Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
603.65 Кб
Скачать

3.2. Аналіз основних засобів та ефективності їх використання

Основні засоби підприємства являють його матеріально-технічну базу, яка служить для подальшого розвитку підприємства. Шлях прогресу здійснюється двома напрямками в залежності від стадії життєвого циклу підприємства :

1 - екстенсивний розвиток – через нарощування величини основних засобів, виробничого потенціалу, коли підприємство знаходиться на стадії створення підприємства і його розширення – дитинство , юність , модернізація - на стадії старіння .

2 - інтенсивний розвиток – через підвищення ефективності використання наявних основних фондів – на стадії зрілості .

Перший шлях потребує додаткових капіталовкладень (інвестицій), що не завжди є можливим для підприємства, тому економічно вигідним і виправданим є другий шлях – інтенсивний розвиток підприємства – через використання внутрішніх резервів підвищення ефективності, ділової активності у використанні діючих основних засобів, оптимізації режиму роботи обладнання. Цьому напрямку розвитку повинен сприяти систематичний економічний аналіз.

Завданнями економічного аналізу матеріально-технічної бази підприємства є наступні :

- оцінка забезпеченості підприємства достатньою величиною основних засобів за їх складом і структурою та відповідності оптимальним параметрам виробництва і вимогам технічного прогресу;

- вивчення стану і руху основних засобів;

- дослідження ефективності використання основних засобів та її впливу на зміну обсягу випуску продукції та на фінансові результати діяльності підприємства;

- виявлення внутрішніх резервів підвищення ефективності використання основних засобів та розробка напрямів мобілізації виявлення резервів.

На першому етапі аналізу вивчаються зміни в обсязі, структурі і складі основних засобів, визначається частка активних основних засобів в їх загальному обсязі.

На другому етапі аналізу оцінюється стан і рух основних засобів за допомогою наступних коефіцієнтів :

Кзн = Сума зносу / первісна вартість основних засобів, де Кзн – коефіцієнт зносу основних засобів;

Кприд. = ОЗ залишкова вартість / ОЗ первісна вартість, де Кприд. – коефіцієнт придатності основних засобів;

ОЗзал.варт. – величина основних засобів за залишковою вартістю.

Вказані коефіцієнти порівнюються за рік або декілька років, а їх тенденція дозволяє зробити висновки про необхідність оновлення та ремонту основних засобів у разі, коли коефіцієнт їх зносу перевищує 0,5. Зрозуміло, що зношені основні засоби не дозволяють підприємству випускати конкурентоспроможну продукцію.

В процесі аналізу руху основних засобів слід порівняти між собою та визначити динамічні напрями коефіцієнтів оновлення і вибуття основних засобів :

Коновл. = Вартість основних засобів, введених в експлуатацію / Вартість основних засобів на кінець року,

Квиб. = Вартість вибувших основних засобів / Вартість основних засобів на початок року.

Порівняння зазначених коефіцієнтів між собою дозволяє оцінити організаційно-технічний рівень підприємства, стратегію його розвитку, наскільки підприємство модернізує свою матеріально-технічну базу, розумно використовує наявні основні засоби.

Забезпеченість підприємства основними засобами оцінюється такими показниками, як фондоозброєність (ФОЗ) та технічна озброєність (ТОЗ) :

Ф ОЗ=ПВОЗ/СОЧ, де ПВОЗ – середня величина промислово-виробничих основних засобів;

СОЧ – середньооблікова чисельність працівників;

ТОЗ=Вобл/СОЧ, де Вобл – середня величина виробничого обладнання.

У світовій практиці оцінки бізнесу і більш вагомим у порівнянні економічного розвитку країн є показник фондовіддачі (ФВ) :

ФВ=ВП/ОЗ, де ВП – випуск продукції, тис.

ОЗ – середня величина основних засобів за період дослідження, тис.грн.

