Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сборный конспект Логистика 2 часть ФЭУП.docx
Скачиваний:
98
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
688.46 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Одеський національний економічний університет

Конспект лекцій

з дисципліни «Логістика»

для студентів ІІІ курсу всіх форм навчання

спеціальності «Підприємництво,

торгівля та біржова діяльність».

Частина 2

Одеса ОНЕУ 2018

Міністерство освіти і науки України

Одеський національний економічний університет

Конспект лекцій

з дисципліни «Логістика»

для студентів ІІІ курсу всіх форм навчання

спеціальності «Підприємництво,

торгівля та біржова діяльність».

Частина 2

Затверджено

на засіданні кафедри

економіки підприємства та організації

підприємницької діяльності

Протокол № __ від ___________2018 р.

Одеса ОНЕУ 2018

Конспект лекцій з дисципліни «Логістика» для студентів ІІІкурсу всіх форм навчання спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Частина 2 (Укл. Г.О. Пудичева, В.С. Малишко. – Одеса: ОНЕУ, ротапринт, 2018 р. – ___ с.)

Укладачі: Г.О. Пудичева, канд. екон.наук, викладач

В.С. Малишко, канд. екон.наук, доцент

Рецензенти: _________________, канд. екон. наук, доцент

(зовнішній рецензент)

_________________, канд. екон. наук, доцент

_________________, канд. екон. наук, доцент

Коректор: А.О. Ковальова

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………..

4

Змістовий модуль 2. Основи логістичного управління………………

5

Тема 8. Логістика запасів……………………………………………….

Тема 9. Складська логістика……………………………………………

Тема 10. Транспортна логістика………………………………………..

Тема 11. Логістика сервісного обслуговування……………………….

Змістовий модуль 3. Ефективність логістичного управління………...

Тема 12. Економічна ефективність логістики та її розвиток на сучасному етапі………………………………………………………….

Література………………………………………………………………..

ВСТУП

Конспект лекцій підготовлений для студентів бакалаврату спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Метою складання конспекту є допомога студентам у самостійній роботі з вивчення дисципліни «Логістика».

Самостійна робота є важливою складовою процесу навчання у вищому навчальному закладі відповідно до Закону України “Про вищу освіту” від 28 грудня 2014 року № 76-VIIІ; Розпорядження Кабінету Міністрів України «Деякі питання організації освітнього процесу у вищому навчальному закладі» (№1210-р від 05.02.2014 р.); Положення про робочу програму навчальної дисципліни в ОНЕУ (Ухвалено Вченою радою університету від 11.07.2017 р, протокол № 10). Структура навчальних планів та, відповідно, робочих програм наукових дисциплін передбачає значну частину навчального часу для самостійної роботи студентів. Саме тому важливим є високий рівень методичного забезпечення самостійної роботи студентів. Ще більшої важливості набуває методичне забезпечення саме дисципліни «Логістика», оскільки вона є одною з прикладних дисциплін, які формують відповідні компетентності зі спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

Дисципліна "Логістика" охоплює ключові розділи прикладної економіки, дає необхідну сукупність теоретичних і практичних знань з функціонування та підвищення ефективності потокових процесів на підприємствах.Предметом даної дисципліни є управління та оптимізація цих потоків.

Конспект лекцій з дисципліни «Логістика» включає найбільш важливі теми з даної дисципліни та перелік літератури, рекомендований до самостійного опрацювання.

Тема 8. Логістика запасів

1. Поняття запасів. Причини ство­рення запасів.

2. Класифікація запасів у логістичній системі.

3. Витрати, пов’язані з утриманням запасів.

4. Параметри запасів. Методи визначення поточного і страхового запасів.

5. Системи управління запасами

6. АВС-аналіз та ХYZ-аналіз в управлінні запасами.

1. Поняття запасів. Причини ство­рення запасів

Категорія запасів є надзвичайно важливою в логістиці. На рівні підприємств запаси відносяться до числа об'єктів, що вимагають великих капіталовкладень, і тому вони являють собою один з факторів, що визначають політику підприємства та впливають на рівень логістичного обслуговування в цілому. Однак багато підприємств не приділяють йому належної уваги і постійно недооцінюють свої майбутні потреби в наявних запасах. У результаті цього підприємства зазвичай стикаються з тим, що їм доводиться вкладати в запаси більший капітал, ніж передбачалося.

Запаси в тому чи іншому вигляді присутні по всій довжині логістичного ланцюга, як у сфері виробництва, так і в сфері обігу продукції.

Матеріальні запаси – це продукція виробничо-технічного призначення, яка знаходиться на різних стадіях виробництва й обігу, вироби народного споживання та інші товари, що очікують на вступ у процес виробничого або особистого споживання.

Утримання запасів пов’язане з певними витратами, однак підприємства змушені створювати їх. Насправді ж наявність запасів має як негативну так і позитивну сторони. Перш за все, запаси – це справді витрати, зокрема:

  • заморожені фінансові засоби;

  • витрати на утримання спеціалізованих приміщень;

  • оплата праці спеціалізованого персоналу;

  • ризик псування і розкрадання.

