Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ist_Ukr_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
340.99 Кб
Скачать

1. Рабовласницькі античні міста-держави Північного Причорномор’я.

VIIIст. - кінець VI ст. до н. е - це період Великої грецької колонізації, одним з напрямів якої було освоєння Північного Причорномор'я. У другій половині VII ст. до н. е. на острові Березань греки заснували місто Борисфеніду - перше еллінське поселення в цьому регіоні. За ним з'явилися Ольвія, Тіра, Пантікапей, Херсонес, Феодосія, Фанагорія та інші міста, Майже тисячолітню історію осередків античної цивілізації в Північному Причорномор'ї поділяють на два періоди. І. Грецький період (друга половина VII – середина І ст. до н. е.). Характерними рисами цієї доби були виникнення й становлення міст-держав та Боспорського царства; Греки займалися хліборобством, городництвом, вирощуванням винограду, вели торгівлю з Грецією і місцевими племенами, останні продавали їм збіжжя і купували в них художню кераміку, прикраси, вино, тощо. II. Римський період (середина І ст. до н. е. — IV ст. н. е.). Війни понтійського царя Мітрідата VI Євпатора проти Риму (89-63 рр. до н. е.) стали поворотним моментом у житті міст держав Північного Причорномор'я.

2. Економічний розвиток та суспільно-політичний рух в Україні на початку хх ст. Діяльність політичних партій в Україні.

Протягом останніх десятиліть XVIII та всього XIX ст. український народ, економічно визискуваний і політично переслідуваний в Україні, відчував щораз більший голод на землю. Водночас окупаційні імперські уряди спроваджували на українські землі чужинців (головно росіян і німців), яким не тільки давали земельні наділи, але й матеріальну допомогу, щоб вони могли загосподаритися.

Створювалася парадоксальна ситуація — українські землі колонізували чужинці, а український селянин, не маючи достатньо землі для утримання власної родини, мусив шукати вільних земель поза межами своєї батьківщини.

У пошуках "вільної землі", нових теренів поселення, український селянин дістався Поволжя, дійшов до Центральної Азії і далі вздовж південних окраїн Сибіру, понад рікою Амур, добрався до Тихого Океану, організовуючи поселення, надаючи їм відомі в Україні топографічні українські назви. Одночасно із західних земель України селяни заходили у найдальші закутини американського континенту, починаючи від холодної Канади, зокрема степових провінцій Манітоби, Саскачевану й Альберти, аж до найдальше висунених окраїн Південної Америки, таких як провінції Ріо Негро і Чубут в Аргентині. В кожній країні вони мусили пристосовуватися до локальних відносин, відмінних природних і культурних умов.

3.Десталінізація України. “Шестидесятники” в літературі та мистецтві.

Лібералізація сусп.-політ життя ознаменувалась появою людей які не йдуть на прямий конфлікт з властями займала активну життєву позицію і сподівались що їм вдається своєю працею змінити суспільство на краще. Вони вимагали радикальних перетворень стаючи в опозицію не до влади в цілому а до тих консервативних сил які перешкоджають реформам. Масова поява цих людей відбулась в 60. вони пропагували високі зразки нац. Культури в народі захищали рідну мову. На початку 1960 у києві при міськкомі діяв клуб творчої молоді «Супутник». У його секціях панувало активне життя. На вечорах поезії виступали І.Драч л. Костенко в. Симоненко. Історики о. Апанович м. Брайчевський розповідали про заборонені сторінки з минулого,укр. художники влаштовували виставки своїх творів які суперечили канонам так званого соціалістичного реалізму. Театральна секція на чолі з л. Танюком ставила напівзаборонені п’єси в. Брехта, м. Куліша. В укр. партійній п’єсі почалось цькування творчої молоді. Особливо дісталось І.Дзюбі, І.Драчу, Л.Косенко. клуби творчої молоді було закрито.

Білет № 9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]