Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні завдання маркетинг екзамен.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
95.69 Кб
Скачать

11. Аналіз маркетингової інформації. Підтримка маркетингових рішень

Аналіз даних і підготовка завершального звіту. Аналіз даних починається з переведення одержаних "сирих" відомостей в осмислену інформацію і включає їхнє введення в комп'ютер, перевірку на виявлення помилок, кодування, уявлення в матричній формі (табулювання). Зазвичай закодовані початкові дані подаються у вигляді матриці, стовпці якої містять відповіді на різні питання анкети, а ряди - респондентів або ситуації, що вивчаються. Все це називається перетворенням початкових даних.

При аналізі маркетингової інформації використовуються такі ж методи, що і при аналізі будь-якої економічної інформації. Умовно їх можна підрозділити на дві групи: статистичні та економіко-математичні.

До статистичних відносять табличний метод, розрахунок зведених, середніх і відносних показників, метод групувань, графічний, індексний методи.

Серед економіко-математичних методів можна виділити кореляційний, регресійний та дисперсійний аналізи.

Банк моделей-набір математичних моделей, що сприяють прийняттю більш оптимальних маркетингових рішень діячами ринку. Кожна модель складається із сукупності взаємозалежних змінних, які являють собою якусь реально існуючу систему, процес або результат. До моделей аналізу відноситься: модель системи ціноутворення; модель розрахунку ціни; модель методики вибору місцезнаходження; модель складання комплексу засобів реклами,модель розробки рекламного бюджету.

База даних маркетингу - сукупність даних, необхідних для ведення ефективної маркетингової діяльності. База даних маркетингу включає в себе сукупність даних про потенційних і існуючих споживачів, їх поділ за різними ознаками (стать, соціальний стан, професія та ін.), А також дані про споживчу поведінку в минулому і прогнози на можливі покупки в майбутньому та ін. Основна задача бази даних маркетингу - підвищення ефективності продажів і підтримка зв'язку зі споживачем. Традиційно база даних маркетингу створюється за підсумками маркетингових досліджень, проведених компанією.

На основі інформації, отриманої з "системи аналізу маркетингових даних, складаються оцінки, приймаються маркетингові рішення і виявляються тенденції, відбувається розробка рекомендацій для подальшої стратегії розвитку компанії;

12. Сегментування ринку.

Сегментація ринку – це діяльність, котра направлена на виявлення потенційних груп споживачів конкретного товару підприємства. Сегмент – група споживачів, що мають спільні ознаки та однаково реагують на маркетингові зусилля фірми.

Якщо сегментування виконане за однією ознакою, воно називається одномірним, в іншому випадку – комбінованим.

Основні ознаки сегментування: 1. Демографічні - є базовими ознаками, за допомогою яких можна оцінити місткість сегментів, вибрати канали комунікації для кожного сегменту (вік, стать, розмір сім'ї, етап життєвого циклу сім'ї, професія, рід занять, національність, раса, доход, хобі). 2. Психографічні ознаки використовують при виборі стилю та дизайну нових виробів, оформленні магазинів та закладів сфери послуг, проведенні навчальних тренінгів для торгового персоналу тощо (тип особистості, стиль життя, суспільний клас). 3. Поведінкові ознаки – за допом. них формують програми лояльності та системи знижок, розробляють рекламні звернення, що наголошують на різних вигодах товару тощо (статус користувача, мета купівлі, інтенсивність споживання, пошук переваг, ставлення до марки). 4. Антропометрична - фізіологічні характеристики людини (зріст, вага, тип шкіри тощо). Для оцінки ступеня привабливості різних ринкових сегментів використ. критерії сегментування. Критерій сегментування - спосіб оцінки доцільності вибору певного ринкового цільового сегменту ринку. Основними є такі критерії: прибутковість, доступність каналів збуту, конкуренція в сегменті, рекламні можливості, можливість сервісу в сегменті, його залежність від стримуючих факторів, ефективність збуту товарів, суттєвість сегмента (збільш. чи зменш.).

Позиціонування товару на ринку - забезпечення товару конкурентного положення на ринку і розробка детального комплексу маркетингу. Позиціонування – це розробка і створення іміджу товару таким чином, щоб він зайняв у свідомості покупця гідне місце, відмінне від становища товарів конкурентів.

Залежно від наявності сегментації, маркетинг розділяють на види:

1. Масовий маркетинг – це масове виробництво, масовий розподіл, масове просування одного і того ж товару однаковим чином для всіх споживачів зразу. 2. Маркетинг сегментів (диференційований маркетин) – компанія прагне виділити окремі сегменти, з яких складається ринок, так пристосовуючи свої ринкові пропозиції, щоб вони в більшій мірі відповідали потребам споживачів, котрі відносяться до одного або декількох сегментів ринку. Тобто це – розробка окремого варіанта комплексу маркетингу для кожного сегмента. (наприклад, створення певних моделей автомобілів для різних вікових груп споживачів, котрі мають різні рівні доходів). 3. Маркетинг на рівні ринкових ніш (концентрований (цільовий) маркетинг) – концентрується на підгрупах, котрі існують всередині цих сегментів. Ніша – це вузько визначена група споживачів, яка отримана в результаті розділу сегмента на підсегменти або виділення. груп споживачів з чітко вираженими особливостями.