Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гражд процесс єкзамен.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
149.81 Кб
Скачать

6. Форма і зміст апеляційної скарги

Апеляційна скарга подається у письмовій формі.

В апеляційній скарзі мають бути зазначені:

1) найменування суду, до якого подається скарга; 2) ім'я (найменування) особи, яка подає скаргу, її місце проживання або місцезнаходження; 3) ім'я (найменування) осіб, які беруть участь у справі, їх місце проживання або місцезнаходження; 4) рішення або ухвала, що оскаржуються; 5) в чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість рішення або ухвали; 6) нові обставини, що підлягають встановленню, докази, які підлягають дослідженню чи оцінці, обґрунтування поважності причин неподання доказів до суду першої інстанції, заперечення проти доказів, використаних судом першої інстанції; 7) клопотання особи, яка подала скаргу; 8) перелік документів та інших матеріалів, що додаються.

Апеляційна скарга підписується особою, яка її подає, або представником такої особи. До апеляційної скарги, поданої представником, має бути додана довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо ці документи раніше не подавалися. До апеляційної скарги додаються копії скарги та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

7. Підготовка справи до апеляційного розгляду.

Після надходження від суду першої інстанції справа реєструється в апеляційному суді та не пізніше наступного дня передається судді-доповідачу, визначеному автоматизованою системою документоообігу суду за принципом вірогідності та з урахуванням інших положень.

Протягом 3 днів після надходження справи суддя вирішує питання про прийняття апеляційної скарги до розгляду, а саме:

- про залишення скарги без руху і надання строку для усунення недоліків, який не може перевищувати 5 днів з дня отримання апелянтом ухвали, — якщо скарга не відповідає вимогам, визначеним ст. 295 ЩІК України, не оплачений судовий збір;

- про повернення скарги — якщо недоліки не усуваються, зазначена ухвала може бути оскаржена в касаційному порядку;

- про прийняття апеляційної скарги до розгляду — якщо недоліки усу­нені або взагалі відсутні;

- про повернення неналежно оформленої справи (з нерозглянутими за­уваженнями на правильність і повноту фіксування судового процесу тех­нічними засобами або з нерозглянутими письмовими зауваженнями щодо повноти чи неправильності протоколу судового засідання, без вирішення питання про ухвалення додаткового рішення) до суду першої інстанції із зазначенням строку на усунення недоліків.

Наступного дня після винесення ухвали про прийняття апеляційної скарги до розгляду апеляційний суд направляє копії заяви, скарги та до­даних до неї матеріалів особам, які беруть участь у справі.

Суддя-доповідач зобов'язаний про­вести підготовчі дії протягом 10 днів з дня отримання справи.

Перелік підготовчих дій визначений у ч. 1 ст. 301 ЦПК України. Ними є:

1) з'ясування питання про склад осіб, які беруть участь у справі;

  1. визначення характеру спірних правовідносин та закону, який їх регулює;

  2. з'ясування обставин, на які посилаються сторони та інші особи;

  3. з'ясування обставин, які визнаються чи заперечуються сторонами;

  4. вирішення питання поважності причин неподання доказів до суду першої інстанції;

  5. вирішення питання за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, про виклик свідків, призначення експертизи, витребування доказів тощо;

  6. вирішення питання за клопотанням осіб, які|іеруть участь у справі про забезпечення позову;

  7. вчинення інших дій, пов'язаних із забезпеченням апеляційного розгляду.

Підготовчі дії здійснюються без попереднього судового засідання.

Після проведення підготовчих дій суддя-доповідач доповідає про них колегії суддів, яка в разі необхідності вирішує питання про проведення додаткових підготовчих дій та призначення справи до розгляду. Справа має бути призначена до розгляду у розумний строк, але не піз­ніше 7 днів після закінчення дій по підготовці справи до розгляду.