Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАТВЕРДЖУЮ Керівник практики.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
369.66 Кб
Скачать

План

ЗАТВЕРДЖУЮ Керівник практики

С. Д. Присяжнюк

підпис прізвище "А-"" 2 ОІІр .

КАЛЕНДАРНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

проходження практики

з/п

НАЙМЕНУВАННЯ ТЕМ

Місце практики

Кількість

днів

Термін

виконання

1.

Організаційно-правове забезпечення суб’єкта господарювання: засновницькі документи, їх зміст, порядок оформлення та реєстрації та наявність пакету дозвільних документів.

Супермаркет

«Колібріс»

1

6

2.

Структура апарату управління підприємства.

Супермаркет

«Колібріс»

1

6

3.

Функціональні (посадові) обов’язки товарознавця комерсанта.

Супермаркет

«Колібріс»

1

6

4.

Характеристика роздрібного торговельного підприємства

Супермаркет

«Колібріс»

3

18

5.

Характеристика трудового колективу підприємства за структурою.

Супермаркет

«Колібріс»

1

6

6.

Режим роботи суб’єктів господарювання та порядок його установлення.

Супермаркет

«Колібріс»

2

12

7.

Визначення впливу факторів на побудову асортименту товарів у магазині. Аналіз і визначення стадій життєвого циклу окремих продовольчих і непродовольчих товарів.

Супермаркет

«Колібріс».

1

6

8.

Вивчення джерел товаропостачання, у т.ч. місцевих товаровиробників, та економічне обґрунтування доцільності їх вибору.

Супермаркет

«Колібріс»

1

6

9.

Перевірка стану торговельного обслуговування населення в магазинах.

Супермаркет

«Колібріс»

1

6

10.

Ознайомлення із порядком ціноутворення на товари та застосування цінових стратегій.

Супермаркет

«Колібріс»

1

6

11.

Вивчення роботи товарознавця з усунення конкретних недоліків торговельної діяльності й розробка заходів щодо підвищення її рентабельності.

Супермаркет

«Колібріс»

2

12

12.

Формулювання висновків та внесення пропозицій щодо покращання торговельної діяльності суб’єкта господарювання.

Супермаркет

«Колібріс»

1

6

13.

Ознайомиттися з порядком складання замовлень на завезення товарів у магазин.

Супермаркет

«Колібріс»

1

6

14.

Вивчити порядок складання претензій та позовів до постачальника та проаналізувати їх ефективність.

Супермаркет

«Колібріс»

1

6


Викладач-керівник практики

(підпис)

Д.П.Гайда

(прізвище, ініціали)

  1. Вступ

  2. Основна частина

    1. Характеристика підприємства

    2. Організація технологічного процесу та підприємства 2.3 Формування асортименту

  1. Організація процесу продажу

  2. Рекламна робота в торгівлі підприємства

  3. Організація роботи з охорони праці

  1. Висновки та пропозиції Список використаної літератури Перелік додатків

Додатки

Відгук керівника практики від підприємства «Колібріс»

Рецензія викладача-керівника практики

Щоденник

Індивідуальне завдання

ВСТУП

У сучасній швидкоплинній економічній ситуації неможливо досягнути позитивних результатів, не плануючи своїх дій і не прогнозуючи їх наслідків.

Кожне підприємство, яке функціонує в умовах ринкової економіки та господарської нестабільності, визначає стратегію свого розвитку з огляду на існуюче господарське оточення. Воно складається з інших фірм (постачальників сировини, споживачів продукції та послуг, конкурентів); банків, які надають кредити; державних і міжнародних організацій, що сприяють підприємництву, а також фізичних осіб з їхніми потребами, доходами та інтересами.

В оточенні підприємства постійно відбуваються зміни, зумовлені еволюцією усіх функціонуючих в економіці суб’єктів, динамікою курсів валют, цін, процентних ставок і митних зборів, податків. Його місце в економічному оточенні визначають: галузь, в якій воно діє; ринок, де воно реалізує свою продукцію; ціни; якість; технологія збуту; динаміка продажу; доступ до фінансових ресурсів.

Актуальність роботи полягає в тому, що саме комерційна діяльність визначає головні переваги та недоліки діяльності підприємства; окреслює сегменти ринку, на які спрямовується продукція; визначає напрямки цінової, рекламної політики, а також заходи щодо просування власної продукції на ринок.

Отже, метою роботи є вивчення проблем реалізації продукції та просування її на ринок шляхом вдосконалення маркетингової діяльності торговельного підприємства за рахунок оптимізації рекламної діяльності.

