Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сборный конспект Логистика 1 часть ФЭУП Пудичева.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
484.51 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2. Основи логістичного управління Тема 4. Інформаційна логістика

1. Сутність інформаційної логістики

2. Логістичні інформаційні системи

3. Документообіг у логістиці підприємства

4. Сучасні методи обробки логістичної інформації. Електронна логістика

1. Сутність інформаційної логістики

Логістичні системи успішно функціонують лише в тому випадку, коли поруч з матеріальними потоками обертаються відомості про вантаж, постачальників, посередників, перевізників, транспорт, споживачів та взаємовідносини між ними. Значення інформаційного забезпечення логістичного процесу настільки важливе, що багато фахівців виділяють особливу інформаційну логістику, яка має самостійне значення в бізнесі та управлінні інформаційними потоками і ресурсами. Цю функціональну область логістики часто також називають комп’ютерною.

Інформаційна логістика організовує потік даних, що супроводжують матеріальний потік, і є тією істотною для підприємства ланкою, яка пов’язує постачання, виробництво і збут. Вона охоплює управління всіма процесами переміщення і складування реальних товарів на підприємстві, дозволяючи забезпечувати своєчасну доставку цих товарів у необхідних кількостях, комплектації, якості з точки їх виникнення в точку споживання з мінімальними витратами й оптимальним сервісом.

Інформація виступає рушієм діяльності логістичної системи і тримає її відкритою – здатною пристосовуватися до нових умов. У зв’язку з цим одним із ключових понять логістики є поняття інформаційного потоку. В загальному вигляді інформаційний потік є переміщенням у деякому середовищі даних, виражених у структурному вигляді.

Мета інформаційного забезпечення в логістиці полягає в тому, щоб отримати можливість управління, контролю і комплексного планування переміщення матеріального потоку. Для того, щоб інформація ефективно підтримувала логістичні процеси, до неї пред’являються вимоги за правилом «5 С»:

1. Clarity – чіткість.

2. Correctness – коректність.

3. Conciseness – короткість.

4. Concreteness – конкретність.

5. Completeness – повнота.

Завдяки виконанню цих вимог обсяг даних скорочується без погіршення якості самої інформації.

Зростання ролі інформаційних потоків у сучасній логістиці обумовлено такими основними причинами:

- для споживача інформація про статус замовлення, наявність товару, строки постачання, відвантажувальні документи і т.п. є необхідним елементом споживчого логістичного сервісу;

- з позицій управління запасами в логістичному ланцюзі наявність повної та дострокової інформації дозволяє скоротити потребу в запасах і трудових ресурсах за рахунок зменшення невизначеності рівня попиту;

- інформація збільшує гнучкість логістичної системи щодо того, як, де і коли можна використовувати ресурси для досягнення конкурентних переваг.

На відміну від матеріального потоку, який переміщується в одному напрямку від первинного до кінцевого пункту споживання ресурсів, інформаційний потік може рухатися в два боки, випереджувати вантаж, рухатися з вантажем одночасно, наздоганяти вантаж. На рис. 4.1 показано склад інформаційної логістики та напрямки руху інформації.

Рис. 4.1. Склад інформаційної логістики та напрямки руху інформації

Випереджаючий інформаційний потік у зустрічному напрямку містить, як правило, відомості про замовлення; випереджаючий інформаційний потік у прямому напрямку – це попередні повідомлення про майбутнє прибуття вантажу; одночасно з матеріальним потоком йде інформація в прямому напрямку про кількісні та якісні параметри матеріального потоку; слідом за матеріальним потоком у зустрічному напрямку може проходити інформація про результати приймання вантажу за кількістю або за якістю, різноманітні претензії, підтвердження.

Мета інформаційного забезпечення в логістиці полягає в тому, щоб отримати можливість управління, контролю і комплексного планування руху матеріалів і виробів. Для цього необхідний повний контроль всієї маси створюваної і переданої інформації.

Перетворення параметрів і даних в інформацію для управління підпорядковується певним принципам. Головним з них є принцип мінімальної необхідної кількості інформації, в основі якого лежать принципи універсалізації та оптимальної деталізації інформації. Не менш важливим є принцип надійності інформації, що збирається. Високий ступінь випадковості подій, що виникають, часто веде до нестійких показників, які мають тимчасовий характер, які можуть надавати хоча і тимчасовий, але істотний вплив на величину інших показників. З динаміки і випадкової мінливості сучасного виробництва випливає необхідність дотримання принципу сталості збору виробничої і комерційної інформації.

Взагалі керувати інформаційним потоком можна наступним чином:

- змінюючи напрямок потоку;

- обмежуючи швидкість передачі до відповідної швидкості прийому;

- обмежуючи обсяг потоку до величини пропускної здатності окремого вузла або ділянки шляху.

Вимірюється інформаційний потік кількістю оброблюваної чи переданої інформації за одиницю часу (за кількістю одиниць документів або кількістю документорядків у цих документах, або за кількістю інформації (біт), що міститься у повідомленнях). Крім того, інформаційний потік характеризується такими параметрами: джерело виникнення, напрямок руху потоку, періодичність, вид існування, швидкість передачі та прийому, інтенсивність потоку та ін.

Управління інформаційним потоком передбачає здійснення наступних основних типових функцій:

    • фільтрацію потоку, тобто виборчу переробку одних і відторгнення інших інформаційних даних та документів;

    • накопичення інформації та зберігання даних в інформаційному масиві;

    • об'єднання і поділ інформаційних потоків в структурі інформаційної системи і в мережах комунікацій;

    • транспортування потоків інформації;

    • різні елементарно-інформаційні перетворення;

    • обробку інформації, спрямовану на отримання даних, пов'язаних із здійсненням логістичних операцій.