Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економика-шпоры.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

8)Функції економ.Теорії

1.Теоретична- накопичування та систематизація знань щодо економічної теорії.

2.Прикладна – використання набутих знань, вмінь та навичок для вирішення проблем у реальному житті.

3.Прогнозюча –побудова економічних прогнозів.

4.Методологічна – формування особливих методів пізнання.

5.Світоглядна – сприйняття дійсності крізь призму набутих знань.

9)Економічні потреби.Економічне благо.

Потреба – це прагнення до будь-чого.

Економічна потреба - частина загальних потреб для задоволення яких людина вступає в економічні відносини.

Класифікація потреб за Маслоу:

(с низу вверх)

-потреба у самореалізації;

-визнання, повага;

-потреба у спілкуванні;

-потреба у захисті, безпеці;

-фізичні потреби;

-споживчі;

-виробничі;

Благо- це те,що задовольнє потреби.

Економічне благо - благо, створене з метою обміну. Економ.блага поділяються на довготривалі та нетривалі. Довготривалими можна користуватись декілька років(мебіль, холодильник), до нетривалих належать продукти харчування.

Споживчі блага:

-товари -споживчі

-виробничі

-послуги -особисті

-комерційні.

10)Класифікація економ.Потреб.

за характером виникнення:

-первинні(базові), пов'язання з самим -існуванням людини: їжа, одяг, безпека, житло.

-вторинн, виникнення та зміна яких зумовлена розвитком цивілізації(одяг, техніка).

за засобами задоволення:

матеріальні

-нематеріальні(духовні потреби)

за нагальністю задоволення:

-першочергові

-другорядні(предмети розкоші)

за можливостями задоволення:

-насичені, мають чітку межу і можливість повного задоволення

-невгамовні(не мають меж насиченя)

за участю у відтворювальному процесі:

-виробничі

-невиробничі

за суб’єктами вияву:

-особисті

-колективні, групові

-суспільні

за кількісною визначеністю та мірою реалізації:

-абсолютні(перспективні потреби)

-дійсні(суспільна норма для певного періоду)

-платоспроможні

-фактичні(задовольняються наявними товарами та послугами)

11)Економ.Інтереси.Єдність і суперечності в системі інтересів.

Економічні інтереси - рушійна сила соціально-економічного розвитку.Економічний інтерес - це реальний, зумовлений відносинами власності та принципом економічної вигоди мотив і стимул соціальних дій щодо задоволення динамічних систем індивідуальних потреб. Економічний інтерес є породженням і соціальним проявом потреби. Інтерес виникає, коли задоволення потреби усвідомлюється як конкретна мета (максимізація прибутку, привласнення товару, користування або володіння певним товаром тощо). Отже, економічні інтереси - це усвідомлені потреби існування різних суб'єктів господарювання. Генезис інтересу полягає у відборі свідомістю найважливіших потреб для задоволення, реалізації їх.Економічні інтереси близькі до економічних потреб, і в той же час відмінні від них. Можна вважати, що економічні інтереси це суспільна форма прояву і розвитку економічних потреб. Інтереси безпосередньо пов'язані з психологією, зі звичаями, з культурним рівнем. Економіка не може функціонувати і розвиватись поза інтересами людей.Економічні інтереси можна класифікувати за різними критеріями: -за ознакою суб’єктивності : особисті, колективні і суспільні інтереси; -за ступенем важливості: головні та другорядні; -за часовою ознакою: поточні, перспективні; -за об’єктом інтересів: майнові, фінансові, інтелектуальні,режиму праці та вільного часу; -за ступенем усвідомлення: дійсні та помилкові; економічні інтереси знаходять своє вираження у поставлених цілях та діях, спрямованих на задоволення потреб. По-друге, економічний інтерес завжди виражає відповідний рівень і динаміку задоволення потреб. Наприклад, не може, окрім специфічних випадків (схимники тощо), бути інтересом суб'єкта зниження рівня задоволення потреб.

13)суспільний поділ праці і його роль у розвитку продуктивних сил. Поділ праці — це процес, при якому різні види обробки продуктів відокремлюються один від одного, створюючи все нові виробництва і галузі. По-перше, поділ праці є історичною категорією. Це означає, що він перебуває у постійному русі, безперервно змінюється, що відбиває певний рівень розвитку продуктивних сил. Далі будуть показані історичні етапи розвитку поділу праці.По-друге, поділ праці не обмежується мікроекономічними явищами — в межах одного підприємства. Це певна система суспільної праці, яка складається у результаті якісної диференціації трудової діяльності в процесі розвитку суспільства.По-третє, поділ праці є причиною виникнення товарного виробництва. Проте він стає причиною тільки тоді, коли поділ праці відбувається одночасно з відчуженням виробників. А це означає, що виробники, між якими відбувся поділ праці, виступають як відокремлені власники. Обмежуючись певним видом виробничої діяльності, вони для задоволення своїх потреб змушені обмінювати власний продукт на інші продукти. Тільки у такий спосіб вони можуть задовольнити свої потреби. Обмін між різними власниками набуває форми товарообміну. Поділ праці:1)міжнародний поділ праці: концентрація виготовлення окремих видів товарів у тих країнах, де їх виробництво є економічно вигідним у зв'язку з географічним розташуванням, кліматом та наявністю природних ресурсів, а також ресурсів праці і капіталу;Міжнародний поділ праці виникає між країнами, що захищені своїм державним суверенітетом.2) диференціація, спеціалізація трудової діяльності. При вертикальному поділі праці відбувається розподіл за рівнями, наприклад, розмежовується виробництво і управління підприємством. При горизонтальному поділі праці розподіляються види робіт в межах одного рівня, наприклад, виділяються виготовлення, обробка деталей виробу і збір виробу з цих деталей.