Завданнями роботи є дослідження сутності комерційної діяльності, її видів, заходів щодо її впровадження та ефективності, проведення аналізу та оцінка комерційної діяльності підприємства та його продукції.

Об’єктом дослідження було обрано супермаркет “Колібріс", що займається роздрібною торгівлею товарами першої необхідності.

  1. Основна частина

    1. Характеристика торговельного підприємства «Колібріс»

Мережа супермаркетів “Колібріс" створене на основі діючого законодавства України про господарські товариства. Статутний фонд підприємства складається з внесків учасників, величина яких визначається установчими документами товариства.

Супермаркет розташований за адресою: м.Рожище, площа Б.Хмельницького 1 (див. додаток №1). В особі керівника підприємства виступає Присяжнюк С.Д. , супермаркет займається торговою діяльністю. Супермаркет «Колібріс» є змішаним, тобто обслуговує контингент покупців з різним рівнем доходу.Це і літні люди, молоді сімї. В основному супермаркет орієнтований на покупців з середнім рівнем достатку. Режим роботи цього торгового підприємства добре продуманий, оскільки він дозволяє жителям міста, тобто потенційним покупцям, здійснювати покупки в слушний для них час. Зручне місце розташування говорить про те, що в ньому завжди є покупці. Місце положення супермаркету є достатньо вигідним тому, що він знаходиться у центрі міста, таким чином покупцями можуть бути не тільки мешканці цього району, але й багато людей, які проїзджають повз дане торговельне підприємство. Супермаркет працює 8:00 - 22:00, без перерви і вихідних.

Майно підприємства складається з основних фондів (приміщенім, обладнання, техніка), а також оборотних коштів (товарні запаси, грошові кошти), які забезпечують безперервну діяльність підприємства на ринку.

Підприємство було створене в цілях сприяння розвитку в країні ринкових відносин, формування ринку товарів та послуг, та насичення його за рахунок розвитку сфери виробництва, товарообміну, впровадження науково-технічних розробок і технологій, зовнішньоекономічних зв'язків, з метою вирішення економічних та соціальних проблем.

Основним видом діяльності підприємства є роздрібна торгівля продуктами харчування та предметами першої необхідності.

Загалом в супермаркеті “Колібріс” працює близько 50 чоловік, які включають в себе керівний персонал, менеджерів-консультантів, бухгалтерію, відділ

маркетингу, операцюнютів, продавців та ін.

Підприємство забезпечує потребу населення у предметах першої необхідності, а саме продуктах харчування, побутовій хімії та ін. Крім того, супермаркет “Колібріс”, задовольняє попит населення у недорогій та високоякісній продукції, яка проходить щільну перевірку, перш ніж попадає на прилавки супермаркету.

Супермаркет “Колібріс” має спеціальний підрозділ, який займається комерційною роботою, доставкою товарів та їх розміщенням у торговельній залі.

На підприємстві всі кадрові питання вирішує директор за поданням керівників відділів або без такого подання.

Функціонує посада економіста, до обов’язків якого входить аналіз та планування економічної і комерційної діяльності підприємства.

Г оловний бухгалтер веде облікову та статистичну роботу, несе відповідальність за своєчасне подання фінансової і податкової звітності до відповідних державних органів, в повному обсязі сплату всіх податків і платежів згідно чинного законодавства України.

Оперативно-торговельний персонал підприємства та керівники всіх відділів мають спеціальну освіту . Не мають спеціальної освіти окремі технічні працівники, допоміжний персонал.

Графік виходу на роботу у супермаркеті «Колібріс» раціональний, оскільки дотримана тривалість робочого часу (40 годин на тиждень), передбачена трудовим законодавством, передбачається час на підготовчу-завершальну роботу з включенням його у робочий час, забезпечується ритмічне чергування часу праці і відпочинку працівників протягом дня. Праця продавця пов’язана з великою нервовою напругою, тому вірне чергування режимів роботи і відпочинку зменшує нервову напругу, стомлення і підвищує продуктивність праці працівників. При зниженні рівня якості праці, як правило, це невикористання працівниками своїх функцій, порушення трудової дисципліни, погане обслуговування покупців і інші упущення в роботі, що негативно впливають на якість праці, працівник позбавляється премії, в крайньому випадку, може бути звільнений.

