Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики Хлібзавод №1.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
223.74 Кб
Скачать

УКООПСПІЛКА

ЛЬВІВСЬКА КОМЕРЦІЙНА АКАДЕМІЯ

Кафедра бухгалтерського обліку

ЗВІТ

про виробничу практику

студентки 4-го курсу економічного факультету 413 групи

Сухацької Зоряни Анатоліївни

Місце проходження практики: ВАТ „Львівський хлібзавод №1”

Керівники практики:

від кафедри – ст.викл Боднар Л.Р

від підприємства – головний бухгалтер

Сєра Л.Ю

Львів – 2007

ЗМІСТ стор.

1. Організація фінансово-господарської діяльності та бухгалтерського обліку.Облікова політика підприєиства................................................................3

2. Облік основних засобів, інших необоротних матеріальних і нематеріальних активів.Облік капітальних інвестицій................................................................ 7

3. Облік запасів підприємства..............................................................................11

4. Облік грошових коштів та їх еквівалентів......................................................15

5.Облік дебіторів, фінансових інвестицій, розрахунків та інших активів.......20

6.Облік власного капіталу та забезпечення зобов’язань...................................24

7.Облік розрахунків з оплати праці та відрахувань на соціальні заходи.........28

8.Облік довгострокових і поточних зобов’язань................................................31

9.Облік витрат, доходів і результатів діяльності................................................35

10.Звітність підприємства.....................................................................................38

Висновки і пропозиції...........................................................................................40

Додатки...................................................................................................................41

1.Організація фінансово-господарської діяльності та бухгалтерського обліку.Облікова політика підприємства

Відкрите Акціонерне Товариство "Львівський хлібозавод №1" створене в процесі приватизації і реструктуризації Львівського обласного державного підприємства хлібопекарської промисловості "Львівхліб", згідно з наказами регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області від 24 червня 1996р. № 1531 і від 10 липня 1996р. № 1770 відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 17 травня! 993р. № 51 - 93 Товариство засноване на базі структурного підрозділу Львівського обласного державного підприємства "Львівхліб" — "Львівського хлібозаводу № 1".

Метою створення Товариства є здійснення виробничої, торгівельної, інвестиційної та іншої підприємницької діяльності.

Діяльність Товариства спрямована на отримання прибутку, задоволення соціально - економічних інтересів акціонерів і працівників товариства, задоволення потреб в товарах і послугах.

На ВАТ "Львівський хлібозавод № 1" обліково — економічна служба підпорядковується Голові правління. Вона подає інформацію про фінансовий стан підприємства, вирішує виробничі та фінансові проблеми.

Засновницьким документом на ВАТ "Львівський хлібозавод № 1" є Статут і засновницький договір.

Облікову службу очолює головний бухгалтер. Головний бухгалтер разом з Головою правління обговорюють і вирішують виробничі і фінансові проблеми.Головному бухгалтеру підпорядковується заступникголовного бухгалтера. Заступник головного бухгалтера створює умови для своєчасного та якісного виконання ними своїх обов'язків та доручень. В свою чергу заступнику головного бухгалтера підпорядковуються: бухгалтер фінансист; бухгалтер по зарплаті; бухгалтер по сировині; бухгалтер по матеріалах; бухгалтер по реалізації; бухгалтер по торгівлі; бухгалтер по виробництву.

Облікова політика підприємства згідно з п п. 25.і П(С)БО 1 розкривається у примітках до фінансової звітності, де підприємство висвітлює обрану облікову політику шляхом опису: а) принципів оцінки статей звітності; б) методів обліку за окремими статтями звітності.

Вона розробляється на багато років і може змінюватись лише в тому випадку, якщо: змінюються статутні вимоги; змінюються вимоїн органу, що затверджує положення (стандарти) бухгалтерського обліку: зміни забезпечать більш достовірне відображення подій або операцій у фінансовій звітності підприємства.

Не вважається зміною облікової політики встановлення облікової політики для: а) подій або операцій, які відрізняються за змістом від попередніх подіїі або операцій; б) подій або операцій, які раніше не відбувалися.

Облікова політика застосовується щодо подій і операцій з моменту їх виникнення. Якщо, наприклад, суму коригування нерозподіленого прибутку на початок звітного року неможливо визначити, достовірно, то облікова політика поширюється лише на події та операції, що відбуваються після дати зміни облікової політики.

У разі зміни облікової політики у примітках до фінансової звітності слід розкривати причини і сутність зміни, суму коригування нерозподіленого прибутку на початок звітного року або обгрунтування неможливості її достовірного визначення.

Зміст облікової політики оформлюється спеціальним наказом про облікову політику, який розробляє головний бухгалтер підприємства і несе відповідальність за його формування. Керівник затверджує наказ про облікову політику і несе відповідальність за його зміст; саме його підпис робить наказ про облікову політику чинним.

У ст. 4 Закону України ''Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" і п. 18 П(С)БО 1 наводяться десять основних факторів, якими слід керуватися при визначенні облікової політики:

  • форма власності та організаційно-правова форма (ТзОВ, АТ, СП,

ДП, ВАТ);

  • вид діяльності чи галузеве підпорядкування (комерційна діяльність,будівництво, промисловість тощо);

  • обсяги виробництва, середньоспискова чисельність працівників тощо;

  • відносини із системою оподаткування (звільнення від різного виду податків, зменшення ставок податків, надання пільг по оподаткуванню);

  • можливість самостійних дій з питань ціноутворення;

  • стратегія фінансово-господарського розвитку (мета і завдання економічного розвитку підприємства на довгострокову перспективу, напрямки інвестицій, які будуй, надані, тактичні підходи до вирішення перспективних завдань);

  • наявність технічного оснащення функцій управління (забезпечення ЕОМ, засобами оргтехніки, програмними засобами);

  • наявність ефективної системи інформаційного забезпечення підприємства (за всіма необхідними для підприємства напрямками);

  • рівень кваліфікації бухгалтерських кадрів, економічної сміливості та ініціативності керівників підприємства;

  • система матеріального заохочення ефективної роботи працівників підприємства і матеріальної відповідальності за коло обов'язків, що виконуються.

Іноді нормативні документи взагалі не містять конкретних рекомендацій щодо правил обліку окремих фактів господарського життя.

Якщо система не встановлює спосіб ведення бухгалтерського обліку з конкретного питання. то при формуванні облікової політики підприємство самостійно розробляє відповідний спосіб, виходячи з діючих положень.

Способи ведення бухгалтерського обліку, обрані підприємством при формуванні облікової політики, застосовуються з 1-го січня нового року всіма структурними підрозділами (включаючи виділені на окремий баланс) незалежно від місця їх розташування.

Розкриття інформації про облікову політику та її зміни у фінансовій звітності є передумовою зіставленості фінансових звітів одного підприємства за різні періоди, а також фінансових звітів різних підприємств. Тобто, користувачі набувають можливості оцінити, наскільки зіставлюваними є дані окремих статей фінансової звітності того чи іншого звітного періоду, того чи іншого підприємства.

Отже, ВАТ „Львівський хлібзавод № 1 при формуванні облікової політики підприємства орієнтується на діючі стандарти та інші нормативні акти.