Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики Хлібзавод №1.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
223.74 Кб
Скачать

8.Облік довгострокових і поточних зобов’язань

За характером обліково-економічної діяльності підприємству може бракувати власних коштів. В такому випадку підприємство може звернутися до кредитних установ. З цією метою складається кредитний договір між установою банку і підприємством, в якому визначаються об'єкти кредитування, умови одержання та погашення позик включаючи плановий розмір кредиту, процентні ставки плати за кредит, умови та розміри їх підвищення та зниження, розмір власних обігових коштів, що використовуються підприємством на формування матеріальних запасів і виробничих витрат, зобов'язань підприємства по заставі цінностей, що кредитується, джерела погашення позики, терміни, на які вони надаються, та інші умови кредитування.

Погашення банківського кредиту - це спосіб погашення основної його суми і нарахованих процентів. Кредит погашають повністю по закінченні терміну кредитної угоди або поступово частинами. Процент нараховується на суму непогашеного кредиту.

Типові проводки:

Дебет 50 Кредит 34 — корострокові векселі отримані від покупців, замовників та інших дебіторів в рахунок оплати відвантаженої їм продукції, товарів, виконаних робіт.

Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками ведеться на рахунку №63. На ньому ведеться облік розрахунків з постачальниками та підрядниками за одержанні ТМЦ, виконані роботи і надані послуги. За кредитом рахунку відображається заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги.

На ВАТ "Львівський хлібозавод № 1" застосовують такі типові проводки по рахунку № 63:

Дебет 63 Кредит 311 - відображається оплата з розрахункового рахунку підприємства постачальникам і підрядчикам.

Дебет 63 Кредит 31 - відображається використання грошових коштів з рахунків підприємства в банках на оплату постачальникам та підрядникам за одержані ТМЦ, виконані роботи і надані послуги.

Дебет 63 Кредит 55 - оплата, погашення кредиторської заборгованості постачальників та- підрядчиків підприємства за поставлені товари, роботи, послуги в рахунок інших довгострокових зобов'язань.

Дебет 63 Кредит 60 - отримання короткострокової позики в формі оплати рахунків постачальників і підрядчиків за поставлені товари, роботи.

Дебет 63 Кредит 64 — зменшення заборгованості підприємства перед постачальниками та підрядчиками з одночасним збільшенням заборгованості перед бюджетом з податків і платежів.

Дебет 63 Кредит 701 — відображається зменшення (погашення) заборгованості перед постачальниками та підрядчиками шляхом реалізації їм готової продукції.

Дебет 15 Кредит 63 - відображається заборгованість за одержані від підрядчиків та постачальників капітальні інвестиції.

Дебет 20 Кредит 63 - відображається одержані МШП від постачальників.

Дебет 93 Кредит 63 - відображається вартість виконаних підрядчиками для підприємства робіт і послуг пов'язаних із збутом продукції, товарів, робіт і послуг.

Під звіт видається готівка на операційні, господарські та витрати пов'язані з відрядженням, на визначений термін і мету. Підзвітна особа після закінчення встановленого терміну зобов'язана подати звіт про витрати цих коштів ва призначенням і пред'явити документи, а також внести до каси невикористану суму коштів.

Фактичний час перебування визначається за відмітками у відрядних посвідченнях про день прибуття до місяця відрядження й день вибуття з місця відрядження. Готівка видається у розмірах майбутніх витрат. Відрядженій особі відшкодовуються витрати на проїзд включаючи витрати за користування постійними речами, збори за попередній продаж квитків, добові (включаючи вартість проживання у готелях), плата за бронювання місця для проживання у готелі оплачується не більше як 50% розміру вартості місця проживання, витрати за наймання житла при вимушеній зупинці виплачується у розмірі фактичних витрат.

По законодавству термін відрядження не може перевищувати одного місяця.

Типові проводки:

Дебет 372 Кредит 30- готівкові кошти з каси використовуються на видачу підзвітним особам.

Дебет 37 Кредит 60- відображається отримання короткострокових кредитів банку.

Дебет 20 Кредит 372- отримані виробничі запаси від підзвітних осіб.

У бухгалтерському обліку всі розрахунки з бюджетом відображаються на рахунка № 64 "Розрахунки за податками й платежами." На кредиті цього рахунку нараховують суму платежів до бюджету, а на дебеті належать до відшкодування бюджету податки, їх сплата, списання тощо. Кредитове сальдо показує заборгованість підприємства перед бюджетом, тобто суму, яку підприємство має перерахувати до бюджету. Дебетове сальдо означає переплату бюджету (податковий кредит), тобто надлишково перераховану суму до бюджету, необхідно зарахувати в рахунок чергових платежів або повернути підриємству.

Відповідно до статті 5 Закону України збір до державного обов'язкового пенсійного страхування сплачується одночасно з одержанням коштів в установах банків на оплату праці.

Суми зборів донараховані під час перевірок органами ДПС і органами державної контрольно-ревізійної служби фінансових санкцій перераховуються до пенсійного фонду України у повному обсязі без направлення їх на розвиток матеріально-технічної бази цих органів.

Відрахування на обов'язкове соціальне страхування, обов'язкове пенсійне страхування до Державного фонду сприяння зайнятості населення здійснюється за встановленими законодавством нормами від загального розміру витрат на оплату праці згідно з законодавством.

Типові проводки:

Дебет 64 Кредит 15 - відображається зменшення податків і платежів до бюджету за рахунок зменшення витрат на незавершене виробництво.

Дебет 64 Кредит 37 - відображається сплата підзвітною особою суми податків і зобов'язаних платежів підприємства до бюджету, а також сплата ПДВ при здійсненні адміністративно-господарських витрат та витрат на відрядження.

Дебет 64 Кредит 60 - відображається погашення кредитної заборгованості з податків і обов'язкових платежів за рахунок короткострокової позики.

Дебет 64 Кредит 99 - списання витрат пов'язаних із запобіганням і ліквідацією наслідків надзвичайних подій, на зменшення зобов'язань перед бюджетом.

Дебет 15 Кредит 64 - відображається нарахування платежів до бюджету за фінансовими санкціями.

Дебет 23 Кредит 64 - відображено нарахування податків і платежів пов'язаних із виробництвом.

Дебет 66 Кредит 64 - утримання податків із нарахованої заробітної плати працівників підприємства.

Дебет 65 Кредит 30 - відображається використання готівкових коштів з каси підприємства на витрати пов'язані із страхуванням.

Дебет 65 Кредит 60 - відображається погашення кредиті юі заборгованості із страхування за рахунок короткострокової позики.

Дебет 661 Кредит 651 - відображається утримання з нарахованої заробітної плати працівників підприємств відрахувань до пенсійного фонду.

Дебет 15 Кредит 65 - зроблені нарахування на страхування, за винятком індивідуального страхування.

Отже, на досліджуваному підприємстві ВАТ „ Львівський хлібзавод № 1” облік розрахунків з постачальниками та підрядниками ведеться на рахунку №63. На ньому ведеться облік розрахунків з постачальниками та підрядниками за одержанні ТМЦ, виконані роботи і надані послуги. За кредитом рахунку відображається заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги