Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сборный конспект Логистика 1 часть ФЭУП Пудичева.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
484.51 Кб
Скачать

Тема 7. Розподільча логістика

1. Економічний зміст розподільчої логістики.

2. Планування збуту готової продукції.

3. Вибір логістичних каналів та ланцюгів.

4. Логістичні посередники. Координація та інтеграція дій логістичних посередників.

5. Розподільчі центри у логістичних ланцюгах.

6. Проектування логістичних систем розподілу.

7. "Золоті правила" логістики в розподілі.

8. Системи планування розподілу (DRP).

9. Ефективність застосовування логістичного підходу при управлінні матеріальними потоками в сфері обігу.

1. Економічний зміст розподільчої логістики

Розвиток суспільного виробництва перетворив безпосередній обмін товару на товар у товарний обіг, що є розвинутою формою товарного обміну.

Дослідники різних наукових шкіл і напрямків категорію «обіг» розглядають у якості фази суспільного відтворення, тому що будь-який економічний продукт звичайно проходить наступні його стадії: виробництво, розподіл, обмін, споживання. Таким чином, у часі й просторі постійно спостерігається кругообіг продукції, товарів та послуг.

З'єднувальною ланкою між сферами виробництва і споживання є сфера обігу – особливий макроекономічний простір суспільного відтворювального процесу, в якому діє множина організацій та осіб, здійснюються різноманітні види діяльності з метою забезпечення просування товару від виробника до кінцевого споживача. Сферу обігу утворюють: товаропровідний ланцюг по якому рухаються товари від виробників до споживачів; обслуговуючі його підприємства та працівники; економічні відносини між учасниками процесу товарообігу.

В найбільш широкому розумінні сфера обігу являє собою інтегроване ринкове середовище, в якому циркулюють усі економічні потоки. У розвинених країнах важливими складовими цього середовища, крім торгівлі, є фондові ринки, ринок праці й ін. елементи. В Україні, внаслідок відносної нерозвиненості низки ринкових інститутів, основний рух економічних потоків відбувається в торговельній сфері.

Управління процесом переміщення товару від виробника до кінцевого споживача, тобто матеріальними, інформаційними та іншими потоками у післявиробничий період, отримало назву розподільча логістика. Інакше її ще називають маркетинговою, комерційною, збутовою логістикою або логістикою дистрибуції.

Розподільча логістика тісно пов’язана зі збутом продукції, тому доцільно детальніше зупинитися саме на його сьогоднішніх завданнях.

Збут – це кінцевий процес у діяльності підприємства. Поняття «збут» включає такий перелік операцій: транспортування, зберігання, доробка, передпродажна підготовка, продаж, сервіс. Фізичний розподіл є технічною складовою збуту товарів (транспортування, зберігання, доробка, передпродажна підготовка, сервіс), а продаж – його вартісна складова.

Збут – це здійснення акту продажу з фізичним розподілом товарів з місць виробництва в місця споживання по каналам фізичного розподілу. Отже, існування каналів фізичного розподілу пов’язане з необхідністю переміщення товарів від продавця до споживача.

Вважається, що реалізація функції збуту здійснюється при належному забезпеченні шести відповідностей: вантаж, якість, кількість, час, витрати, пункт призначення. Для досягнення необхідних результатів необхідно здійснити комплекс заходів щодо раціоналізації тари та упаковки, пакетизації вантажних одиниць і контейнеризації перевезень, реалізації ефективної системи складування, оптимізації величини замовлень і рівня запасів готової продукції, планування найвигідніших маршрутів переміщення вантажів на магістральному транспорті тощо. І все це для того, щоб забезпечити доставку необхідних товарів в необхідній кількості в потрібний час і потрібне місце.

Вимоги споживачів до продукції та до системи розподілу, як правило, відрізняються, проте мають з точки зору логістики і багато спільного. Це, перш за все, швидкість і своєчасність поставок, здатність виконувати екстрені потреби замовника, акуратне поводження з товарами при вантажно-розвантажувальних роботах, готовність виробника до швидкої заміни дефектних виробів і підтримку в його інтересах певного рівня товарно-матеріальних запасів.

Фахівці з логістики на основі даних про потреби клієнтів (бажаного часу та періодичності поставок, розмірів партій, видів упаковки та інших вимог) розробляють оптимальні канали та графік розподілу та доставки готової продукції, схему проміжного зберігання, іншу необхідну інфраструктуру.

Процес руху товарів у сфері розподілу передбачає здійснення таких робіт:

  • обробка замовлень;

  • складування товарів;

  • підтримка товарно-матеріальних запасів;

  • транспортування.

Очевидно, що такі характеристики продукції, як обсяг виробництва і об'ємно-вартісні показники, вимоги до упаковки і вантаження-розвантаження, умови реалізації, сезонні зміни обсягу продажів і т.д., – істотно впливають на структуру створюваної системи розподілу.

