Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні завдання маркетинг екзамен.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
95.69 Кб
Скачать

35. Алгоритм маркетингового планування.

Характеристика розділів:

1. Вступ (коротке резюме) Подати в стислому вигляді головні положення плану, що пропонується.

2. Поточна ситуація в маркетингу (загальні відомості) Дати обгрунтовані відомості, що стосуються справи про ринок, товар, конкуренцію, канали розподілу і зовнішнє оточення до ринку.

3. Аналіз можливостей і спірних питань. Проаналізувати головні можливості, сильні та слабкі сторони діяльності компанії, а також наміри конкурентів, спірні питання з приводу різних характеристик маркетингу.

4. Цілі плану (фінансові та маркетингові). Визначити цілі плану в досягненні обсягу продажу, певної частки на ринку, прибутку

5. Розробка стратегії маркетингу

Подати всі форми і методи, які будуть використовуватись для досягнення цілей плану.

6. Програма дій Відповісти на питання, що треба робити? Хто буде це робити ? Кому? Скільки це коштує ?

7. Калькуляція статтей доходів і витрат. Виявити доходи і витрати на маркетингові заходи.

8. Контроль за виконанням плану. Визначити методи контролю виконання всіх розділів плану.

При складанні маркетингового плану в першу чергу формулюється стратегія розвитку компанії. У рамках цієї стратегії перед відділом маркетингу ставиться основне завдання (наприклад, вихід у регіони). Визначаються строки, протягом яких компанії потрібно неї реалізувати, а також розміри фінансування. Після цього відділ маркетингу розбиває основне завдання на більше дрібні, розробляє заходу щодо їхній реалізації й становить загальний план, що повинен затвердити керівник компанії. Звичайний строк планування - рік. Потім більш докладно розписуються квартальні плани, і маркетологи в рамках затверджених планів і бюджетів оперативно підготовляють кожний маркетинговий захід.

Можна виділити наступні підходи до маркетингового планування:

1) комплексний підхід, згідно якого має бути розроблений комплекс взаємозв'язаних цілей і задач.

2) інтегрований підхід, який припускає взаємоув'язку планів фірми в цілому, її маркетингової служби і окремих господарських підрозділів;

3) програмно-цільовий підхід, який пов'язаний з виділенням пріоритетів маркетингових комунікацій фірми, під які розробляються маркетингові програми й плани;

4) багаторівневий підхід, згідно якого виділяються рівні планування маркетингових дій фірми. Окрім цього, виділяються рівні управління маркетинговою інформаційною системою, маркетинг-міксом і його субміксами, процесом розробки і реалізації плану маркетингу та процесом контроллінгу.

5) підхід, який з позицій послідовності і доцільності планових дій щодо складання маркетингового плану передбачає:- визначення цілей і задач маркетингової діяльності фірми; - вибір і обґрунтування стратегії маркетингу, планів і програм, які її забезпечують;- розробка бюджету маркетингу;- аналіз реальності запланованих обсягів продаж;

  1. Контроль в системі маркетингу

Контроль маркетингу – це процес виміру і оцінки результатів реалізації стратегій і планів маркетингу, виконання коригувальних дій, що забезпечують досягнення маркетингових цілей.

Процес контролю звичайно охоплює 4 етапи:

- встановлення планових величин і стандартів (цілі і норми);

- виявлення реальних значень показників;

- порівняння;

- аналіз результатів порівняння.

Цілями і завданнями маркетингового контролю можуть бути:- встановлення ступеня досягнення мети (аналіз відхилень); -з'ясування можливостей удосконалення (зворотний зв'язок); -оцінка того, наскільки підприємство пристосоване до змін умов маркетингового середовища.

Залежно від суб'єкту контролю маркетингової діяльності контроль може бути:

1) Внутрішній (здійснює підприємство самостійно; його завданнями є контроль за: цілями маркетингу, за розробкою стратегічних і тактичних планів маркетингової діяльності, інформаційною базою планування, ходом виконання стратегічних і тактичних планів, наявністю матеріальних, фінансових і трудових ресурсів, необхідних для ефективної реалізації планів, впровадженням передових методів організації управління маркетингом і організації праці маркетологів, впровадженням технології, техніки тощо.)

2) Зовнішній (здійснюють консалтингові або консультаційні фірми, рекламні агентства, дослідницькі фірми, аудиторські фірми.)

Основні об'єкти контролю— це обсяг продажу, розміри прибутків і збитків, реакція покупця на пропоновані підприємством нові товари та послуги, відповідність запланованих і реальних (фактичних) результатів виробничо-комерційної діяльності.