Проте, відсутність запасів – це ризик втрат, які можуть бути викликані:

  • простоюванням виробництва;

  • відсутністю товару в момент попиту на нього;

  • закупівлею дрібних партій товарів за вищими цінах при вищих транспортних витратах.

Саме тому пошук раціонального способу управління запасами є одним з ключових завдань логістики запасів. Вирішення цього завдання дозволяє забезпечити безперебійність виробничого і торгівельного процесу при мінімальних витратах на утримання запасів.

Створення запасів обумовлено певними мотивами, основними з яких є:

1. Імовірність порушення встановленого графіка постачань (не передбачає зниження інтенсивності вхідного матеріального потоку). У цьому випадку запас необхідний для того, щоб не зупинився виробничий процес, що особливо важливо для підприємств із безперервним циклом виробництва.

2. Можливість коливання попиту (не передбачає збільшення інтенсивності вихідного потоку). Попит на яку-небудь групу товарів можна передбачити з великою ймовірністю. Однак прогнозувати попит на конкретний товар набагато складніше. Тому, якщо не мати достатнього запасу цього товару, можлива ситуація, коли платоспроможний попит не буде вдоволений, тобто клієнт піде без покупки.

3. Сезонні коливання виробництва деяких видів товарів. В основному це стосується продукції сільського господарства.

4. Знижки за покупку великої партії товарів також можуть стати причиною створення запасів.

5. Спекуляція. Ціна на деякі товари може різко зрости, тому підприємство, яке зуміло передбачати цей ріст, створює запас з метою одержання прибутку за рахунок підвищення ринкової ціни.

6. Витрати, пов’язані з оформленням замовлення. Процес оформлення кожного нового замовлення супроводжується витратами адміністративного характеру (пошук постачальника, проведення переговорів з ним, відрядження, міжміські переговори і т.п.). Знизити ці витрати можна скоротивши кількість замовлень, що рівносильне збільшенню обсягу партії, яка замовляється, і, відповідно, підвищенню розміру запасу.

7. Можливість рівномірного здійснення операцій виробництва і розподілу. Ці два види діяльності тісно взаємопов’язані між собою: розподіляється те, що виробляється. Якщо запаси відсутні, інтенсивність матеріальних потоків у системі розподілу коливається відповідно до змін інтенсивності виробництва. Наявність запасів у системі розподілу дозволяє здійснювати процес реалізації більш рівномірно, незалежно від ситуації у виробництві. У свою чергу, наявність виробничих запасів згладжує коливання в постачаннях сировини і напівфабрикатів, забезпечує рівномірність процесу виробництва.

8. Можливість негайного обслуговування покупців. Виконати замовлення покупців можна у такий спосіб:

  • виготовити замовлений товар;

  • закупити замовлений товар;

  • видати замовлений товар негайно з наявного запасу.

Останній спосіб є, як правило, найдорожчим, тому що вимагає утримання запасу. Однак в умовах конкуренції можливість негайного задоволення замовлення може виявитися вирішальною в боротьбі за споживача.

9. Зведення до мінімуму простоїв у виробництві через відсутність запасних частин. Псування устаткування, різноманітні аварії можуть привезти за умови відсутності запасів деталей до зупинки виробничого процесу. Особливо це важливо для підприємств із безперервним процесом виробництва, тому що в цьому випадку зупинка виробництва може дорого коштувати.

10. Спрощення процесу управління виробництвом. Мова йде про створення запасів напівфабрикатів на різних стадіях виробничого процесу всередині підприємства. Наявність цих запасів дозволяє знизити вимоги до ступеня узгодженості виробничих процесів на різних ділянках, а, отже, і відповідні витрати на організацію управління цими процесами.

Перелічені причини свідчать про необхідність створення запасів у логістичних системах.

Запаси виконують такі функції:

  • забезпечують надійність, безперервність і стійкість процесів виробництва, розподілу, обміну та споживання різних товарів;

  • виконують функцію управління витратами, оскільки збільшення обсягів запасів дозволяє знизити окремі складові витрат: наприклад, скоротити витрати, пов'язані з оформленням замовлень на поставку, витрати на транспортування товарів, витрати на переналагодження устаткування у виробництві та інші складові;

  • запаси мають інвестиційну функцію, що виражається у збереженні та можливому збільшенні обсягу фінансових ресурсів підприємств в умовах сприятливої ринкової кон'юнктури, коли цінність від створення запасів зростає швидше, ніж відсотки банку по вкладах.

Саме тому пошук раціонального способу управління запасами є одним з ключових завдань логістики запасів. Вирішення цього завдання дозволяє забезпечити безперебійність виробничого і торгівельного процесу при мінімальних витратах на утримання запасів.

Управління запасами – одна з найбільш важливих логістичних функцій, яка передбачає вирішення наступних завдань:

  • визначення оптимального рівня загального запасу матеріальних цінностей та його основних складових – поточного, страхового та ін.;

  • визначення оптимального розміру замовлення для поповнення запасів і відповідної періодичності замовлень;

  • організація системи контролю за рівнем запасів і своєчасного їх поповнення.