Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
603.65 Кб
Скачать

3.5.Аналіз трудових ресурсів промислового підприємства

Завданнями аналізу трудових ресурсів є:

- з’ясувати, чи достатньо підприємство забезпечено кадрами;

- оцінити наскільки ефективно використовується кадровий потенціал;

- виявити резерви підвищення ділової активності (продуктивності праці) працівників підприємства;

- розробити шляхи мобілізації виявлених резервів.

Джерелами аналізу трудових ресурсів служать: бізнес-плани підприємства, статистична звітність ф. №1-ПВ “Звіт з праці” , ф. № 3-ПВ “Звіт про використання робочого часу”, аналітичний бухгалтерський облік розрахунків по заробітній платі, оперативна інформація про прийняття на роботу та звільнення працівників. В процесі аналізу забезпечення підприємства кадрами визначають абсолютне відхилення чисельності працівників у звітному періоді порівняно з попереднім та плановою чисельністю. Абсолютне відхилення являє собою фактичну зміну числа працівників і не носить аналітичного характеру. Стан забезпечення підприємства трудовими ресурсами характеризує відносне відхилення фактичної чисельності працівників від допустимої чисельності, яка являє собою повну чисельність працівників, скориговану на фактичний обсяг роздрібного товарообороту.

Ч відн. = Ч факт. –Ч ск, де Ч відн – відносне відхилення чисельності працівників, Ч факт – фактична чисельність працівників, Ч ск – скоригована чисельність працівників, ПП – продуктивність праці (товарооборот на одного працівника).

Перевищення фактичної чисельності працівників над скоригованою свідчить про відносний надлишок робочої сили на підприємстві та недостатню ефективність її використання. При такому результаті для підприємства постає загроза необгрунтованих перевитрат по оплаті праці працівників. В процесі аналізу трудових ресурсів вивчається укомплектованість штатів за категоріями працюючих, використання робочого часу та рух кадрів.

3.6.Аналіз фінансових результатів

Економічна діяльність підприємства вимагає систематично зіставляти доходи і витрати та визначати результати роботи.

З ускладненням господарського механізму ринку система показників діяльності підприємства стає більш складною. Деякі показники втрачають своє значення, наприклад валова продукція, з’являються нові показники, розроблені спеціалістами, це стосується багатьох показників - коефіцієнтів, що характеризують фінансовий стан підприємства. Разом з тим немає якогось одного показника, за яким можна було б дати оцінку діяльності підприємства. Тому в економічному аналізі використовують систему показників для характеристики результатів господарської діяльності. До найважливіших з них належать:

1) обсяг реалізації продукції (робіт, послуг) або виручка від реалізації;

2) прибуток;

3) рентабельність.

Обсяг реалізації продукції свідчить про загальний результат діяльності підприємства, стабільність його стану у ринковій структурі, конкурентоздатність його продукції. Наскільки ефективно працює підприємство, чи має воно можливості свого подальшого розвитку в обраній галузі діяльності свідчать показники: прибуток, як частка валового доходу (реалізації) та відносні показники прибутку до відповідної бази, тобто рентабельність. Важливість показників фінансових результатів обумовило подання інформації про них у фінансовій звітності підприємства щоквартально і за рік у ф. №2 “Звіт про фінансові результати”.

За ф. №2 “Звіт про фінансові результати” фінансової звітності підприємства показники, що формують кінцевий фінансовий результат діяльності - прибуток (збиток).

Метою аналізу розподілу прибутку є розробка рішень щодо більш раціонального використання прибутку на основі визначення тенденції розподілу прибутку на різні цілі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]