Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2222222.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
150.17 Кб
Скачать

51. Інструменти фінансового ринку

Інструменти фінансові – різноманітні види ринкового фінансового продукту, зокрема цінні папери, грошові зобов’язані, валюта, ф’ючерси, опціони, депозитні свідоцтва, кредитні договори, страхові поліси тощо.

Інструменти фондового ринку – інструменти, за допомогою яких здійснюють операції на фондовому ринку. До основних І.ф.р. належать акції, облігації, ощадні сертифікати (первинні фондові інструменти, чи фондові інструменти першого порядку), а також опціони, ф’ючерсні контракти, форвардні контракти, свопи та інші деривативи (похідні фондові інструменти, чи фондові інструменти другого порядку).

За формою (фінансових ресурсів фінансовий ринок поділяється на ринок грошей і ринок капіталів (фондовий). Ринок грошей являє собою ринок короткотермінових боргових зобов'язань. На ньому товаром виступають гроші, а їхньою ціною — проценти за користу¬вання кредитом. Ринок капіталів складається з ринку фінансових інструментів, що відображають права власності, та довгострокових боргових зобов'язань. Включення довгострокових зобов'язань до ринку капіталів пояснюється саме тривалим терміном використання ресурсів, що певною мірою наближає їх за умовами кругообігу до власного капіталу. Ціною ресурсів на фондовому ринку є дивіденди та курсові різниці, а також проценти за довгостроковими позиками.

За організацією торгівлі фінансовий ринок поділяється на кредит¬ний та ринок цінних паперів. Кредитний відображає ту частину фі¬нансового ринку, яка функціонує на основі заключення кредитних угод. Він має договірний характер. Ринок цінних паперів являє со¬бою особливу форму торгівлі фінансовими ресурсами, яка опосе¬редковується випуском та обігом цінних паперів.

Кредитна система в умовах ринкової економіки виступає провідною ланкою фінансової системи в цілому. Це пояснюється тим, що кредитування є основною формою фінансового забезпечен¬ня діяльності суб'єктів господарювання, а також відіграє важливу роль в діяльності держави і фізичних осіб. Кредит як форма фінан¬сових відносин відображає перерозподільні відносини з приводу ви¬користання на поворотній і платній основі тимчасово вільних фі¬нансових ресурсів. Він поділяється на комерційний і банківський.

Ринок цінних паперів представлений акціями, облігаціями, каз¬начейськими векселями, депозитними та інвестиційними сертифіка¬тами, комерційними паперами, які виступають інструментами дано¬го ринку. Певною мірою до цінних паперів належить комерційний вексель, однак його слід розглядати насамперед як інструмент ко¬мерційного кредиту. Крім того, є так звані деривативи — похідні ін¬струменти (опціони, ф'ючерси таїн.), які відображають різні види контрактів торгівлі з цінними паперами. У зв'язку з цим, як прави¬ло, розрізняють ринок цінних паперів і ринок похідних інструмен¬тів. Однак останній за своїм змістом не відображає самостійних фі¬нансових ресурсів, а показує форми і методи торгівлі ними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]