Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гражд процесс єкзамен.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
149.81 Кб
Скачать

5. Порядок подачі апеляційної скарги.

Апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої ін­станції, який ухвалив оскаржуване судове рішення чи ухвалу. Суд першої інстанції:

  • у разі подання апеляційної скарги на ухвалу, що не підлягає оскар­женню окремо від рішення суду, — повертає її заявнику, про що постанов­ляє ухвалу, яка не підлягає оскарженню;

  • у разі подання апеляційної скарги на ухвали суду першої інстанції, передбачені п. 2, 7, 9, 18-30 ч. 1 ст. 293 ЦПК України, - передає до апе­ляційного суду лише копії матеріалів, необхідних для розгляду скарга (ч.З ст. 293 ЦПК України);

  • на наступний день після закінчення строку для подання апеляційної скарги на рішення суду надсилає її разом зі справою до апеляційного суду (апеляційною інстанцією у цивільних справах є судові палати у цивільних справах апеляційних загальних судів, у межах територіальної юрисдикції яких знаходиться місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується.

Скарги, що надійшли після зазначеного строку, не пізніше наступно­го робочого дня після їх надходження до суду першої інстанції направ­ляються до апеляційного суду, який або залишає апеляційну скаргу без розгляду, або, за наявності відповідного клопотання, вирішує питання про поновлення строків на апеляційне оскарження, що пропущені з поважних тинин.

Справа реєструється в апеляційному суді в автоматизованій системі документообігу та не пізніше наступного дня передається судді-доповідачу. Протягом 3 днів після надходження справи суддя-доповідач вирішує питання про прийняття апеляційної скарги до розгляду апеляційним судом. Про прийняття апеляційної скарги до розгляду або повернення скарги суддя-доповідач постановляє ухвалу.

При надходженні неналежно оформленої справи, з нерозглянутими зауваженнями на правильність і повноту фіксування судового процесу технічними засобами або з нерозглянутими письмовими зауваженнями щодо повноти чи неправильності протоколу судового засідання, або без вирішення питання про ухвалення додаткового рішення суддя-доповідач повертає справу до суду першої інстанції, про що постановляє ухвалу із зазначенням строку, протягом якого суд першої інстанції має усунути недоліки.

Особи, які беруть участь у справі, мають право приєднатися до апеляційної скарги, поданої особою на стороні якої вони виступа­ли. До апеляційної скарги мають право приєднатися також особи, що не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права й обов'язки. Заява про приєднання до апеляційної скарги може бути подана до початку розгляду справи в апеляційному суді. До заяви про приєднання до апеляційної скарги додається документ про сплату судового збору.

Згідно зі ст. 300 ЦПК особа, яка подала апеляційну скаргу, має право:

1) доповнити чи змінити її протягом строку на апеляційне оскарження;

2) відкликати її до початку розгляду справи в апеляційному уді, а друга сторона має право визнати апеляційну скаргу обґрунтованою в повному обсязі чи в певній частині. При відкликанні апеляційної скарги суддя, який готував справу до розгляду в апеляційному суді, постановляє ухвалу про повернення скарги;

3) протягом усього часу розгляду справи відмовитися від неї повністю або частково. Питання про прийняття відмови від апеляційної скарги і закриття у зв'язку з цим апеляційного провадження вирішується апеляційним судом, що розглядає справу, в судовому засіданні. Повторне оскарження цього рішення, ухвали з тих самих підстав не допускається.