Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАТВЕРДЖУЮ Керівник практики.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
369.66 Кб
Скачать
  1. Висновки та пропозиції

Як показують дані аналізу по супермаркету “Колібріс”, на даному підприємстві відсутній повноцінний комплекс маркетингових комунікацій. Певною мірою використовується реклама в межах району функціонування супемаркету. Крім того, відвідувачів приводить до супермаркету реклама виробників окремих товарів.

Для підвищення показників діяльності підприємству необхідно в майбутньому нарощувати обсяги діяльності, скорочувати витрати обігу на одиницю товарообороту, а також дещо скоротити обсяги товарних запасів підприємства для прискорення їх оборотності.

Як показала практика управління товарною політикою у супермаркеті “Колібріс”, на підприємстві існують деякі недоліки стосовно асортименту, розробки товарів, дослідження тенденцій на ринку нових товарів.

Товарна політика будь-якого торговельного підприємства містить декілька складових частин, основними з яких є: визначення асортименту товарів та його поновлення, забезпечення високої якості реалізованих товарів, відповідна упаковка, наявність набору споживчих властивостей, які найбільш повно задовольняють потребам і запитам споживачів.

У супермаркеті “Колібріс” надаються деякі додаткові послуги, основними з яких є: надання консультацій по вибору і використанню товару; доставка товарів до місця призначення; додаткове пакування товарів та оформлення подарункових наборів; телефонна довідка про наявність і надходження товарів тощо.

В цілому асортимент товарів відповідає спеціалізації супермаркета “Колібріс”, але в подальшому відповідно до статуту можна розширювати перелік реалізованих товарів та послуг. Це допоможе знизити операційні ризики діяльності підприємства.

Стимулювання збуту використовує сьогодні різні засоби активізованого впливу на цільову аудиторію, здатні прискорити чи посилити відповідну її реакцію.

Об'єктами уваги повинні бути покупці, посередники, які допомагають підприємству реалізувати товари, торговельний персонал фірми, постачальники

(створення необхідних умов для ефективної реалізації їх товарів) та інші цільові аудиторії.

Для залучення уваги покупців до нових чи маловідомих продовольчих товарів проводяться дегустації. їхньою метою може бути також показ блюд, виготовлених зі знайомих покупцям продуктів, попит на який відсутній через незнання споживчих властивостей, чи смаку способів готування виробів з них у домашніх умовах.

У процесі купівлі-продажу велика роль усної реклами, що виходить від продавця. Її ціль — домагатися, щоб покупець не втратив інтерес до товару. Пропонуючи товар, продавець пояснює його призначення, особливості застосування, властивості.

Але усна інформація про товар принесе користь тільки за умови, що Вона буде переконливою і кваліфікованою. Така інформація повинна ґрунтуватися на знанні продавцем основ технології виробництва, споживчих властивостей товарів, умінні запропонувати товар. Варто пам'ятати, що продавець повинний не умовляти, а переконувати в необхідності придбати товар. Біли покупатель сумнівається, те продавцю випливає, погодившись зі справедливими зауваженнями, знайти переконливі доводи на користь покупки товару.

Мова продавця повинна бути чіткою, містити необхідну інформацію, пояснення. Не слід бути багатослівним, тому що це дезорієнтує покупця, але не можна і допускати пасивності, особливо при продажі товарів, що вимагають консультації, ради.

Розмову з покупцем треба вести тільки про цікавлячий його товарі, попередньо тактовно з'ясувавши смаки і фінансові можливості покупця.

Грамотну консультацію і рекламу товару може дати тільки професійно підготовлений продавець, що уміє вичерпно відповісти на будь-яке цікавляче покупця питання про пропоновані для продажу товарах.

Продаж товарів зі знижкою. Продаж товарів визначеної торгової марки зі знижкою може бути присвячена до святкових дат чи до проведення фірмою- виготовлювачем рекламної кампанії. Однієї з форм надання знижки є пропозиція

покупцю додаткової кількості товару за колишньою ціною чи пропозиція купити в одному упакуванні, наприклад, три одиниці товару за ціною двох і т.і.

