Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гражд процесс єкзамен.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
149.81 Кб
Скачать

16.Об'єкт касаційного оскарження. Строки касаційного оскарження

Об'єктами оскарження згідно ч.І ст. 324 ЦПК України є;

  • рішення суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку;

  • рішення і ухвали апеляційного суду, постановлені за результатами апеляційного розгляду, крім:

а) ухвал про відхилення апеляційної скарги на судовий наказ і залишення судового наказу без змін;

б) ухвал про скасування судового наказу;

- ухвали суду першої інстанції після їх пере­гляду в апеляційному порядку;

- ухвали апеляційного суду, якщо вони перешкоджають подальшому провадженню у справі.

Реалізація права касаційного оскарження можлива у певних часових межах з дотриманням встановленого ЦПК процесу­ального строку. Так, касаційна скарга може бути подана протягом 20 днів з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду У разі пропуску цього строку з причин, визнаних поважними, суддя-доповідач касаційної інстанції за заявою особи, яка подала скаргу, може поновити цей строк, про що виноситься ухвала.

Скарга, подана після закінчення цього строку, повертається особі, яка її подала, якщо вона не порушує питання про поновлення цього строку, а також якщо у поновленні строку відмовлено. Суддя-доповідач виносить про це відповідну ухвалу.

17.Форма і зміст касаційної скарги.

Касаційна скарга подається у письмовій формі. У касаційній скарзі повинно бути зазначено:

1) найменування суду, до якого подається скарга;

2) ім'я (найменування) особи, яка подає скаргу, її місце проживання або місцезнаходження;

3) ім'я (найменування) осіб, які беруть участь у справі, їх місце проживання або місцезнаходження;

4) рішення (ухвала), що оскаржується;

5) в чому полягає неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права;

6) клопотання особи, яка подає скаргу;

7) перелік письмових матеріалів, що додаються до скарги.

Касаційна скарга підписується особою, яка подає скаргу, або її представником. До касаційної скарги, поданої представником, повинна бути додана довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника. До касаційної скарги додаються копії скарги та доданих до неї матеріалів відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі, а також копії оскаржуваних рішень (ухвал) судів першої та апеляційної інстанцій.

18.Порядок подачі касаційної скарги. Право приєднання до касаційної скарги. Доповнення, зміна касаційної скарги або відмова від них.

Право касаційного оскарження реалізується шляхом подання касаційної скарги. Її подають у письмовій формі безпосередньо до суду касаційної інстанції. В ній обов'язково має бути зазначено рішення (ухвала), які оскаржуються; в чому полягає неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права, а також клопотання скаржника. Процедура прийняття касаційної скарги до розгляду в розпочинається її реєстрацією в канцелярії суду касаційної інстанції.

Потім касаційна скарга передається в порядку черговості судді-доповідачу, який протягом трьох днів має вирішити питання про при­йняття її до розгляду і відкриття касаційного провадження у справі. При цьому суддя-доповідач одноособово перевіряє наявність законних під­став для відкриття касаційного провадження, як-то:

  • процесуальну правосуб'єктність скаржника (його представника);

  • відповідність касаційної скарги вимогам, встановленим у ст. 326 ЦПК України;

  • оплату судового збору та витрат на інформаційно-технічне забез­печення розгляду справи у касаційному порядку.

Якщо суддя-доповідач виявить факти невідповідності змісту і фор­ми касаційної скарги вимогам процесуального закону, а також у разі не­сплати скаржником суми судового збору касаційна скарга залишається без руху, про що суддя-доповідач постановляє відповідну ухвалу, повідомляє скаржника та надає йому строк для усунення недоліків.

Особи, які беруть участь у справі,мо­жуть приєднатися до касаційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. Право на приєднання до касаційної скарги мають також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки. Правовими умовами приєднання до уже поданої касаційної скарги є:

1) тотожність правового обґрунтування незаконності та необґрунто­ваності рішення суду першої або апеляційної інстанції в касаційній скарзі та заяві про приєднання до касаційної скарги (посилання на аналогічні правові норми як матеріального, так і процесуального права);

2) тотожність правових вимог до суду касаційної інстанції як в каса­ційній скарзі, так і в заяві про приєднання до касаційної скарги.

Приєднання до касаційної скарги здійснюється шляхом подання письмової заяви протягом трьох днів з дня одержання копії касаційної скарги. Зміст заяви про приєднання до касаційної скарги цивільним проце­суальним законом не визначається, хоча, видається, що він має бути тотожним змісту касаційної скарги. До заяви про приєднання до касаційної скарги додається документ про сплату судового збору.

ЦПК закріплено суб'єктивне право особи, яка подала касаційну скаргу, доповнити її чи змінити.

Доповнення касаційної скарги передбачає, зокрема, наведення нових аргументів щодо незаконності та необґрунтованості рішення суду першої або апеляційної інстанції, посилання на додаткові правові норми проце­суального або матеріального закону тощо. Водночас при зміні касаційної скарги замінюються окремі її положення.

Доповнення або зміна касаційної скарги можуть бути здійснені про­тягом строку на касаційне оскарження по­данням відповідних заяв до суду касаційної інстанції.

Про всі доповнення і зміни касаційної скарги потрібно повідомити осіб, які беруть участь у справі, а також осіб, які не брали участі у справі, але приєдналися до касаційної скарги.

Особа, яка подала касаційну скаргу, також має право до закінчення касаційного провадження відмовитися від неї повністю або частково. V разі відмови від касаційної скарги суд не має права розглядати справу, а тому зобов'язаний закрити касаційне провадження.

Питання про прийняття відмови від касаційної скарги і закриття у зв'язку з цим касаційного провадження вирішується судом касаційної інстанції, про що постановляється відповідна ухвала, яка не може бути оскаржена. Наслідком закриття касаційного провадження у зв'язку з відмовою від касаційної скарги є неможливість повторного оскарження цих рішень, ухвал цією особою.

Проте наявність ухвали про закриття касаційно­го провадження у зв'язку із відмовою від касаційної скарги однієї особи (наприклад, позивача) не позбавляє інших осіб права на подання касаційної скарги на це ж судове рішення в межах строку на касаційне оскарження.

19.Підготовка справи до касаційного розгляду.

Згідно ч. 1 ст. 328 ЦПК України, одержавши належним чином оформ­лену касаційну скаргу, суддя-доповідач протягом 3 днів:

1) вирішує питання про відкриття провадження у справі шляхом постановления відповідної ухвали;

2) витребовує справу;

3) надсилає копії касаційної скарги та доданих до неї матеріалів особам, які беруть участь у справі, і встановлює строк, протягом якого вони можуть подати заперечення на скаргу;

4) за наявності клопотання скаржника у разі необхідності вирішує питання про зупинення виконання рішення (ухвали) суду. При цьому прийняття судом до розгляду касаційної скарги прокурора саме по собі є обставиною, що зумовлює обов'язкове зупинення виконавчого провадження.

Після отримання справи із суду суддя-доповідач протягом 10 днів:

  1. готує доповідь;

  2. з'ясовує питання про склад осіб,цеі беруть участь у справі.