Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сборный конспект Логистика 1 часть ФЭУП Пудичева.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
484.51 Кб
Скачать
              1. Логістичні канали і ланцюги

Розглянемо іншу об’єктну декомпозицію логістичної системи (рис. 2.3): «логістична система – логістична мережа – логістичний канал – логістичний ланцюг».

Базову структуру логістичної системи складає логістична мережа, яка пов’язує ланки логістичної системи за матеріальними, інформаційними, фінансовими та іншими потоками. Зазвичай логістичну мережу вибудовує центральна компанія логістичної системи (власник логістичного процесу) (рис. 2.4).

Рис. 2.4 Приклад логістичної мережі

Логістичну мережу можна визначити трьома способами:

  • в загальному плані – це сукупність взаємопов’язаних та взаємозалежних центрів логістичної діяльності, які, якщо вони встановлені, утворюють певну мережеву структуру;

  • по відношенню до планування – це графічне представлення взаємозв’язків між центрами діяльності в логістичному процесі або проекті, в якому дії представляються стрілками; при цьому початок та кінець дії, позначеної стрілкою, в загальному випадку залежать від початку і кінця іншої дії, що передує розглянутій і входить до центру застосування логістичних дій, який позначається на схемі кругом або квадратом;

  • по відношенню до товарного потоку – це структура усіх каналів розподілу між промисловими підприємствами та розподільчими центрами, що проводить товарні потоки.

Таким чином, поняття логістичної мережі повинно охоплювати всі функціонально відокремлені підрозділи підприємства та «три сторони» логістики компанії. Тоді для визначення логістичної мережі можна використовувати поняття ланки логістичної системи.

Логістична мережа – це повна множина ланок логістичної системи, між якими встановлені взаємозв’язки за основними або супутніми потоками в рамках контролінгу або проектування логістичної мережі/ланцюга поставок.

Формування логістичної мережі є найважливішою задачею стратегічного планування логістики та побудови ефективної логістичної системи.

Логістична мережа може розглядатися як деяка сукупність каналів та ланцюгів. У багатьох випадках ці поняття не дуже чітко розмежовані, а іноді вживаються як синоніми.

Логістичний канал– це частково впорядкована множина різних посередників, які реалізують доведення матеріального потоку від конкретного виробника до його споживачів. Рис. 2.5 дає уяву про місце і зміст логістичного каналу, до якого може звертатися підприємство-виробник промислових і споживчих товарів.

Як видно з рис. 2.5, логістичний канал можна розглядати як сукупність різноманітних посередників, що посідають проміжне положення між виробником і споживачами.

Рис. 2.5 Місце і склад логістичного каналу в процесі матеріалоруху

У логістичному каналі зосереджено:

- підприємства транспорту (Т1…Тn);

- експедиційні та транспортно-експедиційні служби та підприємства (Е1... Еn);

- підприємства оптової та роздрібної торгівлі (П1 …Пn );

- охоронні агенції та фірми (О1 …Оn);

- страхові агентства та фірми (С1 … Сn).

Підприємство-виробник, звертаючись до логістичного каналу, вирішує яку форму руху ТМЦ йому доцільно обрати: транзитну чи складську. При транзитній доставці вантажів виробник має справу лише з транспортом, який перевозить продукцію безпосередньо споживачу. При цьому всі додаткові операції, зокрема супроводження вантажів і документів, їхню охорону від розкрадачів виробник і перевізник виконують самостійно.

Складська форма руху передбачає обов’язкове співробітництво виробника з комерційним посередником чи посередниками, а також з багатьма іншими членами логістичного каналу, у першу чергу з транспортом, які здійснюють ВРТС-роботи, експедирування, охорону і страхування вантажів.

Множина посередників є частково впорядкованою до тих пір, поки не обрано конкретних учасників процесу просування матеріального потоку від постачальника до споживача. Після цього логістичний канал перетворюється в логістичний ланцюг. Можливість вибору логістичного каналу є суттєвим резервом підвищення ефективності логістичних процесів.

Логістичний ланцюг– це лінійно впорядкована множина учасників логістичного процесу, які здійснюють логістичні операції із доведення зовнішнього матеріального потоку від однієї логістичної системи до іншої за умови виробничого споживання або до кінцевого споживача за умови особистого невиробничого споживання.

Існує й інша інтерпретація логістичного ланцюга, під яким розуміють сукупність логістичних операцій, виконуваних послідовно від моменту зародження до моменту згасання потоку товарів, робіт, послуг на відповідному споживчому ринку. Однак, на нашу думку, доцільніше за окремі ланки логістичного ланцюга вважати підприємства, які оберуть участь у процесах доведення товарів, послуг та інформації до кінцевих споживачів. Логістичні ланцюги протягують між логістичними ланками щоб проілюструвати організаційну структуру логістичних систем.

На рис. 2.6 показано логістичний ланцюг, утворений з тих різноманітних посередників, які можуть реально допомогти виробнику – металургійному комбінату – забезпечувати численних дрібних споживачів металопрокатом з найменшими витратами часу, праці й коштів.

Рис. 2.6 Логістичний ланцюг, що поєднує виробника зі споживачами металопрокату

З рис. 2.6 видно, що виробник свою продукцію – металопрокат відправляє посереднику – металобазі (П3). Доставку металопрокату з комбінату до бази здійснює перевізник – залізничний транспорт (Т1), що підпорядковується «Укрзалізниці». На металобазі прокат розвантажують з вагонів-платформ і розміщують на відкритому складі. Доставка металопрокату з бази на адресу дрібних споживачів здійснюється автомобільним транспортом (Т2), що належить державному автопідприємству або приватному власнику автовантажівки. Завдяки тому, що металобаза виступає закупівельно-розподільчим центром, виробник і споживачі навіть не спілкуючись знають потреби і можливості один одного й оперативно вирішують постачальницько-збутові проблеми.

У найпростішому випадку, коли логістична система характеризується як система з прямими зв’язками, логістичний ланцюг складається із постачальника та споживача. У складніших випадках за умови функціонування ешелонних систем даний ланцюг може мати древовидну структуру або вигляд орієнтованого графа із циклами (гнучка логістична система).

У цілому, в логістичному ланцюзі, тобто в ланцюзі, яким проходять потоки від постачальника до споживача, виділяють такі головні ланки:

- постачання матеріалів, сировини і напівфабрикатів;

- зберігання продукції та сировини;

- виробництво товарів;

- розподіл, включаючи відправлення товарів зі складу готової продукції;

- споживання готової продукції.

У реальних умовах господарювання існує велика кількість логістичних посередників, широкий асортимент матеріальних ресурсів, які використовуються у виробництві товарів, і розгалужені розподільчі мережі. Як наслідок можуть формуватися складні логістичні ланцюги взаємопов’язаних ланок, які поєднують кілька логістичних ланцюгів, тобто логістичні мережі.