У супермаркеті можуть бути встановлені знижки на супутні товари у випадку придбання основного товару. Можливе надання покупцю права придбання зі знижкою якого-небудь товару при придбанні іншого (наприклад, продаж зі знижкою відеомагнітофона при покупці телевізора). Існують також знижки з визначеної суми покупки: чим більше вартість придбаних товарів, тим вище знижка.

Правом одержання знижок можуть користуватися постійні покупці супермаркета. У цьому випадку застосовуються так звані дисконтні магазинні пластикові карти. Вони вручаються покупцю при покупці, як правило, дорогого чи товару здобуваються їм у супермаркеті на певний строк за встановлену плату.

Дисконтна карта дає її власнику право на одержання фіксованої торгової знижки з кожної покупки. При використанні мікропроцесорних дисконтних карт, що дозволяють вести облік товарів, що здобуваються клієнтом,, йому можуть надаватися диференційовані знижки в залежності від вартості зроблених раніше покупок.

У супермаркеті “Колібріс” підтримується низький рівень цін. Це досягається за рахунок зниження накладних витрат різними способами, застосовуваними, як правило, у комплексі.

По-перше, супермаркет розташовується в приміщеннях з низькою орендною платою.

По-друге, товари в торговому залі викладені на устаткуванні таким чином, що покупець одержує прямий доступ до них. Він знайомиться з товарами, інформацією на їхній упаковці, а потім самостійно укладає відібрані товари в спеціальний візок.

Візок з товарами переміщається покупцем до каси, а після проведення розрахунків вивозиться з супермаркету. Таким чином, у супермаркеті відсутня необхідність у використанні праці продавців для обслуговування покупців.

По-третє, до супермаркету ведуть зручні під'їзні колії. Обов'язковим є наявність поруч з ним безкоштовної стоянки для автомобілів покупців. Це дозволяє підприємству обійтися без вантажників, тому що покупець має можливість довезти товари у візку до автомобіля і самостійно занурити їх.

По-четверте, розрахунки за товари виробляються тільки наявними, що прискорює оборотність засобів, вкладених у їхню закупівлю.

Усе перераховане вище сприяє зниженню витрат обігу і, отже, дозволяє установити в супермаркеті оптові ціни на дрібнооптові партії товарів.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Герасимчук В.Г. Маркетинг: теорія і практика. - К., 1994. - 356 с.

  2. Кардаш В.Я. Маркетингова товарна політика. - К.:КНЕУ, 1997. - 292 с.

  3. Павленко А.Ф. Потреби та цінності в системі маркетингу. - К.:КНЕУ, 1996. - 186 с.

  4. Решетнікова I.JI. Створення ефективної організації маркетингу на підприємстві //Маркетинг в Україні. - 2000. - №1. - с. 46-48.

  5. Мазаракі А. А., Лігоненко Л. О., Ушакова Н.М. Економіка торговельного підприємства: Підруч. для вузів / За ред. проф. Н. М. Ушакової. — К.: Хрещатик, 1999. — 800 с

  6. Шканова О.М. Маркетингова товарна політика: Навч. посіб. — К.: МАУП, 2003. — 160 с.

  7. Шканова О.М. Маркетинг послуг: Навч. посіб. — К.: Кондор, 2003. — 204 с.

Луцький кооперативний коледж Львівської комерційної академії

Щоденник

з навчальної практики студентки групи ТКД-31 Моргун Оксани

База практики: супермаркет «Колібріс», м.Рожище, площа Б.Хмельницького 1.

Практику розпочато: 19.05.2011р. Практику закінчено: 14.06.2011р.

Дата

Тема завдання

Кількіс

ть

годин

Зміст виконаної роботи

Оцінка

Підпис

18.05.11

Організаційно-правове забезпечення суб’єкта господарювання: засновницькі документи, їх зміст, порядок оформлення та реєстрації та наявність пакету дозвільних документів.

