Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні завдання маркетинг екзамен.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
95.69 Кб
Скачать

22.Сутність та складові елементи системи розподілу.

Фізичний розподіл — це діяльність пов'язана з отриманням продукції, її зберіганням до моменту отримання замовлення і наступної доставки до клієнтів. 

 Маркетингові системи розподілу забезпечують можливість придбати відповідний продукт у відповідному для них місці у відповід- ний час за відповідних умов. Система розподілу передбачає організацію оптимальної збутової системи для ефективного продажу товарів, охоплюючи створення мережі оптових і роздрібних магазинів, складів проміжного збереження, пунктів техобслуговування та виставкових залів, визначення маршрутів товароруху, організацію транспортування, систем навантаження-розвантаження, організацію логістики.

Маркетингові системи розподілу бувають традиційними, вертикальними, горизонтальними, багатоканальними. Традиційна система розподілу складається із незалежного виробника, незалежного оптового торговця (одного або декількох) та роздрібних торговців (одного або декількох). Вертикальна система розподілу включає виробника, заклади оптової та роздрібної торгівлі, причому один із учасників відіграє головну роль (надає привілеї, контролює або володіє іншими учасниками). Горизонтальна система розподілу — це об'єднання декількох фірм з метою спільного освоєння ринку. Як правило, до такої системи звертаються за обмежених ресурсів (коштів, потужностей тощо). Багатоканальна система розподілу передбачає збут товарів як через власну торговельну мережу, так і через незалежних посередників.

23. Поняття каналу розподілу товарів.

Політика розподілу здійснюється за допомогою каналів розподілу - сукупність фірм чи окремих осіб, які сприяють доведенню товару від виробника до кінцевого споживача. Характеризується 2 показниками: довжина – кількість посередників (рівнів) в каналі розподілу; ширина – кількість конкретних посередницьких організацій на кожному рівні каналу розподілу. Залежно від довжини розрізняють наступні види каналів розподілу: прямі – безпосередній зв'язок між фірмами (d=0); опосередковані – коли між фірмами-контрагентами є посередники (d=1); змішані – поєднання прямих та непрямих зв'язків.

Функції каналів розподілу:

- стимулювання збуту (просування товару).

- планування продукції. Розробка товарної політики. Визначення і втілення асортиментної політики;

- ціноутворення. Визначення цін, знижок, умов платежів;

- сервіс. До - і після продажне обслуговування споживачів;

- безпосередній продаж товарів. Встановлення контактів із споживачем,

- транспортування. Зберігання та складування товарів;

- сортування. Включає збирання, розподіл, власне сортування та підбір товарів;

- фінансування. Фінансування процесу розповсюдження товарів, тобто покриття витрат на функціонування каналів розподілу;

- прийняття на себе ризиків. Відповідальність за товар у процесі і під час товароруху до споживача.

Рішення про вибір каналу розподілу, його довжині, ширині є одним з найскладніших. Можна виділити ряд факторів, що впливають на це рішення, тим не менш, в кожному конкретному випадку рішення може мати свою специфіку. Отже, відзначимо наступні фактори:  1) характер товару; 2) транспортабельність товару; 3) географічне положення виробника; 4) наявність конкурентів; 5) широта асортименту; 6) умови зберігання; 7) терміни зберігання. 

На формування каналу впливають також такі фактори, як вимоги покупців, властивості товарів, посередники, конкуренти, політика підприємства, зовнішні фактори (стан економіки, законодавчі обмеження тощо).