Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сборный конспект Логистика 2 часть ФЭУП.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
688.46 Кб
Скачать

Тема 10. Транспортна логістика

1. Сутність, роль та завдання транспортної логістики

2. Транспортний процес та його елементи

3. Способи транспортування

4. Вибір виду транспорту

5. Учасники транспортної логістики

6. Логістичні витрати при транспортуванні. Тарифікація перевезень

7. Тенденції розвитку транспортно-експедиторського обслуговування.

1. Сутність, роль та завдання транспортної логістики

Матеріальні потоки, рух та переміщення ТМЦ є неможливими без участі в цих процесах транспортних засобів. Значна частина логістичних операцій, пов'язаних з просуванням матеріального потоку від первинного джерела до кінцевого споживача здійснюється з допомогою транспорту. Затрати на виконання цих операцій складають до 50 % від суми загальних витрат на логістику.

Транспортування можна визначити як логістичну функцію, пов'язану з переміщенням матеріальних ресурсів, незавершеного виробництва або готової продукції певним транспортним засобом в логістичному ланцюгу, яка складається з множини логістичних операції, включаючи експедиційне обслуговування, вантажопереробку, упаковку, передачу прав власності на товар, страхування, охорону тощо.

Транспорт виступає неодмінним учасником будь-якого з логістичних ланцюгів – прямого, ешелонованого або гнучкого, де здійснює ключову функцію фізичного пересування матеріалопотоку від первинних власників до кінцевих споживачів.

За аналогією з суміжними галузями логістики – розподільчою, заготівельною, складською – транспорт можна розглядати як самостійну функціональну область – транспортну логістику. Предметом транспортної логістики є комплекс завдань, пов’язаних з організацією вантажоперевезень за замовленням товаровиробників, посередників і споживачів.

Існує значна кількість думок про суть і завдання транспортної логістики. Різні учасники процесу руху товару вкладають в поняття транспортної логістики різний зміст. З точки зору вантажовласника транспортна логістика, це, в першу чергу, можливість вибору способу транспортування і транспортного засобу, а також визначення маршрутів доставки, що забезпечують задоволення його критеріїв переваги. З точки зору перевізника – це наявність таких технологій перевізного процесу, а також відповідних технічних і транспортних засобів, які забезпечують його затребуваність при формуванні конкретного логістичного ланцюга. Координатор (оператор) перевезення, що працює на умовах аутсорсингу від імені вантажовласника, включає в поняття транспортної логістики комплекс питань, пов'язаних з оформленням взаємин з перевізником на умовах, що максимально задовольняють клієнта (вантажовласника), а також забезпечення взаємодії різних видів транспорту при організації перевезення конкретного вантажу у рамках мультимодального (змішаного) перевезення. Інтегроване рішення усіх цих питань і складає, в основному, зміст транспортної логістики.

Таким чином, поняття "транспортна логістика" не є аналогом поняття "транспортування", а є функціональною областю логістики, що відповідає за фізичне переміщення матеріальних благ.

Транспорт у системі логістики відіграє двояку роль:

- по-перше, він присутній як складова частина або компонент у основних функціональних областях логістики (закупівельний, виробничій, розподільчій);

- по-друге, транспорт є однією із галузей економіки, у якій також розвивається підприємницька діяльність: транспорт пропонує на ринку товарів і послуг свою продукцію – транспортні послуги, за які отримує доходи і має прибуток.

За призначенням виділяють два види транспорту:

1. Транспорт загального користування – окрема галузь народного господарства, що може задовольняти потребу в перевезеннях будь-якої галузі народного господарства чи населення у перевезеннях вантажів та пасажирів. Основні види транспорту: залізничний; морський; внутрішній водний (річковий); автомобільний; повітряний; трубопровідний.

2. Транспорт внутрішнього (незагального) користування – внутрішньовиробничий транспорт, а також транспортні засоби всіх видів, які належать нетранспортним підприємствам. Вони є, переважно, складовою частиною певних виробничих систем і повинні бути органічно в них вписані. Організація його роботи є завданням організації логістики на підприємстві в цілому і здійснюється разом із вирішенням завдань виробництва, закупівель і розподілу.