4,5

Торговельна діяльність здійснюється у всіх сферах оптової і роздрібної торгівлі та громадського харчування і регулюються відповідними законами та Постановою Кабінету Міністрів України. Здійснює торговельну діяльність господарюючий суб’єкт лише після державної реєстрації їх як суб’єктів підприємницької діяльності, або (у відповідних випадках)за наявності у них ліцензії (дозволу) на торгівлю окремими видами товарів.

18.05.11

Структура апарату управління підприємства.

2

Вивчила структуру управління підприємством.

19.05.11

Функціональні (посадові) обов’язки товарознавця комерсанта.

5

Аналізує стан і тенденції зміни попиту населення на споживчі товари. Розробляє короткострокові та довгострокові прогнози попиту населення на споживчі товари. Вивчає перспективи розвитку виробництва споживчих товарів відповідного асортименту. Забезпечує максимальну збалансованість товарообороту та товарних ресурсів підприємства як за обсягом, так і за товарною структурою. Розробляє заходи щодо прискорення обігу товарів та запобігання товарним втратам, контролює стан товарних запасів. Керує закупівлею товарів, вживає заходів щодо розширення асортименту та поліпшення якості товарів. Бере участь у ярмарках з оптового


20.05.11

Характеристика роздрібного торговельного підприємства

І


продажу товарів, в укладанні договорів на поставляння товарів. Здійснює комерційний зв'язок з постачальниками товарів, в тому числі з іноземними фірмами. Формулює умови договірних зобов'язань щодо кількості та якості товарів, термінів їх поставляння та контролює їх виконання. Оформляє та подає до відповідних інстанцій претензії до постачальників у разі порушення ними договірних зобов'язань. Під час погодження нормативно-технічної документації впливає на технічний рівень та якість товарів. Бере участь у роботі арбітражних судів з питань якості товарів. Контролює організацію транспортування та зберігання товарів, стан тари та пакувальних матеріалів. Організує виставки-продажі товарів. Бере участь у розробленні заходів щодо підвищення рівня організації торговельного процесу, впровадження прогресивної технології торгівлі товарами різних асортиментних груп, поліпшення рекламування товарів. Організує облік комерційної діяльності із застосуванням комп'ютерної та обчислювальної техніки. Розробляє пропозиції для виробників товарів та постачальників щодо розширення їх асортименту і покращання якості товарів. Організує регіональні ярмарки за участю виробників, підприємств роздрібної та оптової торгівлі.

>

Основою всієї діяльності супермаркетів, як пунктів остаточного продажу товарів, є


за спеціальністю, асортиментом, формами продажу, розміром торговельної площі, місцем розташування; дотримання вимог щодо будівлі, оформлення екстер’єру, технологічного планування приміщень і торговельного залу тощо.

комерційна робота, яка спрямовується на здійснення різноманітних організаційних, управлінських та фінансових операцій з організації і управління торговельно-оперативними процесами. Основна мета комерційної роботи в роздрібній торгівлі - прийняття оптимальних рішень, які сприяють одержанню максимального прибутку за найбільш повного задоволення запитів населення і високої культури обслуговування.

Кожному супермаркету має бути притаманний свій власний, індивідуальний імідж. Формуванню у покупців приємного іміджу супермаркету сприяють вдале архітектурне вирішення фасаду будівлі, незвичне, раціональне внутрішнє планування, привабливий інтер’єр та загальна доброзичлива атмосфера супермаркету. Естетичне оформлення будівлі супермаркету відповідає двом вимогам: воно гармонійно поєднується з навколишнім ландшафтом і забудовою і вигідно виділяє будівлю супермаркету на її тлі.

23.05.11

Характеристика трудового колективу підприємства за структурою.

5

24.05.11

Режим роботи суб’єктів господарювання та порядок його установлення.

5

Режим роботи господарюючого суб’єкта узгоджується з виконкомами місцевих рад народних депутатів. Режим роботи супермаркету «Колібріс» з 8-00 до 22-00.

25.05.11

Формулювання висновків

6

У супермаркеті «Колібріс» дотримані всі


щодо дотримання вимог безпеки та гігієни праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.

правила та вимоги до безпеки та гігієни праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.