Основними джерелами аналізу господарської діяльності підприємства є бухгалтерська звітність:

Ф.№1 Баланс підприємства;

Ф.№2 Звіт про фінансові результати;

Всі доходи в 2010 році підприємство одержало від основної діяльності, рівень валового доходу (результату від звичайної діяльності) до товарообороту становить 6,2% (62,1 тис. грн.).

Обсяг витрат обігу в 2010 році становив 26,1 тис. грн. (2,6% від товарообороту). В тому числі: адміністративні витрати 10,9 тис. грн.; витрати на збут 5,9 тис. грн.; інші операційні витрати 9,3 тис. грн.).

Динаміка та структура запасів супермаркеті “Колібріс”

Структура запасів супермаркета “Колібріс” має наступний вигляд (таблиця 1):

Показники

На 1.01.2010 р.

На 1.01.2011р.

Відхилення, +/-

тис. грн.

%

тис. грн.

%

тис. грн.

%

Запасів всього, в т.ч.

73

100

216,5

100

+143,5

+308,2

Виробничі запаси

16

21,9

28,7

13,3

+12,7

-8,6

Запаси товарів

57

78,1

187,8

86,7

+130,8

+8,6

Таблиця 1



Отже, як показують дані таблиці, обсяг запасів підприємства в 2010 році зріс на 143,5 тис. грн., в т.ч. за рахунок виробничих запасів - на 12,7 тис. грн., за рахунок товарних запасів - на 130,8 тис. грн. Змінилась також структура запасів: на 8,6% зросла частка товарних запасів підприємства в загальній їх структурі; відповідно скоротилась частка виробничих запасів.

Оборотність товарів є показником, який визначається виходячи з обсягів товарообороту та залишків товарних запасів на початок аналізованого періоду. Оборотність визначається за формулою:

Об = ТО:ТЗсер де Об - оборотність запасів (в кількості оборотів за період);

ТО - товарооборот за період, тис. грн.

ТЗсер - середні залишки запасів за період.

Динаміка оборотності запасів свідчить про ефективність (або неефективність) використання запасів підприємства та його діяльності в цілому. Підвищення оборотності (прискорення - збільшення кількості оборотів або скорочення періоду одного обороту) свідчить про зростання ділової активності підприємства (таблиця 2).

Таблиця 2

Показники оборотності запасів супермаркеті “Колібріс” в 2010 р.

Показники

На поч. року

На кінець року

Відхилення

1 Товарооборот, тис. грн.

856,1

999,8

+143,7

2. Середні залишки запасів, тис. грн.

115,1

122,4

+7,3

3. Оборотність запасів, оборотів

7,44

8,2

+0,76

4. Оборотність запасів, днів

49,1

44,5

-4,6


Загальна величина майна підприємства зросла з 206 тис. грн. до 373,2 тис. грн. на кінець 2010 року.

Таким чином всі проаналізовані показники говорять про певну стабільність діяльності супермаркета та подальші перспективи розвитку.

Дисконтний клуб супермаркетів Колібріс

Дисконтна програма «Колібріс-Клуб» впроваджена 1 січня 2004 року. За 6 років її учасниками стали понад 50 тис. чол. Дисконтна картка «Колібріс-Клуб» надає право її власнику отримувати гарантовані знижки в усіх супермаркетах мережі «Колібріс» згідно з Правилами дії дисконтної програми «Колібріс-Клуб».

Картка «Колібріс-Клуб» - це вигідно:

Використання картки «Колібріс-Клуб» дає можливість купувати якісні товари, при цьому економити, отримуючи знижки.

Власники карток «Колібріс-Клуб» мають право брати участь в подарункових акціях від супермаркетів «Колібріс».

Дисконтна картка «Колібріс-Клуб» не має обмеження по терміну дії.

Картка не є персональною. Ви можете її передавати своїм близьким, друзям і знайомим.

Картка «Колібріс-Клуб» — це доступ: Отримати картку «Колібріс-Клуб» просто — одноразово здійснивши покупку в одному із супермаркетів «Колібріс» на суму 200 гривень і заповнивши анкету клієнта.

Правила обслуговування картки «Колібріс-Клуб»: При покупці товарів в супермаркетах «Колібріс» необхідно пред’явити картку продавцеві до початку сканування товарів на касі.

Знижки по даній картці не поширюються на акційні товари, відмічені цінниками "Акція", "Низька ціна!", "Суперціна", "Спецпропозиція!", товари зі зниженими цінами, а також на товари, що підлягають державному регулюванню цін.

