Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори соц. страх. 2й модуль.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
78.32 Кб
Скачать

21, Виплата пенсій в солідарній системі.

Згідно ЗУ “Про пенсійне забезпечення” від 05.11.91 р громадяни України отримували такі види пенсій: 1) трудові: за віком; по інвалідності; в разі втрати годувальника; за вислугу років; 2) соціальні.

Згідно ЗУ “Про загальнобов”язкове државне пенсійне страхування” від 09.07.2003 в солідарній системі пенсійного страхування виплачуються такі види пенсій: пенсія за віком; по інвалідності в результаті загального захворювання, інвалідності з дитинства; пенсія у зв”язку із втратою годувальника; соціальна виплата – допомога на поховання.

Пенсія за віком залежить від страхового стажу (фактичного стажу працездатності). Від пенсії за вислугу років відрізняється тим, що умовою її отримання є досягнення необхідного пенсійного віку. Право на неї мають: чоловіки – після досягнення 60 рр. при стажі роботи не менше 25 рр (після реформи 35р.); жінки – після 55 рр. при стажі роботи не менше 20 рр( після реформи 30р.).

Особам, що не мають достатнього стажу для приначення пенсії, призначаються пенсії за віком при неповному стажі у розмірі, пропорційному наявному стажу, але не менше соцальної пенсії.

10 вересня 2011 року Президентом України підписаний  прийнятий 8 липня п.р. Закон України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" № 3668-VI. Закон набирає чинності з 1 жовтня 2011 року. Згідно із прийнятим Законом всі пенсії, призначені до набрання ним чинності, продовжують виплачуватись у встановлених розмірах, без будь-яких обмежень, в тому числі і працюючим пенсіонерам.

При обчислені розміру пенсії важливе значення має визначення страхового стажу – періоду,протягом якого особа підлягає страхуванню, і за який сплачені щомісячні страхові внески у сумі,не менше ніж МСВ. Цей період поділяється на: 1) період до 01.01.2004 р. – зараховується до загального стажу в порядку і на умовах, що діяли за старим закондавством;2) період з 01.01.2004р. – до стажу згідно нового закону про пенсійне страхування, обчислюється в місяцях.

Найбільш важливим питанням, яке хвилює сьогодні українців, - як зміниться розмір пенсій після набрання реформою чинності. Розмір пенсії ніяк не зміниться, тому що формула розрахунку залишається незмінною. Як і раніше, з 1 жовтня вона буде рахуватися так: коефіцієнт зарплати (ваш середній заробіток / середня зарплата по країні) х стаж х 1,35% (оцінка одного року страхового стажу) х середня зарплата по країні) = пенсія. Правда, якщо зараз береться середня зарплата по країні за рік, що передує виходу на пенсію, то з 1 січня в розрахунку буде фігурувати зарплата за 3 роки, що передують виходу на пенсію. Але на розмір пенсії це жодним чином не вплине.

Зміни в порядку призначення та перерахунку пенсій згідно Закону України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" № 3668-VI:

- для призначення пенсії враховується середня заробітна плата по Україні за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, а для перерахунку пенсії - середня заробітна плата, з якої призначено (перераховано) пенсію;

- із заробітку для обчислення пенсії надано можливість виключати періоди догляду за дитиною до 3-х років, за інвалідом І групи, престарілим або дитиною-інвалідом, періоди строкової військової служби;

- працюючим пенсіонерам, перерахунки пенсії у зв’язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму будуть здійснюватись тільки після звільнення з роботи;

- пенсії за вислугу років будуть перераховуватись із урахуванням відпрацьованого страхового стажу після досягнення пенсійного віку;

- особам, які звільнені за скороченням штатів та яким призначена пенсія за віком за 1,5 року до досягнення ними пенсійного віку виплата призначеної пенсії у разі їх працевлаштування припиняється;

- зміни у порядку обчислення заробітку для призначення пенсії для осіб, які отримували допомогу по безробіттю:

- за період отримання допомоги по безробіттю враховується мінімальна зарплата;

- періоди безробіття виключаються із заробітку при оптимізації.