Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ist_Ukr_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
340.99 Кб
Скачать

2.Україна в роки першої світової війни 1914-1918 рр.

Перша світова війна, що розпочалася з Балканського півострова, мала на меті перерозподіл уже поділеного світу. Конкретні етнографічні території кожної нації були обжиті й закріплені у довічне користування. Вони могли бути відібрані в цих народів лише з допомогою збройного вторгнення більш агресивної нації, яка вважала себе обділеною. Тому надзвичайне скупчення і перенаселення території Заходу Європи штовхало ці нації на Схід континенту, де був простір для розширення господарської діяльності людини.

Саме такими мотивами керувалися політики західних держав, спрямовуючи агресію своїх народів на завоювання східних, на їх погляд, малообжитих територій, в числі яких були і південні території Російської імперії, зокрема Україна.

Україна виявилася театром воєнних дій у Першій світовій війні. Російська імперія, володіючи безмежними територіями, ще не могла отямитися від поразки в маленькій загарбницькій війні від острівної Японії, внаслідок своєї технологічної відсталості, була неспроможна захищати всю свою територію. Втім, не ризикуючи бути розгромленою, вона віддала на погром і пограбування свої південно-західні володіння.

Наслідком такої політики стало те, що на території України розтягнувся Південно-Західний фронт від Іван-города до Кам'янця-Подільського загальною довжиною 450 км. До його складу входили чотири російські армії 4- і 5-а, що стояли в напрямку на Перемишль і Львів, та 4 і 8-а, націлені на Львів і Галич їм протистояли чотири австро-угорські армії — 1, 2, 3 і 4-а.

Воєнні дії Першої світової розпочалися бойовими операціями в Галичині Галицька битва тривала з 6 серпня по 13 вересня 1914 р. З обох ворогуючих сторін у ній взяло участь понад 1,5 млн чол. — 700 тис. російських військ і понад 830 тис австро-угорської армії Воєнно-оперативна обстановка на самому початку воєнних дій для 4-і і 5-ї російських армій не була сприятливою, і вони змушені були відступати на північ в райони міст Красника і Томашова. Однак оперативний простір вдало використали лівофлангові 3-я та 8-а армії під командуванням генералів Рузького і Брусилова, які розгорнули наступ з району Дубна і Проскурова в напрямі Львова і Галича. На притоках Дністра — річках Золота Липа (13—15 серпня) і Гнила Липа (16—18 серпня) вони подолали опір австрійських військ і змусили їх відступати Успішний наступ російських армій увінчався взяттям 21 серпня м. Львова, а 22 серпня м. Галича.

У результаті наступальних операцій 24—ЗО серпня біля м Городок австрійські війська були розосереджені й відступили спочатку на річку Сян, а на початку вересня до річки Дунаєць. Російські війська оточили і блокували добре укріплену фортецю Перемишль і на 13 вересня вийшли на рубіж річки Віслока, що за 80 км. від Кракова.

Внаслідок Галицької битви російські війська зайняли всю східну частину Західної Галичини та майже всю Буковину з м. Чернівці. В результаті цієї операції австрійська армія втратила 400 тис. чол., у тому числі 100 тис. полоненими, 400 гармат Плани німецького командування утримати Східний фронт силами однієї Австро-Угорщини зазнали провалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]