Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сборный конспект Логистика 2 часть ФЭУП.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
688.46 Кб
Скачать

5. Аутсорсинг логістики

Починаючи з третього етапу розвитку логістики в світі формується ринок логістичних послуг. Підприємства різних сфер економіки все більшу кількість логістичних операцій передають постачальникам послуг (логістичним операторам), тобто використовують аутсорсинг логістики. На ринку логістичних послуг присутні оператори, котрі надають один-два види послуг (це, зокрема, транспортні підприємства, складські оператори), а також працюють підприємства, що виконують комплекс різних логістичних послуг.

Аутсорсинг – відмова від самостійного виконання будь-якого бізнес-процесу (як правило, неключевого або який не створює прибутку для компанії) і придбання послуг з реалізації цього бізнес-процесу в іншої організації-постачальника послуги.

Однією з переваг аутсорсингу є можливість концентрації зусиль підприємств на основній діяльності. Для визначення доцільності передачі на аутсорсинг окремих логістичних операцій або логістичних функцій в цілому підприємство повинне відповісти на наступні питання:

- чи є конкретна логістична операція (функція) стратегічно важливою для підприємства? Дуже часто логістику відносять до неключових компетенцій організації, тому ряд логістичних операцій і функцій передається постачальнику послуг;

- чи може підприємство виконати логістичну операцію (функцію) самостійно конкурентоспроможним способом? Вимога конкурентоспроможності при виконанні логістичних операцій і функцій часто призводить до перепроектування бізнес-процесів організації, що в багатьох випадках представляється вкрай складним, а іноді й неможливим;

- чи вигідно з фінансової точки зору виконувати логістичні операції (функції) самостійно? Фінансова оцінка результату логістичної діяльності найчастіше проводиться на підставі критерію витрат.

- чи є у підприємства можливість поліпшення логістичних процесів? Відповідаючи на дане питання, підприємству необхідно представляти реальні способи зниження витрат, часу виконання замовлень і підвищення якості логістичного обслуговування споживачів, виробництва чи інших учасників ланцюгів поставок.

Протягом останніх років спостерігається підвищення впливу зовнішніх факторів у розвитку підприємств, глобалізація більшості ринків, посилення взаємозв'язку не тільки окремих організацій, але й національних економік, зростання питомої ваги сфери послуг у валовому продукті. На розвиток логістики в більшості країн впливає ряд макроекономічних тенденцій. Першою тенденцією можна назвати зростання обсягів міжнародної торгівлі.

Другою тенденцією є зміщення центрів економічної активності та збільшення загального числа споживачів у світі.

Третьою тенденцією можна назвати галузеві тенденції глобалізації, які набувають все більшого значення і призводять до змін на рівні підприємств. Тенденція глобалізації виробництв пов'язана насамперед з необхідністю знижувати витрати, тому багато підприємств розміщують найбільш трудомісткі виробництва в районах з невисокою заробітною платою, оскільки саме оплата праці є однією з найістотніших статей витрат практично у всіх галузях економіки.

Зростання абсолютних витрат на логістику, зниження відносних показників логістичних витрат і вартості запасів у ВВП, регіональна централізація запасів, відчутна результативність застосування методів логістики на підприємствах, збільшення кількості проблем у роботі ланцюгів поставок, їх глобалізація, зростання напруженості конкуренції – ось далеко не повний перелік тенденцій в сучасній логістиці, що відображають різні напрямки її розвитку.

Враховуючи тенденції розвитку світової економіки, загострення конкуренції, посилення фактора ціни в конкурентній боротьбі і що випливає з цього прагнення підприємств знижувати витрати, в тому числі і логістичні, можна вважати аутсорсинг в області логістики перспективним напрямком її розвитку на сучасному етапі.

У розвитку світового ринку логістичних послуг можна виділити ряд тенденцій. По-перше, це тенденція глобалізації діяльності логістичних операторів, що з'явилася у відповідь на посилення вимог власників товарів до логістичних компаніям. У результаті виявляються більш привабливими постачальниками логістичних послуг такі провайдери, які мають більш широке (в географічному аспекті) поле діяльності, аж до глобальної зони дії.

По-друге, слід відзначити тенденцію консолідації діяльності логістичних провайдерів, формами якої можна назвати різні моделі злиття, поглинання, співпраці. Дана тенденція викликана в тому числі і попередньої тенденцією глобалізації, оскільки оператори змушені збільшувати асортименти надаваних послуг, розширювати територію охоплення логістичних операцій, а це важко зробити оператору самостійно, поодинці, тому затребуваними стають різні форми спільної діяльності.

Злиття та поглинання дозволяють логістичним компаніям диверсифікувати свою діяльність з різних ринків. Більша і потужна компанія отримує шанс стати лідером на глобальному або регіональному ринку, стаючи частиною розвинутої міжнародної диверсифікованої логістичної мережі, участь у якій може стати конкурентною перевагою на глобальному логістичному ринку як в даний час, так і в майбутніх періодах.