Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економика-шпоры.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

21)Ноу-хау як додатковий фактор виробництва.

«Ноу-хау» - це надбання великих фірм, це ті секрети виробництва, які охороняються ними з особливою ретельністю.

«Ноу-хау» - це таємниця, яка оберігається всіма можливими способами. Іноді промисловці не беруть патент на технологію, яку тримають в секреті. А якщо і беруть патент, то прагнуть все-таки приховати деталі, від яких залежить успішна реалізація винаходу.

«ноу-хау» так само важливо, як і патент. Дуже багато важливих і економічно вигідних технічних розробок не патентується або не може бути запатентований, вони існують у формі «ноу-хау», нового виду промислової власності. А якщо «ноу-хау» стає врівень з патентом, то його правовий захист зміцнюється.

22)Підприємницькі здібності.Винагороди підприємця.

Підприємницькі здібності - це особливий вид людського капіталу, направлений на координацію і комбінування всіх інших чинників виробництва з метою створення матеріальних благ і послуг. Це челов або суб'єкт, чинник виробництва, що має достатню рідкість.

Нарешті, виділяють ще 2 чинники:

Інформаційний - інформація, без якої з'єднати решту чинників виробництва або не реально або не можливо.

Економічний - людству не байдуже як скомбіновані чинники і якою ціною.

Виробництво - це немеханічне об'єднання чинників виробництва, а складна система взаємозв'язків. При цьому число взаємозв'язків постійно збільшується. Провідними елементами в будь-якому з чинників явл енергія і інформація.

23)Обмеженість виробничих ресурсів. Крива виробничих можливостей.

А

Е

А *

С

Д

В

В*

КВМ- відображає всі можливі варіанти співвідношення обсягів виробництва двох альтернативних благ.Побудова кривої виходить з припущення, що блага є альтернативними за песним ресурсом.

24)Власність як економічна категоря.

Власність –сукупність відносин окремих індивідів, груп людей та їх асоціацій до речей, як до своїх, і відносин між людьми з приводу приналежності речей. Власність як економічне явище являє собою сукупність неіснуючих поза зв’язком між собою таких елементів: 1) об’єкти власності; 2) суб’єкти власності; 3) відносини власності. Об’єкти (матеріально-речовий зміст) – присвоюванні, такі що знаходяться в розпорядженні людей речі: фактори виробництва життєвих благ.

Суб’єкти або носії відносин власності – це люди, їх різні об’єднання та асоціації, які присвоюють, володіють та розпоряджаються об’єктами власності. Власність – одна з найбільших фундаментальних і складних економічних категорій. Без власності не існує економічної системи. Власність як економічна категорія – це відносини привласнення (відчудження) засобів виробництва і створених за їх допомогою матеріальних благ в процесі виробництва, розподілу, обміну, споживання. Привласнювати можна лише те, що відчуджується. Власність існує як економічна категорія і юридична. Економічна категорія – відношення людини до людини (відносно привласнення). Юридична категорія – відношення людини до речей. Власність є об’єктивно-суб’єктивне відношення. Власність виступає як власність на засоби виробництва, що забезпечує власність на вироблений за їх допомогою продукт, формує соціальну структуру суспільства, характеризує спосіб поєднання робочої сили і засобів виробництва. По кодексу Юстініана власність характеризується через володіння, користування і розпорядження. Володіння – часткове привласнення (оренда). Користування – використання речі в залежності від її призначення, яка виступає як форма або функція володіння. Розпорядження – здійснення власником або делегованим ним іншим економічним суб’єктом права прийняття рішень щодо функціонування суб’єкта власності в межах, дозволених власником.