27.05.11

Визначення впливу факторів на побудову асортименту товарів у магазині. Аналіз і визначення стадій життєвого циклу окремих продовольчих і непродовольчих товарів.

4

При формуванні асортименту також враховуються: чисельність населення, що обслуговується; наявність транспортних зв'язків; місце розташування супермаркету стосовно інших торгових підприємств . В основу побудови асортименту в роздрібній торгівлі повинно бути покладено раціональне співвідношення окремих груп товарів в залежності від: обсягу товарообігу супермаркету; розміру торгової площі; технічної оснащеності; умов товаропостачання.

31.05.11

Вивчення джерел товаропостачання, у т.ч. місцевих товаровиробників, та економічне обґрунтування доцільності їх вибору.

7

Закупівельна робота —- одна з найбільш відповідальних функцій торгових підприємств. Правильно організована, вона не тільки сприяє задоволенню споживчого попиту, але і дозволяє зменшити імовірність комерційного ризику, пов'язаного з відсутністю збуту товарів.

Проведенню закупівельної роботи передують:

  • вивчення і прогнозування купівельного попиту;

  • визначення потреби в товарах;

  • виявлення джерел надходження товарів і вибір постачальників;

  • установлення господарських зв'язків з постачальниками;


асортиментних ознак). Підписана директором супермаркету і завірена печаткою заявка направляється на склад оптового підприємства.

2.06.11

Аналіз роботи із вивчення купівельного попиту, конюктури ринку в зоні діяльності організації (підприємства) та використання даних матеріалів в оперативній роботі торговельного підприємства.

4

В основі формування асортименту товарів для підприємств роздрібної торгівлі лежить вивчення різних видів купівельного попиту з метою його наступного аналізу використання отриманих результатів.

Найбільш розповсюдженою формою прояву попиту є показник роздрібного товарообігу. Аналіз його структури допомагає виявити переваги покупців по відношенню до тих чи інших товарів.

Зміна попиту може бути пов'язана як зі зниженням потреби покупців в одних і збільшенням потреби в нових, що заміняють їх, товарах, так і з розширенням потреб у товарах, попит на який уже склався. У таких випадках говорять про попит, що формується.

Таким чином, при вивченні попиту враховуються три його види:

  • реалізований;

  • незадоволений;

  • що формується.

Матеріали, отримані в процесі вивчення попиту, узагальнюються. Потім за результатами їхнього аналізу приймаються міри, спрямовані на удосконалювання роботи з формування асортименту товарів.

5.06.11

Аналіз ефективності

5

Товарна політика будь-якого торговельного


Ритмічність постачання виявляється в доставці товарів у роздрібну торгову мережу через визначені (як правило, рівні) проміжки часу. Це забезпечує безперебійне постачання супермаркету товарами, сприяє своєчасному виділенню працівників для проведення приймання товарів, що надійшли, дозволяє ефективно використовувати складську площу і виключає утворення зайвих товарних запасів.

Економічність товаропостачання

припускає його здійснення з мінімальними витратами робочого часу, матеріальних і коштів. Цьому сприяє ефективне використання транспортних засобів, механізація вантажно- розвантажувальних робіт, правильне і своєчасне оформлення документів по відпустці і прийманню товарів.

Оскільки зі складу оптового підприємства в супермаркети, як правило, надходять продовольчі товари з тривалими термінами реалізації, а також непродовольчі товари, то вони завозяться один раз у чи тиждень рідше. Нові товари доцільно замовляти невеликими партіями, щоб визначити попит на них.

Підставою для завезення товарів у супермаркет служить заявка. її складають за установленою формою в двох екземплярах. У заявці вказується необхідна кількість товарів кожного найменування (з обліком основних

використання складових комутаційної політики підприємства.

підприємства містить декілька складових частин, основними з яких є: визначення асортименту товарів та його поновлення, забезпечення високої якості реалізованих товарів, відповідна упаковка, наявність набору споживчих властивостей, які найбільш повно задовольняють потребам і запитам споживачів.

