Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори соц. страх. 2й модуль.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
78.32 Кб
Скачать

19. Порядок нарахування страхових внесків, визначення розмірів і строки сплати страхових внесків до пфу

Порядок нарахування страхових внесків, визначення розмірів і строки сплати страхових внесків до ПФУ здійснюється в межах нарахування і сплат ЄСВ до органів ПФУ.

Сплата єдиного внеску здійснюється у безготівковій формі лише в національній валюті на рахунки, спеціально відкриті ПФУ в органах Державного казначейства України. Зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, наступного за базовим звітним періодом. Платники, які не мають банківського рахунку, сплачують внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку.

Роботодавці-страхувальники зобов’язані сплачувати єдиний внесок під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нараховано єдиний внесок (у т. ч. на авансові платежі), одночасно з видачею таких сум). Винятком можуть бути випадки, коли платіж уже сплачено не пізніше 20 числа місяця або якщо за страхувальником є переплата з єдиного внеску, яка перевищує суму цього внеску або дорівнює їй, згідно зі звіркою платника єдиного внеску з територіальним органом ПФУ.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Зобов’язання зі сплати єдиного внеску повинні виконуватися в першу чергу, крім зобов’язань із виплати заробітної плати (доходу), у т. ч. і перед виконанням зобов’язань зі сплати податків.

Днем сплати єдиного внеску вважається день, коли суму єдиного внеску буде списано з рахунка платника, незалежно від строку зарахування коштів на рахунок ПФУ.

Помилково сплачені суми єдиного внеску зараховуються в рахунок майбутніх платежів з єдиного внеску або повертаються платникові в порядку та строки, визначені ПФУ .

Єдиний внесок не входить до системи оподаткування, податкове законодавство не регулює його порядку нарахування, обчислення та сплати, саме тому кошти, що надходять від сплати єдиного внеску, не підлягають перерахуванню до державного бюджету та місцевих бюджетів.

20.Звітність до Пенсійного фонду.

Звітність за персоніфікованим обліком

Згідно Постанови КМУ “Про затвердження Положення про організацію персоніфікованого обліку відомостей в системі загальнообов”язкового державного пенсійного страхування” №794 від 04.06.98 р., з 1 липня 2002 року нарахування пенсій усім громадянам проводиться з урахуванням даних персоніфікованого обліку, які базуються на:

-Створенні єдиного автоматизованого банку реєстру фізичних осіб;

-Сприянні зацікавленності фізичних осіб у внесенні платежів на пенсійне страхування;

-Сприянні створенню умов для більш повного надходження платежів на пенсійне страхування;

-Створенні інформаційних передумов для визначення розміру виплат за пенсійним страх-уванням залежно від трудового стажу громадян, а також їх особистих внесків на пенсійне страхування;

-Забезпеченні захисту відомостей фізичних осіб.

Органи ПФУ:

-Ведуть облік всіх застрахованих осіб і персоніфікований облік надходження страхових внесків

-Створюють і забезпечують функціонування єдиного державного автоматизованого банку відомостей про застрахованих осіб

-дійснюють облік Накопичувального фонду на накопичувальних пенсійних рахунках [поки не діє!]

На кожну застраховану особу відкривається персональна картка, в якій використовується постійний ідентифікаційний номер Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов”язкових платежів.

Персональна облікова картка застрахованої особи зберігається в ПФУ протягом всього життя цієї особи, а після смерті – протягом 75 років на паперових носіях і в електронних і в електоронному вигляді за наявності засобів, які гарантують ідентичність паперової та електронної форми документа.

Згідно Інструкції № 21-1 ПФУ від 19.12. 2003р. не передбачено форми персоніфікрваної звітності. Але ПФУ займається розробкою відповідної документації щодо персоніфікованої звітності та порядку її заповнення.