Правила дії дисконтної програми Колібріс

Дисконтна карта діє у всіх супермаркетах мережі "Колібріс".

Розмір знижки - 3%.

Дисконтні картки Постійного Покупця можна отримати, придбавши у будь- якому супермаркеті «Колібріс» товарів на суму 200 грн. одним чеком. Картка видається тільки у день здійснення покупки (чеки з простроченою датою не є підставою для отримання картки!) після заповнення анкети клієнта. До активації картка заблокована і не може бути використана. Зареєстрована дисконтна картка активується в системі протягом 24 годин після реєстрації.

Дисконтну картку Постійного Покупця необхідно пред'являти до оплати чека на касі.

Розмір знижки може збільшуватись або зменшуватись за рішенням Компанії.

Дисконтну картку можна передавати іншим особам (друзям, знайомим, родичам) зі згоди власника.

Компанія залишає за собою право не поширювати дисконтні знижки на деякі товари (товари з позначною "Акція", "Низька ціна!", "Суперціна", "Спецпропозиція!", товари, які підлягають державному регулюванню цін та іншому регулюванню цін).

Під час проведення інших акцій, пов'язаних з наданням знижок, знижки по акціях і по дисконтних картках не підсумовуються, крім акції «Економні вихідні».

Компанія не несе відповідальність за збої в роботі дисконтної програми, що виникли в результаті обставин, які не залежать від Компанії (відключення електроенергії, каналів зв'язку, форс-мажорні обставини).

У випадку, якщо картка пошкоджена (не зчитується сканером), необхідно звернутись до адміністратора і обміняти стару картку на нову. Загублена чи вкрадена картка обміну не підлягає.

Компанія залишає за собою право відмінити або змінити всю програму повністю або частково в будь-який час, з попереднім повідомленням. У випадку будь-яких змін Компанія буде повідомляти власників карток у всіх наших супермаркетах.

  1. Організація технологічного процесу підприємства «Колібріс»

Формування асортиментів одна із самих непростих і трудомістких завдань торговельного підприємства. Більш менш успішно вона вирішується завдяки досвіду менеджерів, які займаються його формуванням. Але зростаюча конкуренція змушує ставитися до завдання формування асортиментів більш відповідально.

Однак формування асортиментів упирається ще в одне завдання - пошук постачальників товарів по найбільш вигідних цінах. Дуже часто зустрічається ситуація, коли знайти постачальника або виробника товару не важко, а сторгуватися до конкурентної ціни практично неможливо. Для цього пошуком і закупівлею товарів повинні займатися відповідальні люди. Необхідно також організувати роботу відділу закупівель найбільш ефективним образом.

Однієї із завдань є пошук покупців. Підприємства вирішують це завдання у більшості випадків винятково за допомогою торговельних агентів. Плюси в цій формі безперечно є. Підприємство не проводить ніякої реклами. Недооцінка інших видів просування призводить в момент спаду споживчого попиту до втрати великої частини покупців.

Єдиним засобом просування є агенти. У сформованому положенні конкурентної війни в умовах зниженого попиту реклама повинна грати одну із провідних ролей. Або ж підприємства повинні проаналізувати й скорегувати роботу агентів, підвищити віддачу від їх роботи. Це відбувається в результаті того, що роздрібні торговці стали більш ретельно ставитися до закупівель товарів. Більш жорсткі вимоги пред'являються до якості, ціні товару. На даному етапі більшість гуртових фірм працюють із підприємствами роздрібної торгівлі винятково по факту поставки, що зменшує обсяг закуповуваних роздрібними торговцями товарів.

Варто також час від часу переглядати цінову політику підприємства. Аналіз цін конкурентних організацій показує, що ціни на більшості підприємств занадто високі. Деякі товари відпускаються супермаркетам за ціною вище, ніж на ринку. Це результат не проробленої політики в галузі цін і закупівель.

Отже, для виходу з важкого сформованого положення підприємства повинні застосувати ряд заходів, що мають метою збільшення товарообігу. Одним з головних кроків повинне бути перегляд асортиментів, виявлення найбільш ходових позицій і необхідних для закупівлі товарів. Не менш важливим є перегляд цін на товари. Що стосується закупівель товарів, то в цьому випадку необхідно посилити закупівельну політику. І ще одне зі слабких місць гуртових торгових підприємств - просування послуг компанії.

Організація механізму роботи з покупцями - одне з найважливіших завдань гуртового підприємства торгівлі. На сьогоднішній момент підприємства не обмежуються лише роботою торговельних агентів, які обходять супермаркети, пропонуючи товари з доставкою. Незважаючи на те, що даний вид продажів ефективний, існує ряд мінусів.

