Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гражд процесс єкзамен.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
149.81 Кб
Скачать

36. Допуск до провадження з перегляду судових рішень Верховним Судом України. Підстави до перегляду.

Заява про перегляд судових рішень у цивільних справах може бути подана виключно з підстав:

1) неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах; 2) встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом.

Заява про перегляд судових рішень подається до ВСУ через Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Вирішення питання про допуск справи до провадження здійснюється колегією у складі 5 суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ без участі суддів, що прийняли рішення, яке оскаржується.

Про допуск справи до провадження або відмову в такому допуску Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом 15 днів з дня надходження заяви постановляє ухвалу. Ухвала постановляється без виклику осіб, які беруть участь у справі.

Ухвала про допуск справи до провадження разом із заявою про перегляд судового рішення та доданими до неї документами надсилається до Верховного Суду України протягом 5 днів з дня її постановлення. Копія ухвали про допуск справи надсилається разом із копією заяви особам, які беруть участь у справі, а в разі відмови у допуску - особі, яка подала заяву. Якщо за результатами розгляду питання про допуск справи до провадження з підстави, передбаченої пунктом 2 буде встановлено, що порушення Україною міжнародних зобов'язань є наслідком недотримання норм процесуального права, Вищий спеціалізований суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі та вирішує питання про необхідність витребування справи. Розгляд справи здійснюється колегією у складі 5суддів Вищого спеціалізованого суду.

. З7. Процесуальний порядок розгляду заяв про перегляд постанов суду в зв'язку з нововиявленими обставинними.

Право на перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами може бути реалізоване протягом 1 місяця з дня встановлення обставин, що є підставою для перегляду.

Рішення, ухвала, судовий наказ переглядаються судом, який ухвалив відповідне судове рішення. При цьому ухвала суду апеляційної чи каса­ційної інстанції, якою було відхилено скаргу на рішення суду першої ін­станції, втрачає законну силу.

Про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами подається за­ява, яка має відповідати вимогам, встановленим для заяв до суду першої інстанції. До неї додаються:

- копії відповідно до кількості осіб, які беруть у справі;

- документ про сплату судового збору.

Проведення попереднього судового засідання при розгляді заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами не передбачено. Але суд надсилає особам копії заяви, вони можуть подати свої заперечення на неї.

Розгляд заяви про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами проходить у судовому засіданні такі етапи: підготовча частина - судовий розгляд — судові дебати — постановления і проголошення судової ухвали. Неявка осіб у засідання не перешкоджає розгляду заяви (ч. 1 ст. 365 ЦПК України).

За результатами розгляду суд може прийняти одну з таких ухвал (ч. 2 ст. 365 ЦПК України):

  1. про задоволення заяви і скасування рішення, ухвали суду чи судо­вого наказу у зв'язку з нововиявленими обставинами (оскарженню не підлягає);

  2. про відмову у задоволенні заяви у разі її необґрунтованості (може бути оскаржена).

Після скасування рішення, ухвали суду або судового наказу справа розглядається судом за правилами ЦПК України.