Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
603.65 Кб
Скачать

109

Зміст

Вступ

1.1. Організація фінансово-господарської діяльності та бухгалтерського обліку. Облікова політика підприємства……………………………………………………4

1.2. Облік основних засобів, інших необоротних матеріальних активів і нематеріальних активів. Облік капітальних інвестицій…………………………10

1.3. Облік запасів підприємства…………………………………………………...20

1.4. Облік грошових крштів та їх еквівалентів……………………………….…..28

1.5. Облік дебіторів, фінансових інвестицій, розрахунків та інших активів…...32

1.6. Облік власного капіталу та забезпечення зобов’язань……………………...37

1.7. Облік розрахунків за виплатами персоналу та відрахувань на соціальні заходи……………………………………………………………………………….40

1.8. Облік довгострокових і поточних зобов’язань………………………………48

1.9. Облік витрат, доходів і результатів діяльності……………………………...52

2.1. Організація управлінського обліку на підприємстві………………………..58

2.2. Методи обліку і калькулювання витрат……………………………………...61

2.3. Аналіз взаємозв’язку витрат, обсягу діяльності та прибутку………………63

2.4. Облік і контроль за центрами відповідальності……………………………..66

3.1. Аналіз випуску та реалізації продукції промислових підприємств………..67

3.2. Аналіз основних засобів та ефективності їх використання…………………69

3.3. Аналіз матеріальних ресурсів та ефективності їх використання…………..74

3.4. Аналіз витрат і собівартості продукції………………………………………76

3.5. Аналіз трудових ресурсів промислового підприємства………………….…80

3.6. Аналіз фінансових результатів…………………………………………….…81

3.7. Оцінка фінансового стану підприємства………………………………….…82

4.1. Сутність аудиту , його завдання. Аудиторські послуги, їх об’єкти та види…………………………………………………………………………………86

4.2. Метод аудиту та його процедури……………………………………………..88

4.3. Організація аудиторської діяльності та статус аудитора………………...…91

4.4. Організація аудиту фінансової звітності та його поцесу . Планування аудиту …………………………………………………………………………...…..93

4.5. Аудиторські докази та робочі документи аудитора…………………………96

4.6. Аудиторський висновок та інші підсумкові документи…………………….99

4.7. Внутрішній аудит…………………………………………………………….101

Висновки

Список використаної літератури

Додатки

Вступ

У кожному вузі України передбачено проходження студентами виробничої практики, яка є обов’язковим складовим елементом підготовки будь-якого спеціаліста. Під час проходження практики студент закріплює здобуті знання і навички, отримуючи практичний досвід роботи в реальних економічних умовах.

Студент може мати досконалі теоретичні знання, але може розгубитися в ситуації, коли виникне необхідність прийняти рішення в реальних економічних умовах. Тому необхідно забезпечувати студентам змогу пройти виробничу практику ще під час навчання у вузі, для того, щоб спробувати себе не тільки в ролі теоретика, але й практика.

Виробнича практика для студентів спеціальності 6.030509 "Облік і аудит" є невід'ємною складовою частиною процесу їх професійної підготовки і проводиться на сучасних підприємствах.

Виробнича практика передбачає отримання необхідного обсягу практичних знань та умінь відповідно до кваліфікаційного рівня бухгалтера.

1.1.Організація фінансово-господарської діяльності та бухгалтерського обліку. Облікова політика підприємства.

Приватне підприємство “Дельфін БАЗ” засноване в червні 2005 року Прусом Романом Ярославовичем, згідно Закону України „Про Підприємництво в Україні” від 28.05.1998. Приватне підприємство

“Дельфін БАЗ” зареєстроване в органах податкової інспекції, пенсійному, фондах страхування безробіття та нещасних випадків на виробництві, у які сплачує податки та внески. Отже, приватне підприємство “Дельфін БАЗ” є самостійною економічною одиницею, яке основане на 100% приватному капіталі.

Директором ПП “Дельфін БАЗ” є Прус Роман Ярославович, згідно наказу №1 по підприємству, від 01.07.2005р.

Приватне підприємство створено з метою отримання прибутку за рахунок здійснення перевезень пасажирів автомобілями, які є власністю і основними засобами ПП “Дельфін БАЗ”.

