Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метрологія.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
6.38 Mб
Скачать

9.9.Титрометричний матод аналізу

Концентрацію визначаємого компонента в пробі (проба – це дозований об’єм аналізуємого розчину) знаходять із залежності:

СА = к СВ (v/ V), (9.22)

де к – постійна величина; V – об’єм проби; v – об’єм титранту, що поступово добавляють в розчин проби до тих пір, поки не наступить момент еквівалентного співвідношення речовин А і В, який називається точкою еквівалентності, або кінцевою точкою титрування; СА - концентрація визначаємого компонента в пробі; СВ - концентрація титранту.

По природі титранту тирування ділять на два види: об’ємні та кулонометричні. При об’ємному тируванні, концентрація визначається по витраченому об’єму титранту. При кулонометричному – в якості титранту використовують речовини, що утворюються в результаті електролізу допоміжного розчину (як правило, електроліз проводять в окремій посудині), а результат електролізу направляють в титрувальну посудину). По закону Фарадея кількість титрувальної речовині пропорційна кількості електричного струму (в кулонах) затраченого на електроліз.

По методу визначення кінцевої точки титрування розрізняють:

кондуктометричне титрування – по електропровідності;

потенціометричне – по електродному потенціалу;

колориметричне – по зміні оптичних властивостей розчину;

термохімічне – по кількості виділеного тепла і зміні температури при титруванні.

Титрування може супроводжуватись різними видами реакцій: нейтралізації, осадження, комлексоутворення, окислювально-відновлювальних.

Для контролю свіжості молока в якості стандартного методу використовується метод визначення кислотності шляхом титрування проби молока децинормальним лугом. Дози молока та лугу подаються в змішувально-вимірювальну камеру. Окрашення розчину контролюється фотоелементом, підсилений сигнал якого подають на стрілочний вимірювальний прилад, шкала якого поградуйована в одиницях кислотності.

9.10. Акустичні прилади контролю складу рідин

Усе ширше застосовуються прилади якості, принцип роботи яких ґрунтується па акустичних властивостях_рідин, тобто на швидкості розповсюдженню коливань залежно від складу контрольованого середовища. Так Таллінський приладобудівний завод (Естонська Республіка) випускає прилад типу PAN-3 для визначення вмісту жиру у молоці в діапазоні 2 — 6 % за середньої квадратичної похибки ±0,1 %.

До акустичних концентромірів відноситься автоматичний вимірювач концентрації етилового спирту типу СА-1, що випускається AT "Аналітприлад", (м. Київ). Принцип роботи такого приладу базується на вимірюванні швидкості розповсюдження ультразвукових коливань у контрольованому середовищі залежно від вмісту етилового спирту. На виході первинного перетворювача з'являється уніфікований сигнал постійного струму, який подається на цифровий індикатор, а також використовується для регулювання, сигналізації. Конструктивно вимірювальний комплект складається із трьох блоків: первинного перетворювача, електронного блока та пристрою сигналізації. Клас точності — 0,05. Як вторинний прилад використовується будь-який електричний прилад, що сприймає уніфікований сигнал 0 — 5 мА, наприклад типу КСУ2 тощо.