Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори соц. страх. 2й модуль.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
78.32 Кб
Скачать

18.Пенсійна система України: принципи організації, структура. Пенсійний фонд України (пфу)

Законом України “Про державне пенсійне страхування” 2003 р. визначено структуру і механізми функціонування 3-х рівневої пенсійної системи України:

1 рівень – Солідарна система загальнобов”язкового пенсійного страхування

Принципи: солідарності, субсидіювання і здійснення виплати пенсій; надання соціальних послуг за рахунок коштів ПФУ на умовах і порядку передбачених законом

Суб’єкти: 1) Страховики, 2) ПФУ, 3)Уповноважений банк, 4) Підприємства, установи, організації, що здійснюють виплату і доставку пенсій

2 рівень – Накопичувальна система

Принципи:

-Накопичення коштів застрахованих осіб у накопичувальному фонді

-Фінансування витрат на оплату договорів страхування довічних пенсій, одноразових виплат.

Суб’єкти: 1) Особи від імені і на користь яких здійснюється накопичення і інвестування коштів; 2) Страхові організації,3) Накопичувальний фонд - цільовий позабюджетний фонд, що створюється ПФУ, пенсійні активи якого використовуються для оплати договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат; 4) Зберігач (банк, що забезпечує зберігання і обслуговування коштів накопичувального фонду); 5) Недержавні пенсійні фонди (НПФ); 6) Юридичні особи, що здійснюють адміністративне управління накопичувальним фондом і НПФ та управління їх активами; 7) Підприємства, організації, установи і фізичні особи, що здійснюють перерахування коштів до накопичувальної системи; 8) Інші суб”єкти (можуть визначатись законом).

На сьогодні із 2-х обов’язкових складових 3х рівневої пенсійної системи діє лише солідарна.

3 рівень Система недержавного пенсійного страхування

Принципи: Добровільності участі громадян, роботодавців і їх об”єднань у формуванні пенсійних накопичень з метою отримання громадянами пенсійних виплат на умовах ЗУ “Про недержавне пенсійне забезпечення”

Суб’єкти: 1) Страхові організації, що укладають договори страхування довічної пенсії, страхування ризику настання інвалідності або смерті; 2) НПФ; 3) Вкладники пенсійних депозитних рахунків; 4) Банківські установи, що уклали договір про відкриття пенсійних депозитних рахунків.

Трирівнева система пенсійного забезпечення передбачає створення принципово нових для України елементів пенсійних накопичень - виплати пенсій з системи загальнообов’язкового пенсійного страхування за рахунок 2-х складових: 1) виплати з реформованої солідарної пенсійної системи, побудованої на принципах “солідарності страхування” і “солідарності поколінь”; 2) виплати з накопичувальної системи, що формується за рахунок відрахувань частини обов’язкових внесків до пенсійної системи. Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що забезпечує керівництво і управління солідарною системою, проводить збір, акумуляцію і облік страхових внесків, призначає пенсії і готує документи щодо її виплати, забезпечує повне і своєчасне фінансування і виплату пенсій, допомоги на поховання, здійснює контроль за цільовим використанням коштів ПФУ.

Фонд створений в грудні 1990 р. як Українське республіканське відділення Пенсійного фонду СРСР, з січня 1992 р. перетворене в Пенсійний фонд України.

Бюджет ПФУ – головний план формування фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій ПФУ. Бюджетна система ПФУ складається з бюджетів головних управлінь ПФУ в АРК, областях, містах і районах у містах і використовується для аналізу і прогнозування розвитку пенсійної системи. Будується на принципах: єдності; збалансованості; повноти; обгрунтованості; цільового використаня коштів. Бюджетний процес в ПФУ - це регламентована законодавством діяльність, щодо складання, розгляду, затвердження бюджету. Включає етапи: складання проекту бюджету; розгляд і затвердження бюджету; виконання бюджету; складання звітності про виконання.

Управління Пенсійним фондом здійснюється на основі паритетності представниками держави, застрахованих осіб і роботодавців. Органами управління Пенсійного фонду є правління та виконавча дирекція Пенсійного фонду та підвідомчі їй територіальні органи.