Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сборный конспект Логистика 1 часть ФЭУП Пудичева.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
484.51 Кб
Скачать

2. Поняття та класифікація логістичних операцій

Потоки, по суті, формуються лише в тому випадку, коли з об’єктами здійснюються певні дії. Видами логістичної діяльності, пов’язаними з інформаційними та фінансовими потоками, супутніми матеріальному, можуть бути збір, зберігання, передача інформації про матеріальний потік, прийом та передача замовлення по інформаційним каналам, розрахунки з постачальниками, покупцями товарів і логістичними посередниками, страхування вантажів, операції митного оформлення вантажу та ін. Ключовим словом, що об’єднує вказані вище види діяльності є поняття «операції», що прийшло в логістику з операційного (виробничого) менеджменту.

Всю сукупність операцій, пов’язаних із виробництвом та рухом товарів і сировини, поділяється на дві групи:

- технологічні операції – пов’язані з виробництвом матеріальних благ, в процесі яких відбувається якісне перетворення ТМЦ;

- логістичні операції – всі інші дії, пов’язані з доставкою потрібного товару, в потрібному вигляді, в потрібний час, в потрібне місце(фізичне переміщення, навантажувально-розвантажувальні роботи, комплектація, упаковка, складування, фасування, після продажне обслуговування тощо).

З позиції логістики важливим є віднесення поняття «операція» як до перетворення фізичного (матеріального) об’єкту, так і до інформації та фінансів, що певною мірою продукують сам об’єкт логістики – матеріальний, інформаційний та (або) фінансовий потік.

Таким чином, логістична операція – будь-яка елементарна дія або сукупність дій, що приводить до перетворення параметрів матеріальних та (або) пов’язаних з ними інформаційних, фінансових, сервісних потоків, які не підлягають подальшій декомпозиції у рамках поставленого завдання.

Логістичні операції класифікуються за такими ознаками:

1. За переходом права власності на товар:

- односторонні – операції, не пов’язані з переходом права власності на продукцію і страхових ризиків, виконуються всередині логістичної системи (наприклад, передача товару посередникам по доставці або транспортній компанії);

- двосторонні – операції, пов’язані з переходом права власності на продукцію і страхових ризиків від однієї юридичної особи до іншої (наприклад, купівля-продаж товарів).

2. За природою потоку:

- логістичні операції з матеріальним потоком (складування, транспортування, комплектація, завантаження, розвантаження, внутрішні переміщення сировини та матеріалів під час реалізації логістичних функцій виробництва, упакування вантажу, укрупнення вантажних одиниць, зберігання);

- логістичні операції з інформаційним потоком (збір, зберігання, обробка, передача інформації).

3. По відношенню до логістичної системи:

- зовнішні – орієнтовані на інтеграцію логістичної системи із зовнішнім середовищем (наприклад, операції, у сфері постачання та збуту);

- внутрішні – операції, що виконуються всередині логістичної системи.

4. За характером виконання робіт:

- операції з доданою вартістю, які змінюють споживчі властивості товарів (розкрій, розфасовка, сушіння тощо);

- операції без доданої вартості (наприклад, зберігання товарів).

5. За видом логістичних функції, що реалізуються:

- базові;

- ключові;

- підтримуючі.

До логістичних операцій можна також зарахувати такі, як прогнозування, контроль, оперативне управління. Крім того, до логістичних операцій іноді відносять страхування, митне оформлення вантажів, проведення розрахунків з постачальниками і покупцями тощо.

Зазначені логістичні операції є прямими. Однак у логістиці окрім прямих операцій виділяють і зворотні логістичні операції. Цей тип операцій передбачає переміщення потоку у напрямку, протилежному до вихідного. Тут варто зазначити, що якщо товари повертаються від споживача до постачальника, то вони не обов’язково проходять тим же логістичним ланцюгом, яким вони доставлялися від постачальника до споживача. Найбільш розповсюдженими прикладами реалізації зворотної логістичної операції є: повернення торговим посередником своєму постачальнику товару, термін реалізації якого вичерпано, повернення покупцем торговому посереднику дефектного товару, повергнення тари споживачем постачальнику та ін.

Ідентифікація операції у логістиці спрямована, перш за все, на створення нормативної бази та регламенту операційної логістичної діяльності. Доцільність виділення логістичної операції повинна диктуватися практичною можливістю і необхідністю обліку витрат на її виконання. При віднесенні ресурсів на конкретну логістичну операцію і нормування їх витрат вирішуються дві взаємопов’язані задачі:

1) деталізація логістичної діяльності до рівня елементарної операції;

2) створення норми витрат усіх видів ресурсів, що приходяться на операцію.