Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики Хлібзавод №1.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
223.74 Кб
Скачать

3.Облік запасів підприємства

Запаси, як правило, є найбільш важливою і значною частиною активів підприємства, вони займають особливе місце у складі майна та домінуючі позиції у структурі витрат підприємств різних сфер діяльності; при визначенні результатів господарської діяльності підприємства та при висвітленні інформації про його фінансовий стан. Запаси відносяться до складу оборотних активів, тому що можуть бути перетворені на грошові кошти протягом року або одного операційного циклу.

Найбільш поширеними видами запасів є сировина та матеріали, незавершене виробництво, готова продукція, запаси товарів для перепродажу, компоненти готової продукції, наливні чи насипні речовини (нафта, борошно) тощо. Елементи, які включаються до складу запасів, залежать від особливостей підприємства. Машини та обладнання, що є основними засобами для одних підприємств, для підприємства, що їх виготовляє, є готовою продукцією, а для підприємства, що здійснює їх перепродаж - товаром.

Запаси поділяються на виробничі і товарні. Виробничі запаси промислового підприємства дещо відрізняються від товарних запасів торговельного підприємства.

Виробничі запаси - придбані або самостійно виготовлені вироби, які підлягають подальшій переробці на підприємстві. В процесі виробництва виробничі запаси використовуються неоднаково. Деякі з них повністю споживаються у технологічному процесі (сировина і матеріали), інші -змінюють тільки свою форму і розмір (мастильні матеріали, фарби), треті входять до складу виробу без будь-яких зовнішніх змін (запасні частин; четверті — лише сприяють виготовленню виробів, але не включаються де маси або хімічного складу (МШП).

Товарні запаси - придбані підприємством товари, призначені для подальшого перепродажу. При цьому підприємство, як правило, не вносить суттєвих змін до їх фізичної форми, вже при закупці у постачальника вони є готовою продукцією.

До складу запасів включаються всі товарно-матеріальні цінності якими підприємство володіє на певну дату, незалежно від місця знаходження. Одночасно на території, що належить підприємству, можу; знаходитись предмети, що є власністю інших фізичних та юридичних осі Такі предмети не є запасами підприємства.

Для узагальнення інформації про наявність і рух належних підприємству запасів сировини і матеріалів (у тому числі сировини й матеріалів, які знаходяться в дорозі та в переробці), будівельних матеріалів, запасних частин, матеріалів сільськогосподарського призначення, палива, тари й тарних матеріалів, відходів основного виробництва призначено рахунок 20 "Виробничі запаси". Цей рахунок активний, балансовий, призначений для обліку господарських засобів.

По дебету рахунку 20 "Виробничі запаси" відображаються надходження виробничих запасів на підприємство, їх дооцінка, по кредиту -витрачання на виробництво (експлуатацію, будівництво), переробка, відпуск (передача) на сторону, уцінка тощо.

Вартість окремих видів виробничих запасів обліковується на відповідних субрахунках рахунку 20

Документальне оформлення надходження матеріальних, сировині паливних ресурсів, їх наявності та витрачання є досить складним проіп. адже структура документообігу повинна бути такою, щоб забезпеч-вчасне надходження необхідної інформації як для обліку, так і для контролю та оперативного управління рухом виробничих запасів.

Надходження виробничих запасів оформлюється такими документами,як наприклад, супровідні документи постачальників (рахунок-фактура (ф. № 63), платіжна вимога-доручення (ф. № 0401040)) є підставою для кількісного та якісного приймання партії запасів, що надійшли, використовуються для розрахунків між постачальниками та покупцями за відвантажені (відпущені) запаси.

Аналітичний облік виробничих запасів ведеться в розрізі найменувань або однорідних груп. Кожна з груп виробничих запасів поділяється за видами, сортами, марками, типами, розмірами. Кожному найменуванню, сорту, розміру виробничих запасів присвоюється коротке числове позначення (номенклатурний номер), яке записують до спеціально реєстру - номенклатури-цінника, де також вказують одиницю виміру і. можливості, облікову ціну запасу.

На"'ВАТ "Львівський хлібозавод №1" до виробничих запасів належать матеріали, паливо, запасні частини, сировина, а також МШП. Без забезпечення підприємств необхідними матеріальними цінностями неможливий виробничий процес.

Для забезпечення безперервної роботи підприємства на складах завжди повинна бути сировина. Такою сировиною є борошно,а також допоміжна сировина— олія, сіль, дріжджі, цукор, мак, коріандр та інші матеріали.

На ВАТ "Львівський хлібозавод № 1" запас борошна повинен бути на 3 дні. Борошно на підприємство поступає бункерами (склад БЗБ) та в мішкотарі. Перед прийняттям лабораторія бере борошно на пробу і перевіряє його якість.

Завідуючий складом (комірник) щоденно записує до складської картотеки (чи книги) всі операції надходження і витрат нумеруючи свої записи по порядку з початку року чи кварталу. Після кожного запису визначається залишок сировини чи матеріалів даного номенклатурного виду.

Харчова промисловість відноситься до матеріальномістких виробництв Виробничі запаси забезпечують безперервний виробний цикл, Тому кожне підприємство повинно мати на складах запас виробничих засобів в межах норм.

Лімітпо-забірні картки застосовуються для систематичної передачі запасів у виробництво.

Типові проводки:

Дебет 23 Кредит 20-списання виробничих запасів на витрати виробництва, в тому -числі підприємств торгівлі постачання і збуту на проводження діяльності

Дебет 24 Кредит 23 - облік виробленого браку в основному виробництві.

Дебет 22 Кредит 63 - одержання МШП від постачальників.

Дебет 23 Кредит 22 - списання МШП на витрати пов'язані з виробництво продукції.

Дебет 23 Кредит 24 - списання браку на витрати виробництва.

Дебет 23 Кредит 66 - відображається нарахування заробітної плати робітникам, зайнятим у виробництві.

Дебет 26 Кредит 23 - відображається первісна вартість готової продукції виробленої підприємством.

Отже, на ВАТ „Львівський хлібзавод „ первинними документами виробничих запасів є рахунок – фактура, платіжна вимога – доручення, передачу запасів у виробництво оформяють лімітно – забірними картками.