Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні завдання маркетинг екзамен.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
95.69 Кб
Скачать

6. Концепція «4р» та інші концепції маркетинг-міксу.

З кінця 1950-х pp. система засобів маркетингу визначається як «маркетингова суміш» — marketing-mix (маркетинг-мікс). Наприкінці 1970-х pp. засоби маркетингу були об´єднані Джеромом Маккарті в чотири групи і система отримала назву «концепція 4Р», а саме: product (товар), place (місце), promotion (просування) і price (ціна).. Отже, основними складовими частинами комплексу маркетинг-mix є:

o товар, його асортимент, якість, дизайн, параметри, упаковка, торговельна марка, сервіс, гарантії, умови повернення і утилізації;

o ціна, яка включає прейскурантну вартість, пільгові знижки, умови фінансування, кредитування, терміни сплати за купівлю;

o товаропросування або дистрибуція - переміщення товарів, канали розподілу, розміщення запасів, транспортування, організація торговельного продажу.

o комунікація або промоція включає стимулювання збуту, реклама, суспільні відносини, прямий продаж, пропаганду купівлі і застосування.

Чотири складові маркетингу-мікс, з погляду продавця, є інструментами маркетингу, якими здійснюється вплив на покупців. З точки зору покупців, призначення кожного маркетингового інструменту — збільшити вигоди споживача. Кожен із перелічених елементів маркетингу є основним, а у комплексному розгляді і застосуванні складає систему маркетингу, яка функціонує безперервно з деякими коливаннями, залежно від товарного попиту і виробничої пропозиції. Уміння узгоджувати між собою окремі вказані елементи і складає основу маркетингу.

  1. Фактори маркетингового середовища.

Маркетингове середовище підприємства – це сукупність сил, явищ, суб’єктів та процесів, які впливають на можливості маркетологів оптимізувати збут. Мікросередовище – фактори безпосереднього оточення підприємства, які воно може контролювати: внутрішнє середовище підприємства (основні підрозділи підприємства); постачальники (це ділові фірми і окремі особи, котрі забезпечують фірму і її конкурентів матеріальними ресурсами, необхідними для виробництва певних товарів або послуг); посередники (це фірми, які допомагають фірмі збувати і розповсюджувати її товари серед клієнтури); споживачі; конкуренти; контактні аудиторії (це групи та організації, що проявляють певний інтерес до діяльності компанії і можуть вплинути на досягнення поставлених цілей. Це фінансово-кредитні установи, держустанови, ЗМІ, громадські організації, місцеві жителі). Макросередовище – фактори глобального характеру, які підприємство не може контролювати. Включає в себе наступні фактори: демографічний – чис. населення, статтево-вікова структура, народж. і смертність, міграція, рівень освіти тощо; економічний – динаміка ВВП, НД, інфляція, безробіття, валютний курс, структура економіки, платоспроможність населення і т.д.; політико-правовий - політична стабільність, тип політичної системи, правляча партія , законодавче регулювання підприємництва, податкове регулювання, рівень корумпованості; культурний - традиції, норми поведінки, цінності, звичаї, обряди, мораль; природний - природні ресурси, забруднення навк. середовища, кліматичні умови тощо; науково-технічний - рівень розвитку науки і техніки, темпи НТП, кваліфікація робочої сили, технологічні нововведення.

PEST-аналіз (іноді позначають як STEP) - це маркетинговий інструмент, призначений для виявлення політичних (P - political), економічних (E - economic), соціальних (S - social) і технологічних (T - technological) аспектів зовнішнього середовища, які впливають на бізнес компанії. Аналіз виконується за схемою «чинник - підприємство». Результати аналізу оформляються у вигляді матриці, підметом якої є фактори макросередовища, присудком - сила їх впливу, що оцінюється в балах, рангах та інших одиницях вимірювання. Результати PEST-аналізу дозволяють оцінити зовнішню економічну ситуацію, що складається у сфері виробництва та комерційної діяльності.