Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_org_torg.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
66.56 Кб
Скачать

7.Сутність, зміст торговельно-технологічних процесів в магазинах та фактори, що впливають на їх організацію

Торгово-технологічний процес у магазині – це комплекс взаємопов’язаних операцій, послідовно виконуваних функціональними структурними ланками або окремими працівниками магазину з продажу товарів і надання послуг, приймання товарів,їх зберігання, підготовка до продажу, викладки та поповнення товарних запасів у торговому залі, спрямованих на доведення товарів до покупців з мінімальними витратами трудових, матеріальних і фінансових ресурсів.

До основних торгово-технологічних процесів належить процес продажу товарів і обслуговування покупців, здійснення якого пов’язано з виконанням таких технологічних операцій:

  • організація розрахунків з покупцями за вибрані ними товари;

  • організація потоків покупців у торговому залі;

  • розміщення товарів у торговому залі та їх викладка на обладнанні;

  • надання покупцям додаткових послуг

До допоміжних торгово-технологічних процесів належать:

  • приймання товарів і тари від постачальника;

  • доставка товарів на місце збереження;

  • контроль та забезпечення необхідних умов зберігання товарів;

  • підготовка товарів для продажу;

  • доставка товарів у торговий зал;

  • організація зберігання, повернення тари.

Послідовність і технологія виконання торгово-технологічних операцій визначається розміром загальної площі магазину, асортиментним профілем магазину, методом продажу товарів, організацією процесу розрахунків з покупцями і процесу товаропостачання.

8.Методи роздрібного продажу товарів, їх характеристика та умови застосування

Метод роздрібного продажу товарів – це сукупність дій і способів, за допомогою яких здійснюється процес продажу товарів покупцям.

Залежно від ролі торгового персоналу розділяють 4 методи роздрібного продажу товарів:

  • самообслуговування – передбачає вільний доступ до товарів, представлених на торговельному обладнанні. Переваги такого методу: економія часу на придбання товарів, комфортні умови придбання товарів, розширення можливостей комплексного придбання товарів, економія трудових ресурсів і витрат на оплату праці, більш ефективне використання торговельної площі і торговельного обладнання;

  • за замовленням – застосовується у позамагазинних формах торгівлі за поштою, за каталогом,через інтернет;

  • за зразками – передбачає представлення у торговельній залі зразків товарів на стелажах, столах, стендах, з яких покупець відбирає, розраховується за товар і отримує покупку з запасів аналогічних товарів. Цей метод доцільно використовувати для продажу великогабаритних товарів. При організації продажу товарів за таким методом необхідно представити чітко оформлені цінники та анотації. При продажі товарів за зразками суб’єкт господарювання повинен в гарантійному талоні технічного паспорта на виріб зробити відмітку дати придбання товару, поставити печатку підприємства і надати інформацію про підприємство;

  • з індивідуальним обслуговуванням – елементи формування покупки здійснюються за допомогою продавця у присутності покупця. При такому методі продажу товарів покупці не мають безпосереднього доступу до товарів:його обмежено прилавком. Покупці вибирають товар за допомогою обслуговуючого персоналу. Викладка товарів при такому методі може бути відкритою і закритою. При відкритій викладці товари розміщуються на робочому місці продавця, а покупці самостійно оглядають і обирають потрібний їм товар. Такий вид викладки застосовується при продажі посуду, тканин, електротоварів, книг. При закритій викладці товари розміщують на скляних прилавках-вітринах, на настінних стендах, у спеціальних вітринах що обертаються. Така викладка є доцільною для продажу дорого коштовних товарів, наприклад для ювелірних виробів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]