Збутова діяльність та розподільча логістика не підміняють одна одну, оскільки є різнопорядковими категоріями. Такі задачі як вивчення потенційної потреби випуску продукції та планування реалізації, формування портфеля замовлень, пакування, відправлення, доставка продукції споживачу достатньо успішно вирішуються в рамках традиційної системи організації збуту. Ці ж функції в сполученні з багатоваріантним вивченням оптимальних господарських зв'язків, вибором конкретної схеми розподілу логістичного потоку, організацією регіональних складських центрів, тобто проектуванням матеріальних об'єктів логістичної мережі, являються вже прерогативою розподільчої логістики.

Окрім того, на відміну від традиційної системи збуту, де виробники та посередники самостійно діють на ринку, виходячи зі своїх власних інтересів, логістична система розподільчої логістики створюється як структура, що формується партнерами в процесі конкурентного обміну з метою надання товарів та послуг споживачам в потрібні строки з мінімальними логістичними витратами.

Принциповою відмінністю розподільчої логістики від традиційного розуміння збуту є системний взаємозв'язок процесу розподілу з процесами виробництва і закупівель, а також всіх функцій всередині самого розподілу, тобто інтеграція.

Розподільча логістика – це комплекс взаємопов'язаних функцій, які реалізуються в процесі розподілу матеріального потоку між різними покупцями. Розподільча логістика – це управління транспортуванням, складуванням та іншими матеріальними і нематеріальними операціями, які здійснюються в процесі доведення готової продукції до споживача згідно з інтересами і вимогами останнього, а також передачі, зберігання й обробки відповідної інформації.

Об'єктом вивчення розподільчої логістики є матеріальний потік на стадії його руху від виробника до кінцевого споживача. Матеріальний потік у сфері розподілу має форму готової продукції. Залежно від суб’єкту економічних відносин, який бере участь у доведенні ресурсів до споживача, потік готової продукції можна подати як товарний потік або як вантажний потік (на транспорті).

Сфера розподілу і сфера закупівель значною мірою накладаються одна на одну. Якщо розглядати умовні вихідні та кінцеві ланки матеріалопотоків, то для одних суб’єктів логістичні операції є частиною системи збуту, а для інших – закупівель. Це, з одного боку, спрощує, а з іншого боку – ускладнює процес управління матеріальними потоками. Так, багато логістичних робіт і операцій виконуються в обох сферах, тому значна частина прийомів і методів управління потоковими процесами прийнятна як у сфері постачання, так і в сфері розподілу товарної продукції. Однак об’єктивна протилежність інтересів продуцентів, споживачів, а також торгових, транспортних та інших посередників визначають особливості логістичного управління залежно від становища того чи іншого елемента логістичної системи щодо інших.

Оскільки в сфері розподілу не створюються нові матеріальні цінності, а виконуються конкретні та комплексні форми діяльності, які виступають як послуги, то в логістичному процесі з'являється специфічний нематеріальний товар – послуга.

Статус постачальника товару-послуги зобов’язує підприємство в першу чергу враховувати інтереси покупців, на чому ґрунтується формування розподільчої логістики.

Завдання логістики в області розподілу продукції можна об'єднати в дві групи: завдання на мікро- і макрорівні. Задачі розподілу на мікрорівні це завдання, які вирішуються в рамках мікрологістичної системи підприємства:

  • оптимізація формування портфеля замовлень;

  • укладення договорів із замовниками на постачання продукції;

  • забезпечення ритмічності та дотримання планомірності реалізації продукції;

  • вивчення і задоволення потреб у логістичному сервісі;

  • раціоналізація параметрів, структури і просування динамічних матеріальних потоків;

  • оптимізація параметрів і умов зберігання запасів товарного характеру;

  • формування і вдосконалення системи інформаційного забезпечення.

Задачі розподілу на макрорівні – це завдання, вирішення яких виходить за рамки мікрологістичної системи підприємства і вимагає залучення декількох організацій:

  • вибір схеми розподілу матеріального потоку;

  • визначення оптимальної кількості розподільчих центрів (складів) на обслуговуваній території;

  • визначення оптимального місця розташування розподільчого центру (складу) на обслуговуваній території.

Неважко помітити, що завдання логістики у розподілі на макрорівні відносяться до рішень стратегічного характеру щодо ефективного управління потоковими процесами. Завдання логістики розподілу на мікрорівні можуть мати стратегічну, тактичну та оперативну спрямованість та полягають у забезпеченні на локальному рівні планування, організації та контролю процесів переміщення готової продукції, інформації.

Для вирішення завдань логістики в сфері розподілу продукції виконуються ключові й підтримуючі функції: управління процедурами замовлень, транспортування, складування, управління запасами готової продукції, прогнозування попиту на товари, управління поворотними потоками, забезпечення запасними частинами і сервісом та ін.

Організація розподільчої логістики включає:

1) організацію процесу збуту готової продукції з урахуванням принципів та методів логістики;

2) організацію управління збутом як сукупності логістичних операцій, логістичних ланцюжків і логістичних систем;

3) організацію взаємодії учасників збутової діяльності, тобто суб'єктів розподільної логістики.