Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні завдання маркетинг екзамен.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
95.69 Кб
Скачать

26.Визначення комунікацій.

Маркетингові комунікації – це комплекс заходів, які підприємство використовує для інформування, переконання чи нагадування споживачам про свої товари або послуги. Маркетингові комунікації також можуть бути спрямовані на торгових посередників, постачальників, акціонерів, органи влади та інші аудиторії. Це двобічний процес: з одного боку, передбачається вплив на цільові й інші аудиторії, а з іншого – одержання зустрічної інформації про реакцію цих аудиторій на здійснюваний фірмою вплив.

Роль комунікацій в бізнесі:

  • Підтримання доброзичливих відносин між фірмою, її діловими партнерами та громадськістю

  • Формування лояльності споживачів

  • Інформування громадськості про діяльність підприємства

  • Стимулювання споживачів до певних дій

  • Формування сприятливого іміджу торгової марки фірми

  • Інформування споживачів

  • Стимулювання збуту товарів

Останніми роками співвідношення обсягів на основних секторах ринку комуніка- цій в Україні виглядає так само, як і в розвинених країнах, з тією лише різницею, що український ринок маркетингових комунікацій доки серйозно відстає за обсягами від світового рівня. За цією ознакою його можна визначити таким, що все ще розвивається, а не розвиненим. Якщо розглядати такий показник міри розвиненості комунікацій в країні як відно- шення витрат на комунікації до величини валового внутрішнього продукту (ВВП), то в українській економіці він залишається більше, ніж скромним. Відставання існує також і за рівнем і ефективністю послуг, пропонованих вітчизняними агентствами. У той же час основною особливістю національного ринку комунікацій є динаміч- ність його розвитку, що обумовлено відносно сприятливою економічною ситуацією і постійно зростаючим попитом на послуги.

27.Загальна характеристика комплексу комунікацій.

Маркетингові комунікації – це комплекс заходів, які підприємство використовує для інформування, переконання чи нагадування споживачам про свої товари або послуги. Маркетингові комунікації також можуть бути спрямовані на торгових посередників, постачальників, акціонерів, органи влади та інші аудиторії. Комплекс просування складається з 4 основних складових:

Реклама – це метод, при якому розповсюджується інф-ція з метою просування товарів певного продавця без його неопосередкованої участі, але за його рахунок. Характерні риси: інформація, контрольованість, використання ЗМІ, сприйняття образу товару, предмет – те, що рекламується, об’єкт – потенційний покупець, суб’єкт – замовник, виконавець та власник ЗМІ. Засоби поширення реклами: газети (оголошення, публікації), телебачення (рекл. звернення), друкована реклама (каталоги, брошури, плакати тощо), радіо (радіо передачі, ролики), журнали, зовнішня реклама (щити, розтяжки, вітрини, спец.одяг персоналу тощо).

Стимулювання збуту - короткочасні стимули, призначені стимулювати посередників та кінцевих споживачів до здійснення закупівель. 3 типи адресатів стим.збуту: кінцеві споживачі, посередники, власний персонал. Основні засоби їх стимулювання: знижки, купони, дегустації, безкоштовні товари (зразки товарів), картки лояльності, сервіс, конкурси, лотереї, ігри, компенсація, навчання та підвищення кваліфікації посередників та працівників, морально заохочення, спільні туристичні поїздки та відпочинок за рахунок фірми, премії.

Особисті продажі - метод просування, який передбачає особистий контакт продавця з покупцем з метою продажу товару та встановлення тривалих відносин з клієнтом. Етапи процесу продажу: 1. встановлення контакту (визначення типу клієнта); 2. виявлення потреб; 3. презентація товару (модель AIDA); 4. робота із запереченнями; 5. завершення угоди (оплата, доставка); 6. вихід із контакта ( створ. тривалих партнерських відносин). Особистий продаж дозволяє підібрати індивідуальний підхід до кожного покупця.

PR - сукупність заходів, спрямованих на формування позитивного корпоративного іміджу та створення атмосфери взаємної довіри і розуміння між фірмою і різними контактними аудиторіями. Основні прийоми: зв’язки зі ЗМІ ( прес-конференції, репортажі, інтерв’ю), публікації ( щорічні звіти, фірмові журнали), участь у подіях, організація заходів (свята, виставки, семінари, презентації), спонсорство, благодійність, підтримка державних проектів.