Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні завдання маркетинг екзамен.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
95.69 Кб
Скачать

14. Життєвий цикл товару.

Концепція життєвого циклу товарів (ЖЦТ) виходить з того, що кожен товар має визначений період ринкової стійкості, тобто живе (є присутнім на ринку) обмежений час і рано чи пізно витісняється іншим товаро ЖЦТ - це період знаходження товару на ринку та в сфері споживання. В залежності від етапу життєвого циклу, компанія-виробник повинна по різному організовувати маркетингову діяльність підприємства. ЖЦТ Включає в себе 4 стадії:

Етап впровадження – це період надходження на ринок нового товару. Збут зростає повільно,високі витрати на маркетинг, фірма несе збитки, конкуренції практично немає. Основне завдання маркетингової діяльності на даному етапі - інформування потенційних споживачів та посередників про новий товар, стимулювання споживачів до пробних закупівель товару.

Етап зростання характеризується швидким зростанням обсягів збуту товару. Підприємство починає отримувати прибуток, збільшується кількість конкурентів, повільне зменш. витрат на рекламу. Основне завдання маркетингової діяльності – це збільшення ринкової частки та переконання споживачів у конкурентних перевагах свої марки. Саме на цьому етапі необхідно починати розробку нового товару.

Етап зрілості характеризується стабілізацією обсягів збуту, максимальним прибутком, інтенсивна конкуренція, активне використання інструментів комунік. політики. Можливі напрямки дій підпр.: вихід на нові ринкові сегменти або територ. ринки; пошук нових сфер використання товару; репозиц. марки.

Етап спаду характеризується різким зниженням обсягів продажів. Споживачі переходять на використання інших товарів. Можливе викор. стратегії елімінації – зняття товару з виробництва.

Види кривих: класична крива (бум) описує популярний товар, що з'являється на ринку зі стабільним збутом упродовж тривалого часу (напій пепсі); крива захоплення показує швидкий злет і падіння популярності товару (спінер, тамагочі); крива тривалого захоплення описує також популярний товар, однак цьому товару як і раніше віддає перевагу частина споживачів.; сезонна крива (моди) характеризується великим обсягом реалізації на період початку сезону чи піку моди (зимовийлітній одяг, новорічні сувеніри); крива ностальгії стосується товару, що знову набув популярності;

  1. Упаковка та маркування товару.

Товар - це все, що задовольняє бажання чи потребу і пропонується на ринку з метою привернення уваги, придбання, використання або споживання. Товарна марка – ім'я, символ, абревіатура, рисунок, колір або їх сукупність, які дозволяють ідентифікувати продукцію певного товаровиробника. Вона складається із марочного імені (словесне або буквене позначення, може бути вимовлене) та марочного знака (малюнок, символ). Зареєстрована товарна марка називається товарним знаком і позначається символом ®.

Створення своєї торгової марки для товаровиробника коштує досить дорого і потребує багато часу. Існує практика спільного використання товарних марок коли використовують дві і більше з них. Якщо кожна з них відома у своїй галузі, то це дозволяє підвищити сумарну вартість їх ринкового капіталу.

Фірмовий стиль - це сукупність прийомів (графічних, колірних, пластичних, акустичних, відео), яке забезпечує єдиний стиль та образ для всіх виробів фірми і заходів, він покращує можливість запам'ятовувати, сприймати покупцями, партнерами, іншими незалежними спостерігачами не тільки товари фірми, але і всю її діяльність і відрізняти від конкурентних фірм.

Фірмове ім'я (марочна назва) - літера, слово, група літер або слів, які можна вимовити та пов'язуються у свідомості споживачів із певною фірмою або товаром. 

Існують 2 основні марочні стратегії: стратегія корпоративних марок передбачає, що вся продукція підприємства реалізується під однією торговою маркою, яка, як правило, співпадає з назвою підприємства; стратегія колективних марок передбачає, що продукція підприємства розділяється на декілька груп, кожна з яких має власну торгівельну марку (коли в асортименті підприємства є товари для різних ринкових сегментів.

Упаковка – це тара з маркуванням, в якій реалізується товар. Тарою є ємність, в якій знаходиться товар, а маркуванням – різноманітна інформація, нанесена на тару (данні про виробника, умови використання товару, строк придатності та ін.). Функції упаковки: захист, транспортування, комунікація (привернення уваги), інформування, полегшення використання товару.

На вибір упаковки впливає чимало факторів, серед яких можна виділити такі.

1. Упаковка мусить відповідати вимогам національних і міжнаціональних стандартів, щоб мати вигляд конкурентоспроможної на світовому ринку.

2 Вибір матеріалів для упаковки (картон, метал, пластик) диктуються транспортуванням, зберіганням, традиціями підприємства.

3. Вибір розміру, форми упаковки залежить від методів і періоду зберігання, зручності використання.

4. На вибір упаковки впливає необхідність мати на ній місце для розміщення етикетки, яка приваблювала б покупця.

5. Нарешті, упаковка має відповідати стратегії маркетингової діяльності підприємства.