Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОК РЕ 12 ШРИФТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
769.54 Кб
Скачать

12.3. Виробнича інфраструктура апк. Харчова промисловість

ІІ ланка АПК – виробнича інфраструктура - заготівля, збереження, транспортування, переробка (харчова промисловість) і реалізація сільськогосподарської продукції.

Харчова промисловість, за вийнятком виробництва солі та морепродуктів, переробляє сільськогосподарську сировину, тому розглядаємо її в складі АПК. Налічує 40 галузей. За вартістю валової продукції (близько 20%) займає третє місце після металургії, машинобудування і металообробки.

Таблиця 12.4. Розміщення основних галузей харчової промисловості

Галузь

Фактори і принципи розміщення

Розміщення (провідні центри)

Цукрова - ІІІ місце в Європі, 3% світового виробництва (2001 р.)

Малотранспортабельна сировина, висока матеріаломісткість (1 т цукру = 7–8 т буряків) → ?

М'ясна (І місце - яловичина)

Молочна

Борошномельно- круп'яна

Олійножирова

(рослинні жири) 90%-соняшнику

Висока матеріаломісткість (1т рослинної олії = 3–8 т насіння) → ?

П лодо

овочеконсервна

Розвинені також хлібопекарська, макаронна, кондитерська, виноробна, спиртова і лікеро-горілчана, крохмале-патокова, тютюново-махоркова промисловість, виробництво пива і безалкогольних напоїв. Рибна промисловість розвинена в портах Чорного та Азовського морів.

Поряд з харчовою промисловістю розвивається комплекс з переробки її відходів: в цукровому виробництві - одержання спирту, вітамінів, кормових і хлібопекарських дріжджів, в борошномельному - комбікормів, в м‘ясному і молочному - медичних препаратів, казеїну, тощо.

Завдання для самостійної роботи

1. Проблеми й перспективи розвитку АПК України

Лекція 13. Р озміщення галузей виробництва товарів народного споживання (ТНС) та галузей соціальної сфери

13.1.Склад і значення комплексу.

13.2. Легка промисловість, регіональні особливості її розміщення.

1 3.3.Галузі соціальної сфери (сфера послуг).

13.1.Склад і значення комплексу

Склад комплексу: промислові галузі (виробництво непродовольчих ТНС), галузі соціальної сфери. Це заклади, установи, підприємства виробничої та невиробничої сфер, що задовольняють матеріальні та духовні потреби людей з метою підвищення їх життєвого рівня.

I. Промислові галузі - близько 20 - виробництво непродовольчих ТНС:

- виробництво побутових машин і приладів, теле -, радіоапаратури, легкових автомобілів, мопедів, велосипедів; меблів; фармацевтичних препаратів, лакофарбових виробів, побутової хімії; п осуду; товарів культурно - побутового і господарського призначення; легка промисловість і ін. Вони об'єднані за єдиною ознакою: їх продукція розрахована на спільного споживача - населення.

II. Соціальна сфера (сфера послуг) пов’язана з матеріальним виробництвом. Її основні складові: житлово-комунальне господарство, побутове обслуговування, торгівля і громадське харчування, культурно-освітня сфера, пасажирський транспорт і зв'язок, послуги санаторно-курортних, туристських, фізкультурних закладів - задовольняють потреби населення в тих благах, що споживаються не в якості речі, а у вигляді діяльності.

Значення комплексу:_____________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]