Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економика-шпоры.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

47)Витрати виробництва.

виробництва – це використання виробничих ресурсів в ціннісній формі для виробництва продукції з метою її подальшої реалізації. Для всього суспільства витрати виробництва поділяються на витрати суспільства і витрати підприємства. На рівні підприємства існує два підходи для виявлення затрат виробництва: бухгалтерський і економічний. Економічні витрати - це ті виплати підприємства, які підприємство повинне забезпечити постачальнику ресурсів для того, щоб вилучити ці ресурси з використання в альтернативному виробництві. Нормальна винагорода за виконання функцій підприємства разом з наявним відсотком, ренотою, зарплатою являються неявними витратами. Економічні витрати – це всі платежі, явні і неявні, які необхідні для заохочення ресурсів по виконанню певного виду діяльності. Витрати підприємства бувають внутрішні і зовнішні. Зовнішні – плата за ресурси, труд, енергію, сировину, які не являються власністю підприємства. Внутрішні витрати – власні і самостійно використовувані ресурсви підприємства. Економічні витрати – це сума внутрішніх і зовнішніх платежів, яка включає нормальний прибуток необхідний для утримання ресурсів у межах вибраної сфери діяльності. Короткостроковй період – період, за який підприємства можуть змінювати такі фактори, як сировина, матеріали, труд, але не основний капітал. Довгостроковий – час необхідний для пристосування до ринку усіх факторів виробництва, включаючи основний капітіл. В короткостроковому періоді розрізняють: постійні, змінні і граничні витрати. Постійні витрати – величина, яка не залежить від зміни об’єму виробництва. Змінні затрати – це виличина, яка у короткостроковому періоді змінюється залежно від об’єму продукції, витрат на сировину, зарплату, електроенергію. Постіні і змінні витрати складають валові витрати. Граничні витрати – додаткові витрати на виробництво однієї додаткової одиниці продукції. Середні витрати – це витрати на одиницю випуску підприємством, які прирівнюються до валових витрат. Середні постійні витрати – витрати на одиницю продукції, яка випускається. Середні змінні витрати – змінні витрати на одиницю продукції, яка випускаєься.

48)Бухгалтерські витрати.

За бухгалтерським підходом витрати - це фактичні видатки факторів виробництва для виготовлення певної кількості продукції за цінами їх споживання. Витрати підприємства у бухгалтерській та статистичній звітності виступають у вигляді собівартості продукції.

Бухгалтерські витрати включають прямі витрати (на сировину, матеріали, напівфабрикати, витрати на паливо і енергоресурси, зарплату робітникам) і непрямі витрати (накладні витрати, амортизація, заробітна плата управлінському персоналу, проценти на запозичені засоби).

49)Зовнішні та внутрішні витрати виробництва.

З точки зору альтернативності витрати поділяють на зовнішні і внутрішні. Мета такого поділу — виявити найефективніший спосіб використання ресурсів, що перебувають у власності фірми (підприємства), і ресурсів, придбаних у постачальників.

Зовнішні витрати — це витрати підприємства, пов'язані з придбанням необхідних для його функціонування ресурсів. При цьому альтернативні витрати дорівнюють вигоді, яку могло б отримати підприємство, якби такі самі кошти використало для придбання іншого (альтернативного) ресурсу.

Внутрішні витрати — це витрати ресурсів, які є власністю підприємства (грошовий капітал, обладнання, підприємницькі здібності тощо). При цьому альтернативні витрати дорівнюють вигоді, яку може одержати підприємство у разі альтернативного використання власних ресурсів. Так, дохід від використання власного грошового капіталу у виробництві можна порівнювати з процентним доходом на такий капітал у банку, дохід від використання власного обладнання — з доходом від здавання його в оренду і т. ін. Вибір підприємством найефективнішого варіанта поведінки є завданням стратегічним. Подальша його діяльність пов'язана з кон'юнктурою ринку, зміна якої потребує відповідної реакції підприємства, насамперед це пов'язано із зміною обсягу випуску продукції.