Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики Хлібзавод №1.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
223.74 Кб
Скачать

9.Облік витрат, доходів, і результатів діяльності

Для визначення фінансових результатів діяльності підприємства необхідно порівнювати доходи звітного періоду з витратами, понесеними для отримання цих доходів.

Методологічні основи формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та розкриття її у фінансовій звітності встановлені Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 15 “Дохід”, а про витрати - Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”.

Для визначення фінансового результату діяльності підприємства необхідно дотримуватися принципів нарахування та відповідності доходів і витрат. В цілях бухгалтерського обліку і фінансової звітності необхідно відображати окремо результати від звичайної діяльності і результати від надзвичайних подій.

Згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 15 “Дохід” дохід від звичайної діяльності визнається тоді, коли в результаті господарської операції збільшуються активи або зменшуються зобов’язання, внаслідок чого відбувається зростання власного капіталу, за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Для відображення в обліку отриманих підприємством доходів Планом рахунків передбачені рахунки класу 7 “Доходи” (70 “Дохід від реалізації”, 71 “Інший операційний дохід”, 72 “Дохід від участі в капіталі”, 73 “Інші фінансові доходи”, 74 “Інші доходи”, 75 “Надзвичайні доходи”). По кредиту цих рахунків відображається сума одержаних доходів, по дебету – суми непрямих податків. Сума чистого доходу визначена за даними цих рахунків, списується на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 “Витрати” витрати звітного періоду визнаються тоді, коли в результаті господарської операції зменшуються активи або збільшуються зобов’язання, що призводить до зменшення власного капіталу, за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені. Витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони були здійснені.

Для обліку зазначених витрат діяльності Планом рахунків передбачені рахунки класу 9 “Витрати діяльності” (90 “Собівартість реалізації”, 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”, 94 “Інші витрати операційної діяльності”, 95 “Фінансові витрати”, 96 “Втрати від участі в капіталі”, 97 “Інші витрати”, 98 “Податок на прибуток”, 99 “Надзвичайні витрати”). По дебету зазначених рахунків протягом звітного періоду відображаються відповідні витрати, які в кінці звітного періоду списують з кредиту цих рахунків на фінансові результати. Якщо підприємство здійснює облік витрат діяльності за елементами, то використовує рахунки класу 8 “Витрати за елементами”.

До адміністративних належать загальногосподарські витрати, пов’язані з управлінням і обслуговуванням підприємства. Облік зазначених витрат протягом звітного періоду здійснюється на дебеті рахунка 92 “Адміністративні витрати” в кореспонденції з кредитом відповідних рахунків. В кінці звітного періоду відображені витрати списуються з кредиту цього рахунка на дебет рахунка 791 “Результат операційної діяльності”. Аналітичний облік адміністративних підприємства ведуть за статтями витрат або за економічними елементами.

До витрат, пов’язаних із збутом продукції належать: витрати пакувальних матеріалів, витрати на ремонт тари, на рекламу, дослідження ринку та інші. Облік зазначених витрат протягом звітного періоду відображається на дебеті рахунка 93 “Витрати на збут” в кореспонденції з кредитом відповідних рахунків. В кінці звітного періоду відображені витрати списуються з кредиту 93 “Витрати на збут” на дебет 791 ““Результат операційної діяльності”.

Крім операційної діяльності підприємства можуть здійснювати іншу звичайну діяльність – фінансову, інвестиційну та іншу.

Фінансовий результат визнається по кожному виду діяльності шляхом порівняння доходів і витрат. В бухгалтерському обліку і фінансовій звітності фінансові результати поділяються на прибуток (збиток) від основної діяльності і від надзвичайних подій.

Для узагальнення інформації про фінансові результати від звичайної діяльності і надзвичайних подій Планом рахунків передбачено порівняний рахунок 79 “Фінансові результати”, який ведеться за субрахунками.

На кредит рахунка 79 “Фінансові результати” і його субрахунків в кінці звітного періоду списують суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, а на дебет – суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також суму нарахованого податку на прибуток.

Шляхом порівняння на рахунку 79 “Фінансові результати” суми одержаних доходів з сумою витрат з урахуванням податку на прибуток визначають фінансовий результат діяльності за звітний період. Визначену суму прибутку (збитку) відповідними записами списують на рахунок 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”:

а) на суму одержаного прибутку:

Дебет рах. 79 “Фінансові результати”

Кредит рах. 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”;

б) на суму збитку:

Дебет рах. 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”

Кредит рах. 79 “Фінансові результати”.

Основна діяльність ВАТ “Львівський хлібозавод № 1” є виробництво хлібобулочних виробів, тому основний дохід є від реалізації готової продукції. Облік інформації про доходи та розкриття її у фінансовій звітності здійснюється згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 15 “Доходи”.

Порядок формування в обліку інформації про витрати діяльності на даному підприємстві здійснюється згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”. На основі первинних документів, які підтверджують понесення витрат, в бухгалтерії складається Розрахунок витрат, на основі якого складаються калькуляції. В кінці місяця на основі Журнал-ордеру №5 в Головній книзі робляться записи про доходи, витрати на відповідних рахунках і виводиться фінансовий результат (Додаток 3).