7.06.11

Оцінка відповідності виконання операцій торговельно-технологічного процесу законодавчим актам та нормативним документам, що регламентують роботу підприємств в торгівлі.

4

Можу сказати, що виконання операцій торговельно-технологічного процесу законодавчим актам та нормативним документам, що регламентують роботу підприємств торгівлі, мають позитивну оцінку.

8.06.11

Перевірка стану торговельного обслуговування населення в магазинах.

Складання акта контрольної перевірки на дотримання правил обслуговування покупців.

4

В умовах ринкової економіки зростають і якісно змінюються завдання, які стоять перед торгівлею. І одним з головних завдань стає культурно, тобто на самому високому рівні, організувати весь торгово-технологічний процес.

Якість торговельного обслуговування - це сукупність ознак і показників, які дозволяють установити ступінь відповідності основних і допоміжних торговельно-технологічних процесів у торговельному підприємстві вимогам споживача. До показників якості обслуговування належать:

Показники стану роздрібної торговельної мережі;

Показник упровадження


прогресивних методів продажу;

Показники системи послуг;

Показники динаміки товарообороту;

Показники завершеності купівлі;

Показник затрат часу покупців на здійснення купівлі;

Показники повноти і стабільності асортименту.

Згідно даних показників по даному підприємству можу зробити наступні висновки: що дане підприємство згідно всіх показників має належний стан обслуговування населення.

9.06.11

Ознайомлення із порядком ціноутворення на товари та застосування цінових стратегій.

5

Так як супермаркет обслуговує контингент покупців з різним рівнем доходу, але в основному супермаркет орієнтований на покупців з середнім рівнем доходу то ціноутворення на товари не є високими.

10.06.11

Вивчення роботи товарознавця з усунення конкретних недоліків торговельної діяльності й розробка заходів щодо підвищення її рентабельності.

4

Аналізує стан і тенденції зміни попиту населення на споживчі товари. Розробляє короткострокові та довгострокові прогнози попиту населення на споживчі товари. Вивчає перспективи розвитку виробництва споживчих товарів відповідного асортименту. Забезпечує максимальну збалансованість товарообороту та товарних ресурсів підприємства як за обсягом, так і за товарною структурою. Розробляє заходи щодо прискорення обігу товарів та запобігання товарним втратам, контролює стан товарних запасів. Керує


закупівлею товарів, вживає заходів щодо розширення асортименту та поліпшення якості товарів. Бере участь у ярмарках з оптового продажу товарів, в укладанні договорів на поставляння товарів. Здійснює комерційний зв'язок з постачальниками товарів, в тому числі з іноземними фірмами. Формулює умови договірних зобов'язань щодо кількості та якості товарів, термінів їх поставляння та контролює їх виконання. Оформляє та подає до відповідних інстанцій претензії до постачальників у разі порушення ними договірних зобов'язань. Під час погодження нормативно-технічної документації впливає на технічний рівень та якість товарів. Бере участь у роботі арбітражних судів з питань якості товарів. Контролює організацію транспортування та зберігання товарів, стан тари та пакувальних матеріалів. Організує виставки-продажі товарів. Бере участь у розробленні заходів щодо підвищення рівня організації торговельного процесу, впровадження прогресивної технології торгівлі товарами різних асортиментних груп, поліпшення рекламування товарів. Організує облік комерційної діяльності із застосуванням комп'ютерної та обчислювальної техніки. Розробляє пропозиції для виробників товарів та постачальників щодо розширення їх асортименту і покращання якості товарів. Організує регіональні ярмарки за участю виробників, підприємств

роздрібної та оптової торгівлі. Керує роботою товарознавців нижчої кваліфікації.

10.06.11

Формулювання висновків та внесення пропозицій щодо покращання торговельної діяльності суб’єкта господарювання.

