Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економика-шпоры.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

32)Закон вартості.

У ринковій економіці діють об'єктивні економічні закони. Вони не залежать від бажань людей, але впливають і на сферу виробництва, і на сферу обігу товарів і грошей. Одним з них є ЗАКОН ВАРТОСТІ, згідно з яким вартість товарів визначаєть­ся витратами праці. Товари обмінюються відповідно Її до суспільно-необхідних витрат. Закон вартості відбиває найглибші. стійкі, повторювані зв'язки і залежності товарного виробни­цтва — зведення витрат індивідуальної, приватної праці до суспільно-необхідних витрат. Він постає як «закон цін», тобто діє на ринку через відхилення цін товарів від їхньої вартості під впливом змін попиту та пропозиції.

Закон вартості впливає на формування пропорцій виробни­цтва через механізм цін, коливання яких підказують товаро­виробникам, де слід зосередити ресурси і збільшити виробни­цтво товарів.

Закон вартості є стимулом технічного прогресу. Знизити індивідуальні витрати мають шанс ті товаровиробники, які домагаються підвищення продуктивності праці. Головний чинник її зростання — впровадження нової техніки й пере­дової технології. Різниця між індивідуальною та суспільною вартістю праці (остання визначається її суспільно-необхід­ними витратами) дає можливість отримувати значно вищий прибуток. Закон вартості зумовлює економічне й соціальне розшарування товаровиробників. Ринкові суб'єкти, індиві­дуальні витрати яких нижче суспільно-необхідного рівня, процвітають нарощуючи свій капітал шляхом збільшення прибутку. Ті ж., у кого витрати вище цього рівня, зазнають збитків, їм загрожує розорення.

33)Виникнення та еволюція грошових відносин.

Виникнення та розвиток товарного виробництва супроводжується появою та еволюцією грошей — наймобільнішим і найгнучкішим видом власності. Від їх успішного функціонування залежить реалізація величезної маси товарів і послуг у сучасному суспільстві, стабільність і ефективність економічної системи. Водночас гроші самі е товаром, який користується попитом і пропозицією і має певну ціну. Тому еволюція грошей супроводжується виникненням грошових систем, на розвиток яких впливають закони товарного виробництва і, у свою чергу, підпорядковується властивим лише цьому виду власності законам, порушення яких є передумовою виникнення інфляції. Очевидно, що закономірності виникнення та еволюції грошей і грошових систем, закони їх розвитку, основні причини інфляції, її сутність та наслідки для народного господарства є важливим об'єктом дослідження економістів.

34)Сутність грошей

Гроші - невід'ємна частина нашого повсякденного життя і неможливо віднайти сфери життя, де не потрібно би було застосувати гроші.

Існували та існують різні точки зору на проблему суті грошей. Серед найпоширеніших, що гроші - це:

засіб платежу або засіб обміну;

те, що вони роблять;

функції, які вони виконують;

мастило обміну;

це загальний еквівалент, через який вимірюється вартість усіх товаріє та послуг;

гроші - це ті функції, які вони виконують.

35)Еволюція грошей

Історія переконливо стверджує, що найрізноманітніші товари в тих чи інших районах земної кулі в різний час виконували функції грошей. Так, у Стародавньому Римі й Античній Греції функцію грошей виконувала худоба, в Японії - рис, у Китаї - чай, в Ісланд - риба, на Русі - хутро соболя, в американських індіанців - намисто із черепашок або бісеру. В еко­номіці, в якій відсутні паперові та металеві гроші, має місце бартерний обмін (обг - товару на товар). Архаїчні гроші поступалися місцем більш зручним і передовим, які більше відповідали організації основних функцій, які повинні виконувати гроші. Дуже швидко в цій категорії товарів на перше місце починають виходити метали, що було пов'язано з:

компактністю та зручністю;

подільністю;

стійкістю до руйнування.

Залізні гроші використовували стародавні спартанці, бритти, японці. Олов'яні вживались у Мексиці, римській імперії, середньовічній Англії. Мідні - у Стародавньому Китаї та Римі. Срібні гроші широко використовувались на рубежі II і III тис. до нашої ери, в Китаї. Персії та Месопотамії. Перші золоті монети, на думку Геродота, карбувалися у Лідії (західна частина Малої Азії) у VII ст. до н.е. Слово монета вперше з'явилась як титул богині Юнони в 279 р. до н.е. в Римі при її храмі (Юнони - Монети), де й карбувалися гроші.

У Київській Русі грошова і вагова одиниця називалася гривнею. Назва гривня походить від слова "грива" (загривок, шия). Спершу воно означало обруч (гривну) - при-расу із золота, срібла, бронзи, яку носили на шиї (на "загривку") знатні люди не лише Русі, а й багатьох країн Європи та Азії.

Пізніше це слово набуло нового значення - вагового, що відповідало певній кількості (вазі) срібла (гривня срібла). Гривня, яка складалася з певної кількості монет, називалася гривня кун. У процесі еволюції гривня срібла стала дорівнювати кільком гривням кун. У XII ст. гривня срібла (близько 200 г) дорівнювала чотирьом гривням кун. Сама ж гривня кун відповідала певній кіль­кості платіжних одиниць (монет). Так, у XI ст. гривня кун - 20 ногатам - 50 розанам.

Сучасна грошова система - це система паперових і кредитних грошей. На відміну від "товарних грошей", де їх вартість як засобу обміну та платежупідкріплена вартістю товару, який виконує роль грошей, у паперових грошей це правило відсутнє. Вперше паперові гроші з'явились у Китаї (VIII ст. н.е.). У середині XVII ст. вони розповсюдились в Європі, Північній Америці, Росії. Паперові гроші й розмінні монети разом взяті створюють готівкові гроші. Впродовж XX ст. безготівкові гроші поступово замінювали готівкові й стали домінуючою формою грошей у розвинутих країнах. У розрахунках з населенням з підприємствами торгівлі та іншими організаціями застосовуються засоби, що замінюють гроші:

а)чеки;

б)векселі;

в)кредитні картки.