Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економика-шпоры.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

38 Інфляція. Причина та наслідки.

Інфляція – кризовий стан грошової системи, обумовлений диспропорційністю розвитку супільного виробництва, яке проявляється перш за все в загальному і нерівномірному зрозтанні цін на товари і порслуги, що веде до перерозподілу нац доходу впользу певних соціальних груп. Форми виявлення:

1.Нерівномірне зростання цін на товари і послуги, що призводить до знецінення грошей, зниженню їх купівельної спроможності.

2.Знимження курсу нац грошової одиниці по відношенню до іноземної.

3.Збільшення ціни золота, вираженої у нац грошовій одиниці.

Зовнішні причини:

Зростання цін на світовому ринку на паливо і благородні метали, несприятлива коньюктура на зерновому ринку в умовах значного імпорту зернових.

Внутрішні причини: деформація народної господарської структури, дефіцит бюджету, емісія і збільшення швидкості обігу гошей.

Типи інфляцій:

1.”інфляція покупців” – надмірний попит призводить до злету цін.

2.”Інфляція продавців”. У цьому випадку механізм інфляції починає розкручуватися в силу того, що зростають іздержки. Інфляція попиту продовжується до тих пір поки існують надмірні загальні витрати, а інфляція іздержок сама себе обмежує.

Види інфляції:

1.Повзункова, для якої характерні відносно невисокі темпи зросту цін, приблизно до 10.

2.Галопуюча на відміну від повзункової стає аввжко керованою.

3.Гіперінфляція – щорічний темп приросту цін більше 100%. Особливістю гіперінфляції є те, що вона є практично некерованою.

39-40)Капітал як економічна категорія товарного виробництва.

Сучасна економічна наука трактує капітал як складну, багатоаспектну категорію, еволюція якої відобразила історичний процес розвитку природи, форм руху, динаміки та структури товарного виробництва. В економічній теорії сформувалися різні підходи до визначення сутності капіталу.

Предметно-функціональний підхід, згідно з яким капітал ототожнюється з нагромадженою працею, призначеною для подальшого виробництва або продажу й одержання доходу.

У рамках цього підходу значного поширення набув аналіз капіталу як фактора виробництва, що впливає на результати підприємницької діяльності і приносить дохід власникові. При цьому підкреслюється особливе місце капіталу в системі економічних ресурсів, зумовлене його високою мобільністю, опосередковуючою роллю та похідним характером формування. Поняття капіталу фіксує деякі ключові елементи: первісно пов’язані з грошима, являє собою специфіч. спосіб орг-ції вир-ва. Гроші виступають не тільки як заг. еквівалент, а і як найбільш абстрактна форма сус-ного багатства, як абсолютний ліквідний засіб.

Т-Г-Т(споживання (ціль))

Г-Т-Г’ (приріст грошей (ціль))

Г’>Г

Г’=Г+Дельта Г

Гроші дають капітал лише тоді, коли пускаються в обіг для наживи (для одержання суми більшої, ніж первісна). Цей рух перетворює гроші в капітал. Першими формами руху капіталу є торгівельні і лихварські (діяли лише в сфері обігу). Грошовий капітал стає продуктивним в процесі первісного нагромадження капіталу і встановлює капітал підприємства. Первісне нагромадження капіталу, що створює капіталістичне відношення, це процес, що перетворює з однієї сторони засоби виробництва і засоби до життя в капітал, а з другої безпосередніх робітників у найманих.

Умови для функціонування капіталу: 1. Капітал- це високорозвинуте товарне виробництво і ринок; 2. Наявність такої мотивації діяльності виробника, якособисте збагачення за рахунок одержання прибутку. 3. Зосередження у частини господарюючих суб’єктів значної частини засобів виробництва і грошових ресурсів. 4. нАявність людей праці, юридично-вільних, але які позбавлені засобів виробництва і життєвих благ, що змушує їх найматися.

Сміт ототожнював капітал з накопиченою працею. Маркс розподіляв матеріально-речовий і суспільний вид капіталу: К= С + V; С- постійний капітал; V- змінний капітал. Ознаки капіталу (сучасна економічна література): 1. Розширилися межі запасів, які вживали Сміт і Рікардо. Все це називається капітальним благом. 2. Поряд з фізичним вживається поняття людський капітал. 3.ототожнюється капітал з грошима (фінансовими ресурсами). 4. Ототожнюється капітал з часом, розглядаючи час як окремий фактор вир-ва.

Капітал розглядають як певну ціність, благо, що приносить його власнику впродовж тривалого часу дохід.