2,5

Щодо даного підприємства я б запропонувала наступні пропозиції:

  1. Продаж товарів із знижкою (три за ціною двох, чи придбання великої кількості товару перед святами);

  2. необхідно шукати постачальників які б мали менше посередників і, відповідно, нижчу ціну товарів;

  3. підтримувати постійний звязок з постачальниками щодо оперативного забезпечення їх потрібною інформацією про асортимент та кількість товарів, які необхідно завезти до супермаркету;

  4. для вдосконалення асортиментної політики треба також вести облік і враховувати незадоволений попит населення;

  5. збільшити кількість обладнання, яке б сприяло більш ефективному використанню торговельного залу та складських приміщень;

  6. вивчати асортимент товарів конкурентів і на основі цього змінювати та удосконалювати свій тощо.

Самостійна робота

26.05.11

Вивчити функціональні

|


обов’язки:

- товарознавця-комерсанта

Аналізує стан і тенденції зміни попиту населення на споживчі товари. Розробляє короткострокові та довгострокові прогнози попиту населення на споживчі товари. Вивчає перспективи розвитку виробництва споживчих товарів відповідного асортименту. Забезпечує максимальну збалансованість товарообороту та товарних ресурсів підприємства як за обсягом, так і за товарною структурою. Розробляє заходи щодо прискорення обігу товарів та запобігання товарним втратам, контролює стан товарних запасів. Керує закупівлею товарів, вживає заходів щодо розширення асортименту та поліпшення якості товарів. Бере участь у ярмарках з оптового продажу товарів, в укладанні договорів на поставляння товарів. Здійснює комерційний зв'язок з постачальниками товарів, в тому числі з іноземними фірмами. Формулює умови договірних зобов'язань щодо кількості та якості товарів, термінів їх поставляння та контролює їх виконання. Оформляє та подає до відповідних інстанцій претензії до постачальників у разі порушення ними договірних зобов'язань. Під час погодження нормативно-технічної документації впливає на технічний рівень та якість товарів. Бере участь у роботі арбітражних судів з питань якості товарів. Контролює організацію транспортування та зберігання товарів, стан тари та пакувальних матеріалів. Організує виставки-продажі товарів.

Бере участь у розробленні заходів щодо підвищення рівня організації торговельного процесу, впровадження прогресивної технології торгівлі товарами різних асортиментних груп, поліпшення рекламування товарів. Організує облік комерційної діяльності із застосуванням комп'ютерної та обчислювальної техніки. Розробляє пропозиції для виробників товарів та постачальників щодо розширення їх асортименту і покращання якості товарів. Організує регіональні ярмарки за участю виробників, підприємств роздрібної та оптової торгівлі. Керує роботою товарознавців нижчої кваліфікації.

26.05.11

- завідувача відділу

4

Керує діяльністю відділу. Спрямовує роботу колективу на забезпечення високого рівня обслуговування покупців, організує ефективну взаємодію всіх працівників відділу, пов'язану з одержанням, реалізацією товарів, обслуговуванням, наданням супровідних послуг. Орієнтує персонал відділу на зниження витрат обігу та підвищення прибутковості підприємства. Бере участь у вивченні попиту та кон'юнктури ринку, підготовці проектів заявок та угод на закупівлю та постачання товарів. Організує приймання і реалізацію товарів. Забезпечує виконання вимог технології торгово-оперативних процесів, впровадження нових форм обслуговування споживачів. Вносить пропозиції щодо доцільності використання нових видів та


типів торгово-технологічного обладнання. Забезпечує необхідною інформацією покупців щодо наявності в продажу товарів та їх споживчих характеристик, організує показ зразків товарів, що є у відділі. Бере участь у виставках-продажах, ярмарках. Здійснює підбір персоналу, розміщення працівників згідно з їх кваліфікацією та оперативно переміщує їх з урахуванням інтенсивності продажу товарів. Забезпечує створення сприятливого мікроклімату у колективі, належні і безпечні умови праці. Планує заходи щодо підвищення кваліфікації працівників з виробничо-економічних питань, їх навчання з психологічних та етичних аспектів спілкування з покупцями. Вносить пропозиції щодо заохочення окремих працівників за сумлінну працю. Здійснює аналіз комерційної діяльності відділу, контролює виконання персоналом відділу поточних робочих завдань, додержання правил торгівлі та обслуговування покупців, наявність у продажу планового асортименту товарів. Контролює санітарно-технічний стан приміщень відділу, додержання працівниками відділу вимог виробничої санітарії, особистої гігієни і зовнішнього вигляду, своєчасне проходження ними в установленому порядку медичного огляду.

