Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2222222.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
150.17 Кб
Скачать

16. Правове регулювання фінансових відносин. Фінансове право.

Організація фінансової діяльності та фінансових відносин спрямована на втілення в практику завдань фінансової політики, на реалізацію фінансових планів. Фінансовий контроль призначений для перевірки законності фінансових операцій, моніторингу реалізації завдань фінансової політики і виконання прийнятих планів. Фінансове право являє собою сукупність юридичних норм, які регулюють фінансові відносини та фінансову діяльність у суспільстві. Як зазначалося, фінанси — це у відповідний спосіб організована сукупність обмінно-розподільних і перерозподільних відносин. Основною формою їх організації є саме фінансове право. Фінансове законодавство охоплює усі сфери і ланки фінансової системи й усі форми і методи фінансової діяльності, які підлягають правовій регламентації. Загалом його можна поділити на дві частини: законодавчі акти, що безпосередньо регулюють фінансові відносини, та закони з інших сфер діяльності, в яких виділяються фінансові засади їх функціонування. До першої частини належать законодавчі акти, що регламентують фінансові відносини на макрорівні та взаємозв’язки фінансів суб’єктів підприємницької діяльності з державними фінансами та інституціями фінансового ринку. До другої групи відносять закони, що регламентують діяльність, у тому числі й фінансову, суб’єктів господарювання — про підприємства і підприємницьку діяльність, про господарські товариства, про банкрутство тощо.

17. Розвиток фінансового законодавства в Україні.

Головне завдання фінансової політики в період сучасних перетворень в нашій країні полягає не тільки в тому, щоб забезпечити перехід до ринкових відносин, але і запобігти створенню соціальної напруги в суспільстві і максимально пом'якшити труднощі переходу від однієї системи відносин до іншої.

Напруга в суспільстві залежить від полярності матеріального становища окремих груп населення, і чим багаточисельнішою буде та частина, яка програє від соціальних змін, тим вище ступінь непередбачуваності результатів політичних та економічних перетворень. В основі визначення меж перерозподілу фінансових ресурсів має бути необхідність формування оптимальної структури економіки, що забезпечує не лише обороноздатність держави, але і цивілізовані умови та гідний рівень оплати праці громадян.

Розробка фінансової політики на 1991-1995 p.p. здійснювалась в умовах суворої необхідності невідкладних заходів щодо фінансового оздоровлення, стабілізації грошового обігу. Основною метою став перехід до економічних методів регулюван¬ня грошового обігу через: підвищення ролі банківського кредиту в стимулюванні під¬приємств до ефективного використання позичкових коштів; більш гнучкий підхід до надання кредиту; формування банківських резервів; формування фінансового ринку (купівля та продаж цінних паперів); припинення необґрунтованого переливу грошей із безготівкового обігу в готівковий; поетапне переведення зовнішньоекономічних зв 'язків на умови світових цін і розрахунків у вільно конвертованій валюті; реорганізація ощадної та страхової справи тощо. Фінансова політика, таким чином, визначалась якісно новими підходами щодо функціонування господарства з урахуванням різноманітних форм власності, економічної самостійності підприємств, самоврядування та самофінансування регіонів; реформи цін; оплати праці; податкової та кредитної систем і була спрямована на формування фінансового механізму ринкової економіки. У 1996-му році відбувся остаточний перехід від регулювання економіки на мікроекономічному рівні до монетарної політики. Ця політика не втратила актуальності й сьогодні.

Посилення ролі та значення децентралізованих фондів фінансо¬вих ресурсів, підвищення самостійності регіональної фінансової політики, розмежування функцій управління фінансами різних рівнів державної влади не призвели до одночасного посилення ролі фінансового впливу на економіку країни.

Необхідність забезпечення централізованих фінансових ресурсів для впливу на вирішальні пропорції єдиного процесу відтворення, змушували уряд посилювати податковий прес, що не лише перетворює податкову політику в гальма структурних перетворень в економіці, але і призводить до занепаду виробництва.

Таким чином, боротьба з інфля¬цією, здолання занепаду виробництва, підвищення соціальної захищеності населення - першочергові завдання, що постають перед сучасною фінансовою політикою України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]