Комплекс різних видів транспорту, що знаходяться у взаємодії та взаємозалежності при виконанні перевезень, представляє собою транспортну систему.

Елементами транспортної системи є: вантаж; пункти зосередження вантажу; транспортна мережа; рухомий склад; завантажувально-розвантажувальні засоби (табл. 10.1).

Таблиця 10.1

Основні характеристики елементів транспортної системи

Елементи транспортної системи

Основні характеристики

Вантаж

Маса, об’єм, фізичні, хімічні або біологічні якості, рід упаковки

Пункти зосередження вантажу

Місця розташування відправників та отримувачів вантажів

Транспортна мережа

Конфігурація, відстань між пунктами, тип маршрутів (маятниковий, кільцевий)

Рухомий склад

Вантажопідйомність, вантажомісткість, швидкість доставки вантажів

Завантажувально-розвантажувальні засоби

Час навантаження або розвантаження одиниці вантажу

Транспортна логістика вирішує низку завдань, пов’язаних з організацією переміщення вантажів транспортом загального користування. До основних з них належать:

1) технологічні завдання:

- забезпечення технологічної єдності транспортно-складського господарства, спільне планування виробничого, транспортного та складського процесів,

- забезпечення технічної та технологічної узгодженості учасників транспортного процесу;

2) завдання вибору:

- способу транспортування вантажів (унімодальної, мультимодальної, інтермодальної тощо),

- виду транспорту,

- типу транспорту,

- транспортної тари і транспортних засобів,

- логістичних посередників у транспортуванні (перевізників, експедиторів, агентів, терміналів тощо);

3) завдання оперативного управління транспортуванням:

- визначення раціональних маршрутів,

- розподіл транспортних засобів за маршрутами,

- експедиційна діяльність – супроводження вантажів на всьому шляху переміщення (документальний супровід, митний супровід тощо),

- організація доставки точно в строк;

4) аналітичні завдання:

- оцінка якості логістичного сервісу при транспортуванні,

- визначення логістичних витрат, пов’язаних з транспортуванням,

- узгодження економічних інтересів учасників ланцюга поставок, розподілу ризиків і відповідальності;

5) завдання раціонального управління логістичною інфраструктурою (у разі самостійного виконання транспортування, без залучення логістичних посередників):

- створення транспортних систем, в тому числі, транспортних коридорів та ланцюгів,

- рішення про придбання / оренду / лізинг транспортних засобів,

- рішення, що дозволяють підвищити ступінь використання власного транспорту по місткості (вантажопідйомності), використання пробігу, часу та інших параметрів,

- виконання інших завдань, пов’язаних з експлуатацією транспортної інфраструктури.

Роль транспорту істотно змінюється з розвитком логістичних систем. У сучасних умовах дисципліна транспортного обслуговування визначається не інтересами окремого відправника (одержувача), а оптимальним співвідношенням витрат і прибутку в зазначеному циклі виробництва і споживання.

Існують такі ознаки класифікації транспортної складової логістичних систем:

1. За видом доставки:

- пряма;

- з переробкою на транспортних терміналах;

- з переробкою і зберіганням у розподільчих центрах.

2. За видом обслуговування:

- зі складу постачальника або розподільчого центру на склад споживача або розподільчий центр;

- зі складу постачальника або розподільчого центру безпосереднього споживачу;

- з виробництва постачальника у виробництво споживача без складського зберігання та переробки.

3. За видами транспортного сполучення:

- пряме;

- змішане.

Принципово важливо, що транспорт як елемент інфраструктури все частіше бере на себе нетранспортні функції, звільняючи споживача від збутових і розподільчих операцій. Таким чином, транспорт перестає бути відособленою галуззю економіки, яка продає послуги з переміщення вантажів. Він виступає як виробник широкого кола послуг, готовий здійснити комплексне обслуговування.