Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики Хлібзавод №1.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
223.74 Кб
Скачать

2.Облік основних засобів, інших матеріальних і нематеріальних активів.Облік капітальних інвестицій

Основні засоби - це матеріальні активи, які підприємство використовує в процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких становить більше одного року або операційного циклу, якщо він триваліший за рік.

Для чіткого обліку основних засобів необхідно насамперед їх правильно класифікувати. Основні засоби в Україні можна згрупувати за їх функціональним призначенням, за галузевою ознакою, за використанням, за ознакою належності, за натурально-матеріальним складом.

Інвентарна картка обліку основних засобів - застосовуються для аналітичного обліку та узагальнення інформації про всі типи основних засобів на підприємстві. .[Додаток 20]

Інвентарний опис основних засобів що розташований у виробничому підрозділі, застосовується для реєстраціїі нвентарних карток.

Акт надходження передачі основних засобів - призначений для оформлення зарахування до складу основних засобів окремих об'єктів; для обліку введення їх в експлуатацію; для оформлення внутрішнього переміщення основних засобів з одного цеху в інший, а також для виключення їх зі складу основних засобів при передечі іншому підприємству.[Додаток 18]

Нематеріальні активи — це активи, які немають матеріальної форми та контролюються підприємством протягом періоду більше 1-го року для виробництва, торгівлі, для адміністративних потреб чи надання в оренду іншим юридичним чи фізичним особам. Придбані або отримані нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства за первісного ціною.

Амортизація окремого об'єкта основних засобів І групи нараховується до досягнення балансовою вартістю такого обєкту 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Залишкова вартість такого об'єкту списується на до валові витрати за результатами відповідного оподатковуваного періоду, а вартість такого об'єкта прирівнюється до нуля.

Амортизаційні відрахування здійснюються до досягнення залишкової ; вартості матеріальних і нематеріальних активів нульового значення.

Амортизація основних засобів 2 та 3 групи нараховується також до-досягнення залишкової вартості такого об'єкта нульового значення.Амортизація 03 на ВАТ "Львівський хлібозавод №1" нараховується лінійним методом.

Ремонти основних засобів, залежно від обсягу і характеру робіт, бувають поточні, середні й капітальні.

Поточні ремонти здійснюються за необхідності і виконуються в основному власними силами. Капітальні ремонти здійснюються з періодичністю понад 1 рік. Капітальний ремонт може здійснюватися 2 способами: господарським та підрядним.

При господарському способі підприємство ремонтує основні засоби власними силами за наявності на підприємстві спеціалістів, кваліфікація яких дає змогу виконувати передбачені кошторисом роботи.

В бухгалтерському обліку по основних засобах роблять такий запис:

Дебет рах. 12 Нематеріальні активи

Кредит 63 - відображається первісна вартість прийнятого на баланс підприємства нематеріального активу.

Дебет 23 Кредит 13 - відображається нарахування зносу необоротпіх активів, які використовуються у процесі виробнитства продукції, робіт, послуг.

Дебет 15 Кредит 631 - відображається в обліку про сплачену суму за договорами поставки (без ПДВ).

Дебет 15 Кредит 91 - відображається списання ремонтних робіт на збільшення вартості 03.

Дебет 15 Кредит 66 - нарахована заробітна плата робітникам за виконану роботу, пов'язану з капітальними інвестиціями.

Для того, щоб виконувати роботи пов'язані з капітальним будівництвом повинна бути проектна і кошторисна документація.

Проектна документація - відображає проект робіт які підлягають виконанню.

Кошторис - відображає суму витрат на матеріали і роботи які проводяться.

Роботи на підприємстві виконуються підрядниками та господарським способом. Роботи виконуються підрядною організацією "Електронбуд".

На ВАТ "Львівський хліб завод №1" роботи виконуються підрядним і господарським способом. При застосуванні господарського способу роботи виконуються власними силами за участю спеціалістів підприємства.

При виконанні робіт підрядним способом укладається угода між підприємством замовником і підприємством підрядника. По закінчення робіт складається акт приймання виконаних робіт.

Типові проводки:

Дебет 151 Кредит 13 — відображається нарахування зносу необоротних активів, які використовуються під час робіт. пов'язаних із (капітальними інвестиціями)капітальним будівництвом.

Дебет 15 Кредит 20 — відображається списання виробничих запасів, які були використані на здійснення капітального будівництва.

Дебет 15 Кредит 23 - відображається списання витрат виробництва, спрямованих на капітальне будівництво.

Дебет 15 Кредит 66 - нарахована зарплата робітникам за виконану роботу, пов'язану з капітальним будівництвом.

Дебет 48 Кредит 15 — списання витрат, пов'язаних із здійснення капітальних інвестицій за рахунок коштів цільового фінансування або цільових надходжені.

Дебет 15 Кредит 30 - відображається списання готівкових коштів із каси підприємства на оплату робіт або послуг, пов'язаних із здійсненням капітальних інвестицій.

Дебет 423 Кредит 151 -відображається сума оцінки незавершеного будівництва.

Отже, на ВАТ „Львівський хлібзавод № 1” основні засоби оформляються такими первинними документами : Інвентарна картка обліку основних засобів, Акт надходження передачі основних засобів. Пізніше з первинних документів дані про основні засоби записують у Журнал – ордер № 13, а з журналу дані розподіляють до Головної книги.[Додаток 22]