Офісне приміщення ПП “Дельфін БАЗ” знаходиться за адресою м. Львів, вул. Трильовського 29, проте у власності приватного підприємства є приміщення технічного характеру, зокрема гараж (юридична адреса м. Львів. вул. Липинського 14), де здійснюється технічне обслуговування автомобілів.

Майно підприємства становлять основні засоби, нематеріальні активи, власний капітал, обігові кошти та інші цінності, які належать підприємству за правом власності.

Джерелами формування майна є:

  • Грошовий внесок засновника;

  • Доходи одержані за рахунок здійснення перевезень;

  • Кредити банків

  • Інші джерела, які не заборонені законодавством України.

Структура підприємства в цілому та організаційна побудова апарату бухгалтерії.

Організаційна структура підприємства є лінійно-функціональною. Лінійному керівнику в розробці відповідних рішень, планів допомагають його функціональні заступники. Вони проводять свої рішення через вище керівництво і доводять їх до виконавців нижчого рівня.

Загальна чисельність працюючих складає 21 чоловік. До них належать:

  • Директор (1чол.)

  • Фінансовий директор (1чол.)

  • Зам. Директора з технічних питань (1 чол.)

  • Гол. Бухгалтер (1 чол.)

  • Зам. Гол. Бухгалтера (1 чол.)

  • Водії (12 чол.)

  • Механік (1 чол.)

  • Слюсарі (3 чол.)

Організація бухгалтерського обліку на підприємстві здійснюється відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.1999р. № 996-ХІУ.

Бухгалтерія ПП “Дельфін БАЗ” складається з двох працівників: головного бухгалтера та замісника головного бухгалтера.

До обов’язків головного бухгалтера входить весь обсяг роботи по організації бухгалтерського обліку, а до обов’язків замісника головного бухгалтера - облік заробітної плати, та ведення банківських операцій.

При організації і веденні бухгалтерського обліку ПП “Дельфін БАЗ” в своїй роботі керується Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Управління фінансовою діяльністю здійснює фінансовий директор. Разом з генеральним директором він несе відповідальність за фінансову стабільність підприємства. Разом з тим він також здійснює контроль за правильністю і повнотою виконання своїх обов’язків головним бухгалтером та його заступником.

В обов’язки заступника директора з технічних питань входить контроль за збереженням матеріально-технічної бази підприємства. Під його керівництвом знаходяться водії, механік та слюсарі, які є матеріально відповідальними особами і несуть відповідальність за збереження закріпленими за ними матеріальними цінностями.

На приватному підприємстві “Дельфін БАЗ” бухгалтерський облік активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій ведеться з використанням типового Плану рахунків, застосовують журнально-ордерну та комп'ютерну форми обліку. Організація бухгалтерського обліку на цьому підприємстві здійснюється шляхом введення до штату працівників бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером.

Згідно із Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність" всі підприємства повинні вести бухгалтерський облік. За даними цього обліку складається вся звітність: фінансова, податкова та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник.

Бухгалтерський облік на підприємстві повинен вестись з дня реєстрації підприємства до його ліквідації.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві несе власник цього підприємства або уповноважений орган, який здійснює керівництво підприємством. До його функцій входить забезпечення облікового процесу та формування облікового апарату.

Керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання усіма підрозділами, службами та працівниками дотримання порядку оформлення та подання до обліку відповідних документів. Відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів та реєстрів бухгалтерського обліку, а також недостовірність відображення у них даних несуть особи, які склали та підписали ці документи.

При організації бухгалтерського обліку підприємство має право самостійно: вибирати форму ведення бухгалтерського обліку; розробити систему і форми управлінського обліку і звітності; визначати права працівників на підписання бухгалтерських документів; затверджувати правила документообігу і технологію обробки облікової інформації; додаткову систему рахунків і реєстрів аналітичного обліку; визначати облікову політику підприємства, яка є невід'ємною частиною організації бухгалтерського обліку.

Беручи до уваги чинне законодавство та специфіку окремих суб'єктів господарювання можна виділити такі форми обліку:

  1. меморіально-ордерна;

  2. журнально-ордерна;

  3. спрощена;

  4. комп’ютерна.

Суть меморіально-ордерної форми полягає у тому, що на підставі перевірених і згрупованих за певною ознакою первинних документів складають меморіальні ордери, в яких вказують кореспонденцію рахунків за здійсненою господарською операцією та її суму. Меморіальні ордери складають як на один документ, так і на групу однорідних первинних документів.

