Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2222222222222222222222222222ep.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
2.65 Mб
Скачать

1. Поняття, цілі та напрямки діяльності під-ва.

Під-во – це організаційно відокремлена і економічно самостійна основна ланка виробничої сфери народного господарства, що виготовляє продукцію. Кожне під-во є юридичною особою, має закінчену систему звітності та обліку, системний баланс, розрахунковий рахунок в банку, печатку з власною назвою, а також товарний знак. Головною метою під-ва є вир-во продукції для задоволення потреб ринку та одержання максимально можливого прибутку. Напрямки діяльності: *вивчення ринку товарів - передбачає комплексне дослідження ринку, рівня конкурентоспроможності та цін на продукцію, тощо. *Інноваційна діяльність - запровадження технічних, організаційних та інших нововведень, формування інвестиційної політики на найближчі роки, визначення обсягу необхідних інвестицій. *Виробнича діяльність під-ва, її організація та оперативне регулювання в просторі й часі. *Комерційна діяльність - від масштабів та якості цього напрямку залежить фінансова результативність вир-ва, яку характеризує величина одержуваного прибутку. *Екон діяльність включає: стратегічне та поточне планування, облік і звітність, ціноутворення, систему оплати праці тощо. *Соціальна діяльність впливає на ефективність усіх інших напрямків і конкретних видів діяльності, результативність яких залежить від рівня професійної підготовки й компетентності всіх категорій працівників, дієвості застосовуваного мотиваційного механізму, постійно підтримуваних на належному рівні умов праці трудового колективу.

2. Правові основи діяльності підприємств.

Під-ва мають діяти в межах законодавства, що регулює усі напрямки його діяльності. З поміж усіх юридичних актів визначальними є Господарський кодекс України та статут під-ва, колективний договір. Господарський кодекс - визначає види і організаційні форми підприємств, правила їх створення і ліквідації, механізм здійснення ним підприємницької діяльності; створює рівні правові умови для діяльності під-ств; забезпечує самостійність підприємств, чітко фіксує їх права і відповідальність у здійсненні господарської діяльності, регулює відносини з іншими господарюючими суб’єктами та державою. Будь-яке під-во діє на підставі власного статуту - зібрання правил, що регулюють сукупну їх діяльність, взаємовідносини з іншими господарюючими суб’єктами. Трудовий договір - угода між трудовими колективами в особі профспілки та адміністрацією, що укладається щорічно і не може суперечити діючому законодавству. Колективним договором регулюються виробничі, трудові та екон відносини трудового колективу з адміністрацією під-ва, яке виконристовує найману працю.

3. Класифікація і структура під-ва.

За метою й характером діяльності підриємства поділ на *комерційні, *некомерційні. За формою власності майна: *приватні, *колективні, *комунальні, *державні. За національною належністю капіталу: *національні, Закордонні, Змішані (спільні). За правовим статусом і формою господарювання: *одноосібні, *кооперативні, *орендні, *господарські товариства. За галузево-функціональним видом діяльності: *промислові, *сільськогосподарські, *будівельні, *транспортні, *торгові, *виробничо-торгові, *торгово-посередницькі, *інноваційно-впроваджувальні, *лізингові, *банківські, *страхові, *туристичні. За технологічною (територіальною) цілісністю і ступінем підпорядкування: *головні, *дочірні, *асоційовані, *філії. Структура під-ва – це внутрішній устрій, яки хар-є склад підрозділів та служб, їх ф-ції, підпорядковані, а також взаємодію між ними. Розрізняють виробничу, загальну і органіцаційну структуру управління підрпиємства. *Виробнича структура - хар-зує склад виробничо-господарських одиниць або підрозділів під-ва та їх взаємозвязку. В залежності від підрозділів розрізняють: цехову, безцехову, корпусну і комбінацьку структуру. Цех – адміністративно відокремлена частка під-ва, з якої виконуються весь комплекс робіт у відповідності з внутрішньо-заводською спеціалізацією. За характером діяльності цехи бувають: основні, допоміжні, обслуговуючі, побочні, експериментальні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]