Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
603.65 Кб
Скачать

1.4. Облік грошових коштів та їх еквівалентів.

Вивчаючи тему облік коштів і розрахункових операцій я ознайомилася з організацією і методикою ведення касових операцій на підприємстві базі-практики "Дельфін БАЗ". При ведені касових операцій дане підприємство керується такими нормативними документами як:

  1. Положення про порядок ведення касових операцій в національній валюті України;

  2. Наказ Міністерства статистики "Про затвердження типових форм обліку касових документів";

  3. Указ Президента України "Про застосування штрафних санкцій за порушення регулювання норм обігу готівки";

  4. Закон України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в роздрібній торгівлі, громадському харчуванні та у сфері послуг ";

  5. П(С)БО 4 "Звіт про рух грошових коштів".

Згідно П(С)БО 4 під грошовими коштами розуміють готівку в касі, кошти на поточному рахунку та депозитних вкладах.

Каса - самостійний, структурний підрозділ підприємства призначений для зберігання грошових коштів і проведення розрахунків готівкою. На даному підприємстві касові операції ведуться в бухгалтерії, і немає спеціально обладнаного приміщення з броньованими дверима, сейфом, сигналізацією.

На підприємстві веденням касових операцій відповідає бухгалтер. Готівка в касі, її використання проводиться в наступних напрямках:

  1. виплата зарплати, премій, лікарняних листів допомоги з тимчасової непрацездатності;

  2. виплата витрат пов'язаних з відрядженням;

  3. оплата готівкою проводиться за господарські витрати (придбання канцтоварів, дрібного інвентаря);

  4. оплата рахунків постачальника до 10000 грн. в день.

Решта оплат повинна проводитися через розрахунковий рахунок в банку.

Всі операції пов'язані з готівкою на ПП "Дельфін БАЗ" оформляються такими первинними документами як прибуткові і видаткові касові документи.

Прибутковий касовий ордер оформляє надходження готівки в касу. Він вимагає підпис касира і бухгалтера, що є однією особою на даному підприємстві. ( Додаток 5).

Видатковий касовий ордер оформляє видачу готівки і так як розпорядником грошей є керівник підприємства, то вимагається підпис керівника, бухгалтера, касира і особи яка ці гроші одержує. (Додаток 4).

В кінці робочого дня заповнені прибуткові і видаткові касові ордери заносяться в касову книгу. Підприємство на початку фінансового року відкриває касову книгу. Для цього всі сторінки книги нумеруються, шнуруються і в кінці шнурівки скріплюються печаткою підприємства і робиться запис про кількість сторінок в книзі, їх кількість вказується як цифрами так і прописом, після чого ставиться підпис керівника і головного бухгалтера.

Заповнюється за кожний робочий день якщо мали місце операції з готівкою. Заповнення проводиться лінійно-позиційним способом. В кінці робочого дня відбувається підрахунок виданих і одержаних грошей за день і виводиться сальдо на кінець робочого дня.

Кожна сторінка касової книги має дві частини, перша частина залишається у книзі, а друга з доданими первинними документами передається бухгалтеру на перевірку і обробку, після цього бухгалтер ставить підпис на звіті касира і первинних документах.

Згідно Інструкції 2005р. "Положення про ведення касових операцій" кожне підприємство повинне мати ліміт готівки в касі. Відповідно до п.2 інструкції установлення ліміту в касі проводиться підприємством самостійно, на підставі розрахунку. При встановлені ліміту до розрахунку приймається строк здавання підприємствами готівки для її зарахування на рахунок в банк. Встановлений ліміт підписується керівником і головним бухгалтером. Всі понад лімітні суми в кінці робочого дня повинні бути здані в банк. На даному підприємстві ліміт становить 100 грн.

Якщо підприємство перевищує ліміт в касі, то за кожний факт перевищення сплачуються штрафні санкції.

Синтетичний облік касових операцій проводиться на активному рахунку

30 "Каса". По Дт відображаються господарські операції ,які спричинили

надходження грошових коштів, а по Кт - господарські операції, які спричинили вибуття грошових коштів.

Кожне підприємство починаючи здійснювати господарську діяльність для проведення безготівкових розрахунків відкриває рахунок в банку.

Крім того, підприємство може відкрити депозитні рахунки, по яких одержуватиме відсотки за утримання грошей на депозитах, тим самим збільшуючи своє фінансове положення. Мають право відкрити позикові рахунки, коли у зв'язку з фінансовими труднощами зроблять позику у банку.

Між банком і підприємством заключається договір, де зазначаються їх права та обов'язки.

Кожна банківська операція з поступлення та вибуття грошових коштів з поточного рахунку повинна бути підтверджена відповідними документами.

Чек - наказ видати готівку клієнту згідно указаної в чекові суму. Є документом суворої звітності, після їх придбання у банку вони зберігаються у сейфі касира і за збереження касир несе кримінальну відповідальність.

Заява про внесення готівки - оформляє передачу готівки з каси понад встановлений ліміт на поточний рахунок в банк. Оформляється коли працівник підприємства безпосередньо заносить гроші до банку. Заява після здачі готівки залишається у банку. Квитанція, яка має відмітку банку про прийняття грошей повертається касиру, прикладається до касового звіту.

Виписка банку - періодично банк повідомляє про рух коштів і їх залишок на рахунку. До неї додаються всі документи які пояснюють на підставі чого гроші знято або поставлено на поточний рахунок. ( Додаток 7)

Платіжне доручення - це документ по якому клієнт банку доручає обслуговуючому відділені зняти гроші з його поточного рахунку і зарахувати на поточний рахунок постачальнику за товари, роботи, послуги, здійснити бюджетні платежі, плату у соціальні фонди.

Облік операцій по рахунках в банках ведеться на рахунку 31 "Рахунки в банках". По дебету рахунка 31 відображається надходження грошових коштів, а по кредиту - їх використання.

На приватному підприємстві "Дельфін БАЗ" операції в більшості випадків оформляються чеками і платіжними дорученнями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]