Суть журнально-ордерної форми обліку полягає у тому, що на підставі згрупованих даних первинних документів усі господарські операції реєструють у відповідних відомостях і журналах, журналах-ордерах. Записи у журнали-ордери роблять щоденно або в міру надходження первинних документів. Щомісячно журнали-ордери закривають і їх підсумки переносять у Головну книгу, яку відкривають на рік.

Спрощена форма бухгалтерського обліку використовується суб'єктами малого підприємництва. Ця форма є скороченим варіантом журнально-ордерної форми. Використання спрощеної форми обліку регламентується Положенням про спрощену форму бухгалтерського обліку суб'єктів малого підприємництва, затвердженим наказом Міністерства фінансів України №196 від 30.09.1998 р. із змінами та доповненнями.

Створення і впровадження у практику ведення бухгалтерського обліку електронно-обчислювальної та комп'ютерної техніки дозволило виділити комп'ютерну форму обліку, яка залежно від специфіки діяльності підприємства базується на принципах меморіально-ордерної або журнально-ордерної форми.

При використанні комп'ютерної форми обліку збирання, передавання, систематизація та оброблення бухгалтерської інформації здійснюється автоматизовано з використанням спеціально розробленого програмного забезпечення. Його суть полягає у тому, що дані про здійснені на підприємстві господарські операції з паперових носіїв первинної облікової інформації записують на машинні носії. На підставі введених даних автоматично робиться групування дебетових і кредитових оборотів за синтетичними й аналітичними рахунками, визначають сальдо, формують обігові відомості і звітність, роздруковують різні первині документи. Вихідну інформацію подають у вигляді друкованих реєстрів за окремими рахунками бухгалтерського обліку.

Автоматизація облікового процесу дає можливість підвищити оперативність і точність облікових даних, необхідних для управління підприємством.

Організація бухгалтерського обліку на підприємстві передбачає розробку його облікової політики.

Згідно із ст. 1 Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність" та п. З П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" облікова політика - це "сукупність принципів, методів і процедур, що використовується підприємством для складання та подання фінансової звітності .

Кожне підприємство, спираючись на вищесказаний Закон України та національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, самостійно визначає свою облікову політику, яку воно повинно застосовувати постійно, тобто із року в рік.

Зміна облікової політики можлива лише у випадках, передбачених П(С)БО 6 "Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах", і повинна бути обґрунтована і розкрита у фінансовій звітності. Такими випадками можуть бути: доповнення та зміни у статуті підприємства; зміна вимог органу, що затверджує П(С)БО 6, якщо зміни забезпечать більш повне та об'єктивне відображення операцій або подій у фінансовій звітності підприємства.

Зміст облікової політики оформляється спеціальним наказом або розпорядженням про облікову політику, що затверджується керівником підприємства. Він несе відповідальність за його зміст, оскільки саме його підпис робить наказ про облікову політику чинним.

Первинний документ є, як відомо, основа бухгалтерського обліку, тому від правильного його використання і оформлення відповідних його форм залежить своєчасність, повнота та об'єктивність інформації. В плані документації вказується перелік типових та самостійно розроблених форм документів, складається розрахунок потреби в бланках, зазначаються форми документів для внутрішньої бухгалтерської звітності та перелік осіб, що мають право підпису первинних документів. Грошові і розрахункові, фінансові і кредитні документи без підпису головного бухгалтера або уповноваженої ним особи вважаються недійсними і не повинні прийматися до виконання.

Для забезпечення раціонального руху документів розробляється графік документообігу, який затверджується керівником підприємства. Звірка облікових документів з фактичною наявністю активів проводиться при інвентаризації, графік проведення якої затверджує керівник.

Специфіка і обсяг діяльності кожного підприємства зумовлюють необхідність розробки робочого Плану рахунків. Міністерством фінансів України розроблений План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, який є типовим для підприємств усіх форм власності.

На підприємстві базі-практики ПП “Дельфін БАЗ” бухгалтерський облік активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій ведеться з використанням типового Плану рахунків, застосовують журнально-ордерну та комп'ютерну форми обліку. Організація бухгалтерського обліку на цьому підприємстві здійснюється шляхом введення до штату працівників бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]