Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні завдання маркетинг екзамен.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
95.69 Кб
Скачать

33. Організаційні форми маркетингу.

Організаційна структура управління маркетингом має першорядне значення для забезпечення досягнення цілей підприємства. Розрізняють 5 видів організаційної структури служби маркетингу. Функціональна структура служби маркетингу передбачає її розподіл на окремі відділи, кожен з яких спеціалізується на виконанні окремої маркетингової функції. Використовується на невеликих підприємствах або на підприємствах, які виготовляють однорідну продукцію, яка не потребує застосування специфічних маркетингових інструментів. Товарна структура передбачає наявність декількох підрозділів, відповідальних за певний товар. При такій організації приділяється достатньо уваги окремим, у тому числі другорядним товарам, а також невеликим партіям виробів. Управління продуктом зосереджено в одних руках, отже чітко визначено, хто саме відповідає за комерційний успіх товару. Регіональна структура служби маркетингу передбачає наявність підрозділів, діяльність яких орієнтована на певні регіональні ринки. Така структура актуальна для підприємств, які діють на ринках з чітко визначеними межами регіонів, а також за кордоном. Причому, кожен з ринків характеризується різними потребами споживачів і потребує застосування специфічного комплексу маркетингу. Сегментна структура передбачає наявність підрозділів, діяльність яких орієнтована на певні сегменти споживачів. Перераховані вище стратегії відносяться до чистих структур маркетингу. В результаті поєднання функціональної структури з будь-якою з інших чистих структур утворюються комбіновані структури.

Наприклад, товарно-функціональна структура використовується в тих випадках, коли деякі з маркетингових функцій мають значну специфіку для кожного з товарів підприємства, а виконання інших маркетингових функцій для всіх товарів є приблизно однаковим.

Функціонально-ринкова організація служби маркетингу - організаційна структура управління маркетингом, у якій функціональні маркетингові служби підприємства здійснюють і координують реалізацію деяких єдиних для підприємства цілей і завдань маркетингу. Водночас за розробку і реалізацію стратегій і планів маркетингу для певних ринків відповідають керівники, відповідальні за роботу на цих ринках.

34. Структура і зміст плану маркетингу підприємства

План маркетингу – це бізнес – документ, що складається з метою опису реальних ринкових позицій компанії на період, який він охоплює, визначає ринкові цілі підприємства і методи їх досягнення.

При складанні маркетингового плану в першу чергу формулюється стратегія розвитку компанії. У рамках цієї стратегії перед відділом маркетингу ставиться основне завдання (наприклад, вихід у регіони). Визначаються строки, протягом яких компанії потрібно неї реалізувати, а також розміри фінансування. Після цього відділ маркетингу розбиває основне завдання на більше дрібні, розробляє заходу щодо їхній реалізації й становить загальний план, що повинен затвердити керівник компанії. Звичайний строк планування - рік. Потім більш докладно розписуються квартальні плани, і маркетологи в рамках затверджених планів і бюджетів оперативно підготовляють кожний маркетинговий захід.

План маркетингу складається, як правило, з таких розділів:

• опис цілей і можливостей підприємства;

• результати прогнозування розвитку ринків;

• опис прийнятих маркетингових стратегій;

• опис маркетингових програм;

• розподіл маркетингових завдань за виконавцями;

• опис процедур контролю виконання плану маркетингу.

Маркетингове планування побуджує керівництво постійно думати про майбутнє, змушує постійно визначати свої цілі і політику, призводить до більш скоординованої роботи. Значення маркетингового плану зростає відповідно до посилення конкуренції на ринку, появи нових конкурентів з новими товарами і формами їх продажу, посиленням динамічності технологічних, економічних, правових та інших змін.