30.05.11

- завідувача супермаркету

4

Керує діяльністю працівників супермаркету, спрямованою на забезпечення процесу обслуговування покупців. Готує заявки на


поставку товарів, контролює ритмічність надходження товарів та їх відповідність поданим заявкам. Перевіряє наявність супровідних документів, сертифікатів відповідності, посвідчень про якість та відповідність товарів чинним стандартам та вимогам. Контролює додержання працівниками супермаркету вимог щодо збереження товарів та належного рівня обслуговування, правил і культури торгівлі, порядку розрахунків з покупцями, оформлення цінників на товари з урахуванням реквізитів. Вживає заходів щодо прискорення обороту товарів, усунення товарних втрат. Контролює своєчасне відвантаження тари. Організує вивчення попиту на види товарів та послуг, які задовольняють потреби споживачів. Впроваджує прогресивні форми торгівлі та методи продажу товарів. Забезпечує умови для одержання покупцем інформації про наявність товарів, їх ціну, якість та споживчі властивості. Оперативно розглядає скарги покупців і вживає заходів щодо усунення порушень та недоліків у роботі працівників супермаркету. Раціонально використовує торговельні площі та забезпечує торговельним і технологічним обладнанням відповідно до рекомендованих норм та вимог щодо охорони праці, захисту навколишнього середовища, протипожежного захисту, санітарних правил. Забезпечує працівників супермаркету форменим та спеціальним одягом, що відповідає санітарним та естетичним вимогам. Контролює виконання працівниками правил експлуатації устаткування, обладнання, ваговимірювальних приладів. Організує атестацію та раціоналізацію робочих місць. Забезпечує розміщення працівників з урахуванням раціонального розподілу праці, кваліфікації та їх психофізіологічних особливостей. Створює сприятливі умови для виявлення творчої ініціативи працівників, досягнення високих результатів роботи та підвищення продуктивності праці. Організує підвищення кваліфікації персоналу. Контролює санітарно-технічний стан торговельних та складських приміщень відповідно до вимог санітарних норм і правил, впорядкованість і чистоту прилеглої території. Створює умови для забезпечення зберігання товарно-матеріальних цінностей, грошей у касах, торгово-технологічного устаткування та обладнання. Приймає пропозиції та розробляє заходи щодо поліпшення комерційної та фінансово-господарської діяльності, раціонального використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів, бере участь у розробленні заходів щодо економічного та соціального розвитку колективу, укладанні колективного договору. Виконує зобов'язання та забезпечує додержання умов колективного договору. Організує належний відпочинок

працівників під час перерв у роботі. Оцінює ефективність трудової діяльності працівників та вирішує питання щодо матеріального та морального їх заохочення. Веде обліково-звітну, статистичну та іншу встановлену документацію, контролює складання звітності та своєчасне її подання працівниками супермаркету. Контролює додержання працівниками підприємства правил і норм охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни, своєчасне проходження ними в установленому порядку медичного огляду.

1.06.11

Ознайомитися з порядком установлення режиму роботи суб’єкта господарювання. Зробити висновки про дотримання правил охорони праці на підприємстві.

7

Організація роботи з охорони праці на підприємстві та управління здійснює завідувач супермаркетом, який створює умови праці згідно із законодавством про охорону праці і несе відповідальність за забезпечення умов праці, гігієни, виробничого середовища і дотримання прав працівників, гарантованих законодавством.

4.06.11

Проаналізувати роботу суб’єкта господарювання з вивчення купівельного попиту, конюктури ринку в зоні діяльності організації.

7

Основним завданням вивчення попиту є виявлення тенденцій і закономірностей розвитку:

  • загального обсягу попиту й обсягу попиту на окремі групи і види товарів;

внутрішньо-групової асортиментної структури попиту за розмірами, ростами, кольорами, фасонами і т.д.;

  • структури попиту на однойменні товари різних підприємств;

  • структури попиту на однойменні товари,


6.06.11

Ознайомиттися з порядком складання замовлень на завезення товарів у магазин.

