Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_org_torg.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
66.56 Кб
Скачать

29. Роль упаковки у процесі обігу товарів та основні вимоги до неї

Упаковка – це технічний засіб ( або комплекс засобів) з розміщеним у ньому товаром, який забезпечує захист товару від пошкодження та втрат у процесі транспорування, зберігання та продажу, а довкілля – від забруднення.

Упаковка складається з певного виду тари, прокладних і допоміжних матеріалів та ін. засобів.

Гарно упакований товар – це майже проданий товар.

Є 4 Основні вимоги до упаковки:

  1. Технічна – матеріал виготовлення повинен відповідати властивостям товару і забезпечувати його збереження при транспортуванні, складуванні і т.д.

  2. Економічні - упаковка має бути не дорогою у виготовленні і мати низький коефіцієнт власної маси.

  3. Санітарно-гігієнічні та екологічні – упаковка має бути не шкідливою і не повинна чинити негативного впливу на товар і навколишнє середовище.

  4. Естетичні – повинна мати привабливий зовнішній вигляд.

30. Сутність, роль тари в організації торговельно-технологічних процесів, перевезень та зберігання товарів. Класифікація тари та організація товарообороту

Перевезення більшості торговельних вантажів від виробників до оптових торговельних підприємств і далі — до роздрібної торгівлі — є можливими лише за умови забезпечення якісного пакування товарів, тобто процесу підготовки виробу (товару) до транспортування, зберігання і продажу. Пакування є складовою частиною процесу виробництва, необхідною для того, щоб виріб (товар) був доставлений споживачу в належному вигляді. Пакування товарів здійснюється за допомогою упаковки і/або тари.

Тара — це промисловий виріб, призначений для упакування, зберігання, транспортування і реалізації товарів у сфері обігу, який запобігає їх пошкодженням та псуванню лід час перевезення, виконання навантажувально-розвантажувальних робіт, складування та зберігання.

Тара є елементом або різновидом упаковки. Упакування деяких видів товарів може здійснюватись як у тару, так і без неї, за допомогою використання допоміжних пакувальних засобів або пакувальних матеріалів, які виконують функції упаковки.

У процесі товарообігу основними функціями тари й упаковки товарів є:

> охорона товару від шкідливого впливу зовнішнього середовища і забезпечення умов для збереження кількості і якості товарів на всьому шляху їх руку від виробника до споживача;

> охорона зовнішнього середовища від впливу упакованої продукції (товару);

> надання товарам (вантажам) необхідної мобільності і створення умов для раціональної організації торгово-технологічних процесів та застосування засобів механізації;

> створення необхідних умов для полегшення кількісного обліку товарів завдяки формуванню товарних одиниць за габаритами і масою;

> виконання ролі носія реклами та комерційної інформації, призначеної для спеціалістів торгівлі, працівників транспорту, безпосередніх споживачів товарів;

> створення зручностей споживачам щодо придбання та використання придбаних упакованих товарів;

> забезпечення зручностей для виконання навантажувально-розвантажувальних робіт, пакетування, маркування, складування, зберігання і транспортування товарів (вантажів);

> виконання ролі транспортного і немеханічного обладнання оптових і роздрібних торговельних підприємств;

> запобігання крадіжкам товарів.

Крім того, вдалий дизайн тари (упаковки) сприяє реалізації товарів; завдяки застосуванню тари суттєво подовжуються терміни зберігання та реалізації товарів, знижуються ціни на товари завдяки зменшенню втрат під час їх транспортування, зберігання і реалізації, економляться пакувальні матеріали в роздрібній торгівлі тощо.

Основи класифікації тари

1.За функціями тари в процесі товарного обігу:

-транспортна (ящики, бочки, мішки, фляги)

- споживча (пакети, банки, пляшки, флакони, коробки)

- тара-обладнання

2. За формою тари: бочки, ящики, коробки, барабани, мішки, банки, фляги, туби, пакети тощо.

3. За матеріалом, з якого виготовлено тару: дерев’яна, картонна, паперова, текстильна, металева, скляна, керамічна, полімерна, комбінована, їстівна(наприклад морозиво у вафельних стаканчиках)

4.За здатністю зберігати свою первісну форму при механічних впливах:

-жорстка (дерев’яна, скляна, металева тара)

-напівжорстка (картонна тара)

-м’яка(паперова, текстильна, полімерна тара)

5. За кратністю використання тари:

-багатооборотна (зворотна)

-разова (незворотна)

6. За конструктивними особливостями тари: нерозбірна, розбірна, розбірно-складна, складна, закрита, відкрита, щільна, решітчаста, само руйнівна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]