Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pidgotovka_do_ekzamenu_po.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
2 Mб
Скачать

34.Переяславська угода 1654р.Входження України у склад Московської держави

Перея́славська рáда 1654 року — загальна військова рада, скликана гетьманом Богданом Хмельницьким у місті Переяславі (нині Переяслав-Хмельницький) для вирішення питання про взаємовідносини між Військом Запорізьким таМосковською державою.

Переговори

  • 8 (18) червня 1648 року — перший лист Хмельницького до московського царя Олексія Михайловича

  • Оцінки

  • Спроба схилити царя до надання військової допомо­ги козакам та заохотити його до боротьби за польський трон, який після смерті короля Владислава IV залишився вакантним (Дмитро Іловайський[1]Мирон Кордуба[2]Іван Крип'якевич[3]Валерій СмолійВалерій Степанков[4])

  • Початок переговорів про приєднання України до Росії (Микола Петровський [5], більшість радянських і російських істориків).

  • Прагнення спростувати негативні наслідки антикозацької кампанії, проведе­ної польською стороною в Москві, та запобігання втручанню московських військ у конфлікт (Віктор Горобець [6]).

  • 8 (18) червня 1648 року — лист Хмельницького до московського сіверського воєводи Леонтьєва. Згадки про прихильне ставлення козаків до царя. Питання підданства царю не піднімається[7].

  • 11 (21) липня 1648 року — лист Хмельницького до московського путивльського воєводи Плєщеєва. Згадки про заохочення московського царя до боротьби за польський трон. Питання підданства царю не піднімається[8].

  • кінець грудня 1648 року — від'їзд посольства Хмельницького до Москви. В складі посольства головний посол Мужиловський Силуян Андрійович і єрусалимський патріарх Паїсія[6].

  • січень 1649 року — в Москві патріарх Паїсій переконує царя в бажанні Хмельницького: «…бити челом царскому величеству, чтоб государь пожаловал велел ево, Хмельнитцкого, и все Войско Запорожское приняти под свою государскую високую руку..»[9], однак в записці Мужиловського згадується лише клопотання про надання військової допомо­ги, а питання підданства царю не піднімається[10].

  • квітень 1649 року — зустріч в Чигирині Хмельницького із царським послом Григорієм Унковським. Гетьман наголошує на спорідненості України з Москвою: «…от Владимира святаго крещения одна наша благочестивая християнская вера с Московским государством и имели єдину власть»[11] і просить надати військову допомогу[6].

  • травень 1649 року — від'їзд посольства Хмельницького до Москви. В складі посольства головний посол полковник Федір Вешняк. В акредитивній грамоті висловлено прохання пропротекторат московського монарха[6]: «…под милость и оборону свою возьми… всю Русь[12]»[13]. Одночасно подібне посольство було вислано до трансільванського князя Д'єрдя II Ракоці[14], з метою заохотити його до боротьби за польський трон[6].

  • 6 серпня 1649 року — піррова перемога козаків у Зборівській битві. Зраджений кримськими татарами Хмельницький винуватить Москву, яка не надала допомогу[15]. Українсько-російські стосунки погіршуються[6]. Гетьман і його оточення вдаються до дипломатичного тиску на Москву: відкрито висловлюються про необхідність походу на московитів[16] і відмовляються видати самозванця Тимофія Акудінова, який ви­давав себе за сина російського царя Василя Шуйського[17].

  • березень 1650 року — Хмельницький ігнорує накази польського короля про підготовку до спільного польсько-кримського походу проти Московії[6].

  • літо-осінь 1650 року — пожвавлення турецько-українського діалогу про те, щоби передати під османський протекторат «…Україну, Білу Русь, Волинь, Поділля з усією Руссю аж по Віслу»[18].

  • 19 лютого 1651 року — Земський собор в Москві. московське духовенство визнало за можливе в разі невиконання польською стороною умов «вічного миру» дозволити Олексію Михайловичу прийняти в підданство Військо Запорозьке[6]

  • вересень 1651 року — в Чигирин прибув османський посол Осман-ага і повідомив про готовність Порти взяти під свій захист Україну[19]. Хмельницький не поспішає, сподіваючись на відповідь Москви[6].

  • березень 1652 року — посольство Хмельницького в Москві. Посол Іван Іскра запропонував не­гайно прийняти під царську опіку Військо Запорозьке. Царський уряд погодився взяти лише військо, без території, передбачаючи в подальшому надати йому землі в межиріччі Дону та Медведиці[6].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]