5


що різняться за видом упаковки й розфасуванням;

  • у сезонних коливань попиту на окремі товари;

  • ступеня задоволення попиту на окремі види товарів і їх різновиди, тобто виявлення товарів і їх різновидів, попит на які не задовольняється, і на які пропозиція перевищує попит;

  • можливостей збільшення попиту на товари, запаси яких значно перевищують нормативи;

  • вимог покупців до якості й оформлення товару.

Робота з вивчення попиту повинна давати таку інформацію, що дозволяє робити правильні прогнози розвитку попиту.

У супермаркеті на основі матеріалів вивчення попиту і прогнозів його розвитку вирішуються три основні завдання:

  1. організовується поточне постачання супермаркетів товарами відповідно з попитом;

  2. розробляються замовлення на постачання товарів;

  3. вносяться необхідні корективи в замовлення в ході їх виконання, проводяться рекламні та інші заходи щодо активізації продажу товарів.

Безпосередньою підставою для завезення товарів у роздрібне торговельне підприємство є замовлення на завезення товарів. Як правило, замовлення складають у двох примірниках за


встановленою формою; у ньому наводиться перелік назв товарів, які необхідно завезти в супермаркет, вказуються їх основні асортиментні ознаки (вид, сорт, ціна одиниці за прайс-листком та ін.), а також необхідна кількість товарів кожного найменування. У разі замовляння товарів за прайс-листками, прейскурантами чи іншими документами з систематизованим переліком товарів, назви товарів доцільно записувати в тому порядку і з тими кодами та посиланнями на асортиментні ознаки, за якими вони перелічені в такому документі. Сформоване в письмовій формі замовлення підписує директор або завідувач супермаркету, після чого його завіряють печаткою підприємства і передають постачальникові для виконання. Порядок оформлення і час подання замовлень регламентується укладеною угодою між підприємством роздрібної торгівлі і постачальником. У практиці вітчизняної торгівлі, як правило, замовлення на постачання продовольчих товарів подаються за 1 день до їх завезення, на непродовольчі товари — за 2-3 дні.

13.06.11

Вивчити порядок складання претензій та позовів до постачальника та проаналізувати їх ефективність.

2

Вивчили порядок складання претензій і позовів до постачальника та проаналізували їх ефективність.

14.06.11

Зробити обґрунтовані висновки та внести

3

Супермаркет «Колібріс» є змішаним, тобто обслуговує контингент покупців з різним рівнем


пропозиції щодо покращання діяльності суб’єкта господарювання

доходу. Це і літні люди, молодь. Але в основному супермаркет орієнтований на покупців з середнім рівнем достатку. Режим роботи цього торгового підприємства добре продуманий, оскільки він дозволяє жителям міста, тобто потенційним покупцям, здійснювати покупки в слушний для них час. Зручне місце розташування говорить про те, що в ньому завжди є покупці. Місце положення супермаркету є достатньо вигідним тому що він знаходитьсяу центрі міста, таким чином покупцями можуть бути не тільки мешканці цього району, але й багато людей, які проїзджають повз дане торговельне підприємство.

Щодо даного підприємства я б запропонувала наступні пропозиції:

і) Продаж товарів із знижкою (три за ціною двох, чи придбання великої кількості товару перед святами);

  1. необхідно шукати постачальників які б мали менше посередників і, відповідно, нижчу ціну товарів;

  2. підтримувати постійний звязок з постачальниками щодо оперативного забезпечення їх потрібною інформацією про асортимент та кількість товарів, які необхідно завезти до супермаркету;

  3. для вдосконалення асортиментної політики треба також вести

облік і враховувати незадоволений попит населення;

  1. збільшити кількість обладнання, яке б сприяло більш ефективному використанню торговельного залу та складських приміщень;

вивчати асортимент товарів конкурентів і на основі цього змінювати та удосконалювати свій тощо.