Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики Хлібзавод №1.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
223.74 Кб
Скачать

5.Облік дебіторів,фінансових інвестицій,розрахунків та інших активів

Згідно з П(С)БО 10 дебіторська заборгованість визнається акщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економі вигод, і її сума може бути достовірно визначена (майбутня економ вигода — це потенціал, який може сприяти надходженню, прямо або непрямо, грошових коштів та їх еквівалентів на підприємство).

Дебітори -це юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів.

Дебіторська заборгованість - сума заборгованості дебії підприємству на дату складання бухгалтерської звітності.

Рахунок 16 "Довгострокова дебіторська заборгованість" - активний, балансовий, призначений для обліку господарських процесів, дебіторської заборгованості фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

Аналітичний облік довгострокової дебіторської заборгованості ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами її виникнення й погашення.

В бухгалтерському обліку по ДЗ роблять наступні записи :

Дебет рах 377 Розрахунки з іншими дебіторами

Кредит рах 742 Дохід від реалізації необоротних активів – на суму визнання дебіторської заборгованості за проданими необоротними активами.

Дебет рах 377 Розрахунки з іншими дебіторами

Кредит рах 713 Дохід від операційної оренди активів – на суму визнання ДЗ за орендними операціями.

Дебет рах 377 Розрахунки з іншими дебіторами

Кредит рах 703 Дохід від реалізації робіт і послуг – на суму визнання ДЗ за наданими послугами.

Дебет рах 641 Розрахунки за податками

Кредит рах 377 Розрахунки з іншими дебіторами – на суму закриття розрахунків за ПДВ.

Дебет рах 311 Поточні рахунки в національній валюті

Кредит рах 377 Розрахунки з іншими дебіторами – на суму погашення заборгованості грошовими коштами.

Більшість підприємств має в своєму розпорядженні тимчасові зайняті грошові кошти, крім тих мінімальних коштів, які необхідні здійснення щоденних операцій. З метою отримання прибутку такі тимчік вільні кошти підприємство може інвестувати в окремі об'єкти різних галузей економічної діяльності.

Інвестиції — грошові, майнові, інтелектуальні цінності. Інвестиції вкладаються в об'єкти підприємницької та інших ! діяльності з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту.

Одним з видів інвестицій є грошові внески, пільгові банківські ш паї, облігації державних позик, облігації інших підприємств, деп, сертифікати банків, акції та інші цінні папери.

За терміновістю фінансові вкладення поділяються на довгострокові вкладення - інвестиції з строком більше одного року, та короткострокові -- на строк менше одного року.

Довгострокові фінансові інвестиції - це витрати підприємства на придбання цінних паперів, вкладення коштів в дочірні та інші підприємства, а також в довгострокову дебіторську заборгованість (довгострокові інвестиції здійснюють на тривалий термін з метою участі в розподілі прибутку, отриманні процентів та дивідендів). До таких інвестицій відносяться довгострокові фінансові вкладення в боргові цінні папери, акції та інші корпоративні права.

Строк вилучення ресурсів у фінансові вкладення визначає саме підприємство, якщо це не зазначено у відповідних документах (установчих договорах — документах, які визначають строки функціонування цінних паперів тощо).

Фінансові вкладення можуть здійснюватися підприємствами як за рахунок власних коштів, так і за рахунок тимчасово залучених коштів і зобов'язань.

До власних джерел фінансових вкладень відносяться кошти: резервного капіталу; додаткового капіталу (в частині емісійного доходу та фінансової допомоги); нерозподіленого (чистого) прибутку, а також невикористані амортизаційні відрахування на оновлення основних засобів та нематеріальних активів.

До тимчасово залучених засобів відносяться позикові кошти (кредити банків та позики інших юридичних і фізичних осіб); кошти цільового фінансування; аванси, одержані підприємством під продукцію (роботи, послуги), роботи з виробництва яких за строком ще не настали або виконані в незначних розмірах; кредиторська заборгованість, строк оплати якої в даний період не настав тощо.

При випуску (розміщенні) будь-якого виду цінних паперів (первинної емісії) цінні папери мають свою первісну, зазначену на них, номінальну вартість, але продаються вони при цьому, в тому числі і на вторинному ринку цінних паперів, за ринковою вартістю (за котирувальною вартістю).

Рахунок 14 "Довгострокові фінансові інвестиції"" - балансовий, активний, призначений для обліку господарських засобів, узагальнення інформації про наявність та рух довгострокових інвестицій (вкладень) у пінні папери інших підприємств, облігації державних та місцевих позик, статутний капітал інших підприємств, створених на території країни та за кордоном

На рахунку 14 відображаються фінансові інвестиції на період більше одного року, а також всі інвестиції, які неможливо вільно реалізувати в будь-який момент. Тут окремо виділяються фінансові інвестиції, які згідно з П(С)БО 12 "Інвестиції"" передбачається отримати за методом участі (внески до дочірніх підприємств, асоційованих компаній та в інші підприємства, які надають право власності (внески до статутного капіталу, в акції), і окремо обліковуються інші фінансові інвестиції (інвестиції у боргові цінні папери (облігації держави, облігації інших підприємств тощо)).

По дебету рахунку 14 відображається вартість довгострокових інвестицій, по кредиту — їх вибуття (списання) чи зменшення вартості, а також одержання дивідендів від об'єкта інвестування, якщо облік інвестицій ведеться за методом участі в капіталі тощо.

Типові проводки:

Дебет 14 Кредит 10 – відображається залишкова вартість основних засобів.

Дебет 14 Кредит 12 - відображається залишкова вартість переданих нематеріальних активів.

Аналітичний облік по рахунку 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" ведеться за видами довгострокових фінансових вкладень та об'єктами інвестування. При цьому побудова аналітичного обліку повинна забезпечити можливість отримання інформації про довгострокові фінансові вкладення в об'єкти як на території країни, так і за кордоном.

Отже, на ВАТ „Львіський хлібзавод № 1” аналітичний облік довгострокової дебіторської заборгованості ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами її виникнення й погашення.