Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2222222.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
150.17 Кб
Скачать

11. Розвиток сучасної світової фінансової науки

Важливою особливістю світової фінансової науки є чітке розмежування фінансів приватного підприємницького сектора та державних фінансів, між якими мало спільного з огляду на цілі функцій і результатів. Тобто зарубіжні вчені, у більшості випадків, розглядають фінанси держави чисто із фіскальних позицій виконання нею своїх функцій. Зокрема, професор Х'юго Дальтон (Великобританія) зазначає: "Державні фінанси - наука, що знахо¬диться на стику економіки з політикою, вивчаючи доходи і видатки державних органів влади та їх взаємну відповідність. Відповідність не обов'язково зводиться до рівності, а до такого арифметичного співвідношення, яке за даних умов є найбільш прийнятним".

З погляду зарубіжних вчених, фінанси на мікрорівні (тобто фінанси підприємств) є лише безпосередньою реакцією суб'єктів господарювання на рівень свого достатку і на ту частку, яку присвоює держава у формі податків. Таку ринкову концепцію фінансів суб'єктів господарювання найкраще характеризує визначення, дане Е. Нікбахтом і А. Гропеллі: "Фінанси - це застосування різноманітних економічних прийомів та методів для досягнення максимального достатку фірми або загальної вартості капіталу, вкладеного у справу". У сучасній фінансовій Науці, незважаючи на розбіжності і постійні дискусії між різними школами, спостерігається процес конвергенції (зближення). Так, погляди кейнсіанської теорії проникають у неокласичну, а неокласичної - у кейнсіанську. Це насамперед стосується фінансового, кредитного та грошового механізмів. Представники усіх напрямів і течій визнають необхідність дослідження цих інструментів для впливу на господарське життя країни. Хоча ступінь такого впливу, інструменти і час використання можуть не збігатися

12.Поняття фінансової системи, її структура.

Фінансова система — це сукупність ок¬ремих сфер фінансових відносин, які пов'язані між собою, їм притаманні централізовані або децентралізовані фонди грошо¬вих коштів, є відповідний апарат управління та правове забезпе¬чення.

Склад фінансової системи України показаний на схемі 7:

Всі фінансові відносини в залежності від ролі суб'єктів у суспільному виробництві можна поділити на такі сфери:

1) фінанси суб'єктів господарювання;

2) загальнодержавні фінанси.

Але всередині кожної сфери, конкретизуючи характер діяльності суб'єктів, виділяються окремі ланки фінансових відносин. Так, наприклад, в складі фінансів суб'єктів господа¬рювання це:

1) фінанси комерційних підприємств;

2) фінанси некомерційних організацій і установ;

3) фінанси громадських організацій і доброчинних фондів.

Крім того, в таких ланках фінансової системи як фінанси ко¬мерційних підприємств, фінанси некомерційних організацій і установ, можна продовжити поділ в залежності від галузевої оз¬наки і за формами власності.

Всі сфери і ланки фінансової системи існують взаємопов'язане, але центральне місце серед них займають бюджети. Бюджети пов'язані зі всіма іншими ланками і об'єднують фінансову систему в єдине ціле.

Принципи побудови фінансової системи:

1) єдність, яка обумовлена єдиною економічною і по¬літичною основою суспільства, єдиною фінансовою політикою, що реалізується в життя через фінансову систему;

2) функціональне призначення ланок виражається в тому, що в кожній з них вирішуються свої завдання специфічними методами, існують відповідні фонди грошових коштів, апарат управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]