Якість роботи агента цілком залежить від його комунікабельності, зовнішнього вигляду. Уміння наполегливо пропонувати товар даний не кожному. Недолік у тієї або іншої якості приводить до того, що частина потенційних клієнтів втрачається, а в наслідку обережно ставиться до співробітництва.

Оцінити роботу агентів можна по кількості замовлень принесених кожним окремо. Але характер районів не дає об'єктивної картини роботи агента. Для цього необхідно ввести ряд документів, які будуть заповнюватися агентами про пророблену ними роботу. З іншого боку, оцінюючи роботу агентів, підприємство обґрунтовано може звільнити ледачих агентів і замінити їх більш активними. Така заміна може принести підприємству додатковий прибуток, а більш старанному працівникові зарплату. Крім того, аналіз такої документації дозволить виявити застійні райони, у результаті відмовитися працювати з ними або змінити цінову політику стосовно цих районів.

Необхідною умовою для організації даної форми роботи полягає розробка форм і складання щоденних звітів. Аналіз цих форм також вимагає витрат часу.

Це те, що стосується роботи агентів. Інша сторона роботи з покупцями це постійна підтримка зв'язків, стимулювання купівельної активності. Це здійснюється за рахунок реклами. Для торговельного підприємства найбільш ефективними інструментами можна назвати наступні: розробка фірмового логотипа й знака, фірмової документації, бланків, конвертів, візиток і т.д. виготовлення сувенірної продукції - ручки, запальнички, календарі та ін. з метою дарування їх представникам роздрібних торговельних підприємств; Виготовлення наклейок; Використання фірмових знаків і логотипів на бортах вантажних машин; Рекламні оголошення в газетах і тематичних виданнях; Влаштування рекламних акції тощо.

Торговці повинні приймати ряд практичних рішень, основні з яких стосуються вибору цільового ринку, формування товарних асортиментів і комплексу послуг, ціноутворення, стимулювання й вибору місця розміщення підприємства.

Рішення про цільовий ринок. Подібно роздрібним торговцям, оптовикам необхідно визначити свій цільовий ринок, а не намагатися обслужити відразу всіх. Оптовик може вибрати цільову групу клієнтів за ознаками їх розмірів, їх виду, гостроти їхньої зацікавленості в послузі і на підставі інших критеріїв.

У рамках цільової групи оптовик може виділити найбільш вигідних для себе клієнтів, розробити для них привабливі пропозиції й установити з ними більш тісні відносини. Він може запропонувати таким клієнтам систему автоматичної видачі повторних замовлень, організувати курси для навчання керівництва й консультаційну службу й навіть виступити як спонсор добровільної мережі. Одночасно оптовик може віднадити від себе менш вигідних клієнтів, установивши більш високі обсяги мінімальних замовлень або надбавки до ціни за замовлення

невеликого обсягу.

Рішення про товарний асортимент й комплекс послуг. «Товаром» є пропонований ним асортимент. На оптовиків надають сильний тиск, щоб вони пропонували повні асортименти й підтримували достатні запаси товарів для негайної поставки. Але це може негативно позначитися на прибутках. І сьогодні оптовики знову замислюються над тим, якою кількістю асортиментних груп товарів займатися, і відбирають тільки найбільш вигідні для себе товарні групи.

Торговці починають експериментувати з новими підходами до проблем ціноутворення. Вони, наприклад, можуть скоротити розміри чистого прибутку на якісь товари, щоб завоювати собі більш потрібних клієнтів. Вони можуть звернутися до постачальника із пропозицією встановити низьку пільгову ціну, якщо в них є можливість домогтися завдяки цьому збільшення загального обсягу збуту товарів цього постачальника.

Рішення про методи стимулювання. Більшість торговців не занадто замислюються про стимулювання. Використання ними реклами на сферу торгівлі, стимулювання збуту, пропаганди й методів особистого продажу носить в основному випадковий характер. Особливо відстає в них техніка особистого продажу, оскільки оптовики дотепер розглядають збут як переговори одного комівояжера з одним клієнтом, а не як колективні зусилля по забезпеченню продажів основним клієнтам, зміцненню відносин з цими клієнтами й задоволенню їхніх потреб у послугах. Крім того, оптовикам необхідно взяти на озброєння й деякі прийоми неособистого стимулювання, застосовувані роздрібними торговцями.