Фондовіддача показує, який обсяг продукції, що випускає підприємство, припадає на 1 грн. основних засобів. Фондовіддача може визначатися не тільки у вартісних, але і у натуральних вимірниках, тоді в чисельнику наведеної формули показується випуск продукції в натуральному (умовно-натуральному) обсязі – у тоннах, центнерах, тисячах умовних банок (туб) і т ін.

Вплив використання основних засобів на зміну обсягу випуску продукції визначається на основі залежності: ВП=ОЗ*ФВ, де ВП – обсяг випуску продукції., тис.грн.;

ОЗ – середня величина основних засобів за період дослідження, за первісною вартістю;

ФВ – фондовіддача

На основі результатів проведеного аналізу, а також з урахуванням стратегії розвитку підприємства прогнозуються резерви збільшення випуску продукції. Якщо підприємство планує подальший екстенсивний розвиток, тобто через збільшення величини основних засобів, терміну їх служби, часу роботи основних засобів, то величина резерву збільшення обсягу продукції (Р ВП) визначається за таким розрахунком: Р ВП=Р ОЗ*ФВф, де Р ОЗ – прогнозна величина збільшення основних засобів;

ФВф – фактична фондовіддача.

Р ФВ=(ВПф+ РФВ)/(Озф+ОЗдод-∆ОЗ) – ВПф/ОЗф

Якщо підприємство обрало інтенсивний шлях розвитку, через підвищення фондовіддачі, скорочення простоїв обладнання, то визначається резерв підвищення фондовіддачі (Р ОЗ):

де ОЗ дод – необхідна додаткова величина основних засобів;

 ОЗ – резерв зменшення величини основних засобів за рахунок їх реалізації, здачі в оренду, тощо.

На основі попереднього визначення резерву підвищення фондовіддачі визначається резерв збільшення за рахунок цього випуску продукції (Р ВПфв):

Р ВПфв=(ОЗф+ ОЗ- ОЗ)* Р ФВ=ОЗ прогн. *Р ФВ.

Таким чином, завдання аналізу використання основних засобів та сам аналітичний процес доповнюється вивченням новації (Р ОЗ) та сприяння їх впровадженню на підприємстві; аналізом ефективності новацій (Р ФВ) за конкретними умовами роботи підприємства (додаткові капіталовкладення, реальна віддача, економічний ефект, вплив на екологію, тощо); наданням пропозицій щодо мобілізації виявлених резервів та прогнозуванням діяльності підприємства.

Показником ефективності використання основних засобів є також їх рентабельність (ФР), яка характеризує прибутковість задіяних основних засобів і визначається наступною розрахунковою формулою: ФР=П/ОЗ, де П – сума прибутку;

ОЗ – середня величина основних засобів за період дослідження.

Вплив зміни величини основних засобів та їх фондорентабельності визначається будь-яким з відомих способів факторного аналізу за наступною залежністю: П=ОЗ*ФР.

Індексний спосіб факторного аналізу дозволяє визначити вплив кожного фактора на досліджуваний показник і у відносному, і у сумарному вираженні.

Важливим показником використання основних виробничих фондів є фондовіддача і фондомісткість.

Розрахунок показників ефективності використання основних засобів промислового підприємства. (зразок)

Сума тис.грн. Таблиця 3.2.1.

Показники

Базисний рік

Звітний рік

Відхилення

Темп зміни, %

Середньорічна вартість основних засобів

1999

2080

+81

104,1

Випуск продукції

850

884

+34

104,0

Чистий прибуток

61

66

+5

108,2

Фондовіддача

0,422

0,423

+0,001

100,2

Фондорентабельність

0,032

0,036

+0,004

103,1

Інтегральний показник ефект. осн. зас.

0,113

0,118

+0,005

104,4

Дані таблиці 3.2.1 свідчать про збільшення обсягу продукції та прибутку при зростання величини основних засобів та показників ефективності їх використання – фондовіддачі та фондорентабельності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]