Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 202.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

168. Еволюція політики доходів і її вплив на стан матеріальної мотивації.

На рівень трудової активності негативно впливає, за свідченням світової практики, як незначна, так і завелика диференціація доходів. Перша призводить до зрівнялівки, а друга — до соціальної несправе­дливості. В обох випадках рівень мотивації трудової діяльності низь­кий. Тому країни з розвинутою ринковою економікою, починаючи із середини XX століття, розпочали активний перегляд політики дохо­дів у напрямі забезпечення більшої соціальної справедливості.

Очевидним є зв'язок між структурою доходів працюючих та спонуканням їх до праці. Аналізуючи цей зв'язок, маємо зверну­ти увагу на те, що з-поміж багатьох форм існування необхідного продукту провідне місце належить заробітній платі, через яку ве­личина необхідного продукту, що надходить у розпорядження працівника, пов'язується з його працею. Практика господарю­вання країн з різним економічним устроєм переконливо свідчить, що чим більше необхідного продукту розподіляється поза меха­нізмом виплати заробітної плати, тобто чим менший обсяг необ­хідних для життя потреб задовольняється за рахунок трудового внеску, тим (за інших однакових умов) нижча роль заробітної плати як чинника-стимулятора. Зазначимо, що країни з розвину­тою ринковою економікою постійно відстежують частку заробіт­ної плати в сукупних доходах населення і проводять політику, спрямовану на підтримання її на достатньо високому рівні.

169. Взаємозв’язок заробітної плати, ефективності та доходів.

Там була така схема. Спочатку Зростання заробітної плати, стрілка вниз, Підвищення мотивації до праці, далі Збільшення продуктивності праці, зниження собівартості одиниці продукції , Зниження цін, Зростання обсягу продажу. Зростання доходів, далі стрілка до самого верху – до Зростання зарплати. Далі від зростання зарплати ше одна стрілка збоку до зростання обсягу продажу. Далі то всьо описуєш сам

170. Сутність та функції заробітної плати.

По-перше, заробітна плата — це економічна категорія, що відображає відносини між власником підприємства (або його представником) і найманим працівником з приводу розподілу но-воствореної вартості (доходу). По-друге, заробітна плата — це винагорода, яку за трудовим договором власник або вповноважений ним орган сплачує працівникові за виконану роботу. По-третс, за­робітна плата — ие елемент ринку праці — ціна, за якою найма­ний працівник продає послуги робочої сили. З огляду на це за­робітна плата виражає ринкову вартість використання найманої робочої сили. По-четверте, для найманого працівника заробітна плата — це його трудовий дохід, який він отримує внаслідок ре­алізації здатності до праці, і який має забезпечити об'єктивно необхідне відтворення робочої сили. По-п'яте, для підприємства заробітна плата — це елемент витрат на виробництво, що вклю­чаються до собівартості продукції, робіт (послуг), і водночас го­ловний чинник забезпечення матеріальної заінтересованості праців­ників у досягненні високих кінцевих результатів праці.

функція заробітної плати — це її призначення та роль як складової сфери практичної діяльності щодо узгодження й реалізації інтересів головних суб"єктїв соціа­льно-трудових відносин — найманих працівників і роботодавців.

Першорядне значення серед основних фундаментальних функ­цій заробітної плати належить віатворювальніій. Заробітна плата с основним джерелом коштів на відтворення робочої сили, а от­же, її параметри мають формуватися відповідно до трудової діяльності, підвищення якості робочої сили, повнішої реалізації свого трудового потенціалу, більшої ре­зультативності праці. За таких умов заробітна плата має стати ос­новною ланкою мотивації високоефективної праці,

До осно­вних функцій заробітної плати слід віднести мотивувальну.

Як важлива складова ринку праці заробітна плата має викону­вати і регулювальну функцію. Ця функція полягає у впливі заро­бітної плати на співвідношення між попитом І пропонуванням, на формування персоналу підприємств, рівень його зайнятості, а та­кож міжсекторіальну диференціацію заробітної плати.

Під час визначення індивідуальної заробітної плати вкрай важ­ливо реалізувати принцип однакової винагороди за ту саму пра­цю, забезпечити соціальну справедливість. Виріш цих завдань пов язане з реалізацією на практиці соціальної функції заро­бітної плати. Належне місце серед інших має посісти отпимізацтші функ­ція. Зарооїтна плата як складова собівартості продукції с чинни­ком мотивації власника до вдосконалення технічної бази вироб­ництва, його раціоналізації, підвищення продуктивності праці. Реалізація цієї функції на практиці безпосередньо пов'язана та­кож Із запровадженням прогресивних форм і систем заробітної плати, удосконаленням усіх елементів оплати праці.

Основні функції заробітної плати тісно взаємозв'язані, І лише за їхньої сукупної наявності досягається ефективна організація за­робітної' плати. Протиставлення, а тим більше гіпертрофія будь-якої з них неминуче призводить до кризових явищ в економіці.